Nakstad: - Må holde ut

R-tallet i Norge har økt til 1,3. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror vi må leve med tiltak gjennom sommeren.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer
Publisert

Det såkalte reproduksjonstallet (R) er nå på rundt 1,3, skriver FHI i ukerapporten for uke 8.

Forrige uke var R-tallet i Norge på rundt 1,0.

Samtidig rapporterer FHI at det har vært en smitteøkning på 45 prosent fra uke 7 til 8. Økningen er i stor grad knyttet til økningen i Oslo og Viken, men smitten har økt i nærmere alle landets fylker.

Dagbladet har spurt assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor ikke R-tallet går ned.

- Nå har vi levd med tiltak lenge og R-tallet går ikke ned. For oss kan det virke som at tiltakene ikke fungerer. Hva annet kan vi gjøre?

- Tiltakene har fungert godt. Vi har hatt det laveste antallet innleggelser og dødsfall i Europa, sett bort fra Island og noen til. Men vi må holde ut litt til. Det blir noen vanskelige måneder nå, med et høyt R-tall. Det kan bli en ny smittebølge om vi ikke passer på.

OSLO: - Folk er slitne, sier helsebyråd Robert Steen. At en kommune går løs på en annen, i en tid som dette, synes han er trist og upassende. Reporter: Angelica Hagen. Video: Edward Stenlund. Vis mer

Smitten øker

Nakstad understreker at det viktigste for å holde R-tallet nede, er å følge smittevernreglene. Dette inkluderer å holde avstand, ha få nærkontakter og ha god hygiene.

- Da klarer vi å slå ned de muterte variantene.

Han forklarer også at det er viktig å være raskere med å teste og smittespore for å holde R-tallet nede, med de nye, muterte virusvariantene.

Nå øker smitten i mange andre land i Europa, som er inne i en tredje bølge. Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige anslår at en fjerde bølge er på vei.

Samtidig sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til VG at vi kanskje kan reise allerede i mai.

- Du har jo sagt at mars og april blir de verste månedene. Er det realistisk da at vi kan reise i mai?

- Mars og april blir vanskelige måneder. Det er en liten andel vaksinerte. Over 90 prosent kan fortsatt bli smittet fordi mange ikke har fått vaksine. Kommer vi oss gjennom mars og april, til mai, får vi mange flere vaksinedoser. De beste prognosene er at de ned i 45-årsalderen er vaksinerte i mai. Det er en stor andel av befolkningen. Da nærmer vi oss en mer behagelig sommer, sier Nakstad.

Svarer om 17. mai

- Betyr det at vi kan få en tilnærmet normal 17. mai-feiring?

- Det er vanskelig å si. Mai er en spennende måned. Det er først i mai og juni at vi vil vaksinere mange, men jeg tror likevel at vi må ha tiltak i hele mai og juni og kanskje gjennom sommeren. Men det blir færre av dem. Tiden jobber for oss. Det vil bli bedre, sier Nakstad.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, tør heller ikke å si sikkert at det blir barnetog opp Karl Johan på 17. mai.

- Det avhenger av deg og meg. Kan vi holde avstand, holde mobiliteten nede, og ikke ha mange kontakter, får vi smittetallene ned og kan åpne samfunnet. Det er ikke vaksiner alene som kan løse dette for oss. Derfor trenger vi inngripende tiltak, sier han til Dagbladet.

Også helseminister Bent Høie har anslått at mars og april blir tøffe måneder, men vil ikke utelukke at vi kan reise i mai.

- Hvis vi kommer ut av april med kontroll på smitten, og vi har vaksinert det meste av risikogrupper og helsepersonell, betyr det at mai måned kan bli det første steget inn i en mer normal hverdag, sier Høie til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer