Espen Nakstad:

Nakstad: - Vær forsiktig de neste ukene nå

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er redd smittetallene kan øke fort i Norge «om vi ikke skjerper oss ordentlig nå».

SKREKKSCENARIO: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmål om coronapandemien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset.

Du kan se hele intervjuet med Nakstad i videoen over.

En leser lurte:

- Kan man danse sammen en hel dansekveld, om man kommer fra ulike husstander, der man holder hender, en hel kveld?

- Det er et godt spørsmål. Regelen er at man skal ha minst en meter avstand til folk man ikke bor med – også på dansegulvet. Å danse med dem man bor sammen med, eller kjæresten sin, er selvsagt greit, svarte Nakstad.

- Hold deg hjemme

- Hva mener du er en optimal dag for å unngå smitte akkurat nå?

- Nå er det veldig viktig at vi begrenser hvor mange personer vi har kontakt med. På fritiden er det viktig å ikke være sammen med for mange personer. Man må begrense hvor mange man treffer.

- Jeg er redd for å smitte bestemora mi. Hvordan kan jeg unngå å smitte andre?

- Det er å være hjemme når du selv er syk, holde avstand og i tillegg – om du er bekymret på besøk hos bestemor – kan du ta på et munnbind, sier Nakstad.

Lei av pandemien

- Hvis jeg har en luftveisinfeksjon og er litt snørrete, går og tester meg og får negativ test. Hvordan skal jeg forholde meg til det? Mange vil da tenke, jeg har fått negativ test og har ikke corona. Da kan jeg gå på jobb, dra i bursdag eller ta ti pils på et lokalt utested. Er det så lurt?

- Nei, det er ikke lurt. Derfor sier vi at du skal være hjemme om du er syk. Grunnen til at dette er et problem er at av alle som tester seg, har de fleste forkjølelse. 98 prosent har ikke coronavirus, men noe annet. Jo mindre forkjølelse du sprer, jo mindre belastning blir det på testsystemet.

Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Er Nakstad lei coronaviruset?

- Jeg er som alle andre veldig lei denne pandemien, og skulle ønske vi var ferdig med dette nå. Det er vi ikke, dessverre. Men det blir lettere å leve i en pandemi når vi bidrar alle sammen. Det er et tøft år, men vi støtter hverandre, og kommer oss gjennom dette sammen, sier Nakstad,

Han fortsetter:

- Det gjør at man blir mindre lei av dette, tross alt, enn i land der de for eksempel har portforbud. Jeg tenker at ja, det er slitsomt nå, men heldigvis har vi det litt bedre i Norge, enn i mange andre land, og vi kan fortsette å ha det bra om vi skjerper oss litt akkurt nå de neste ukene.

- Kan gå fort

- Registrert smitte har gått opp, men også testingen. Kan det bety at mørketallene var store i mars?

- Det er helt riktig at mørketallene var store i mars. Det betyr at kanskje bare 1 av 10 som var syke i mars ble testa. Nå tenker vi at vi fanger opp omtrent halvparten av de som reelt er syke. Det reelle tallet i mars var nok 4 – 5 ganger høyere. Vi er ikke i samme situasjon som vi var på det verste i mars, men det kan gå fort om vi ikke skjerper oss ordentlig nå.

- Hva er skrekkscenarioet til Nakstad? Hva er det verst tenkelige utfallet?

- Jeg er mest bekymret for at smitten skal fortsette å øke uten at vi får snudd det, for da blir det behov for kraftigere tiltak. Og når jeg ser på land i Europa blir jeg veldig bekymra. Mange land er der de var i mars, og dette vil ha uheldige konsekvenser for folk og sykehusene i de landene det gjelder. Jeg er bekymra for de landene nå, det må jeg si. Jeg er redd mange land vil komme i en situasjon som er verre enn i mars.

Rekordsmitte

Det var ved midnatt registrert 19 563 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Økningen på 495 er den høyeste under pandemien.

De siste to dagene er økningen på 898 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De fire siste døgnene har alle hatt økninger som ligger over den tidligere toppnoteringen fra 24. mars, da det ble registrert 313 nye tilfeller på ett døgn, ifølge NTB.

LOCKDOWN: Frankrike innfører ny lockdown som følge av coronaviruset. Vis mer

Nesten en dobling

For ei uke siden var døgnøkningen 270 meldte tilfeller.

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

47 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var torsdag registrert 281 døde som følge av sykdommen.

Skjerping i Drammen

Tidligere denne uka kunngjorde både regjeringen og Oslo kommune nye, skjerpede koronatiltak. Torsdag gjorde Drammen det samme.

- Nå er det alvor, sa Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) på en pressekonferanse.

På ett døgn er det registrert 28 nye smittetilfeller i kommunen, det høyeste antallet siden utbruddet startet.

Fra fredag klokka 12 anbefales Drammens innbyggere å ikke ha sosial kontakt med flere enn ti personer i løpet av ei uke, utenom husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter. Dermed følger Drammen etter Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer