Corona:

Nakstad: - Ta høyde for dette

Espen Nakstad anbefaler alle uvaksinerte å planlegge for at man kan havne i karantene hvis man drar ut av landet i sommer.

FEIRETUR: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvordan delta-varianten kan påvirke ferieplanene dine. Programleder: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Sommerferien er i ferd med å virkelig starte for fullt. Reiseglade nordmenn klør etter å rusle gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen og sette nesa mot strender og varmere strøk.

Men det kan by på utfordringer, særlig for nordmenn som ikke er vaksinert.

Dersom man har grønt coronapass, så slipper man karantene når man ankommer Norge, uavhengig av hvor man kommer fra.

Men hvis man drar på tur uten å være beskyttet mot corona, eller hvis man for eksempel har med barn som ikke er coronavaksinert, så må man være forberedt på at ting kan endre seg raskt, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

Kart kommer

- Neste uke vil man kunne gå inn og se på kartet til det europeiske smittevernbyrået ECDC, så vil man kunne se hvilke land som er grønne, og hvilke som ikke er det, sier Nakstad.

- Hvis man reiser til disse grønne landene, vil man ikke trenge å gå i karantene etterpå. Det vil heller ikke barn måtte, sier han.

DELTA: Assisterende helsedirektør forteller at vi nå vet mye mer om den såkalte delta-varianten. Vis mer

Men dersom landet blir lyserødt vil man måtte tilbringe tre dager i hjemmekarantene i påvente av coronatest, sier Nakstad.

- Dersom landet er mørkerødt vil man måtte på hotellkarantene, forteller han, og legger til at sånn det ser ut nå vil veldig få land i Europa være mørkerøde.

- Endrer seg raskt

Man må være forberedt på at ferien blir noen dager lenger enn planlagt.

- Man må i alle fall ta høyde for at det endrer seg raskt. Man kan være i et grønt land som blir lyserødt, og da vil man måtte i hjemmekarantene i tre dager når man kommer hjem. Det bør man legge inn i tidsplanene sine, hvis man planlegger å reise i Europa i sommer, sier Nakstad.

Han understreker likevel at regjeringen og utenriksdepartementet kommer til å komme med nye råd og retningslinjer i juli.

Utenriksdepartementet fraråder foreløpig fortsatt alle utenlandsreiser. Det rådet gjelder i denne omgang fram til 5. juli.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer