Corona i Storbritannia:

Nakstad bekymret: - Vokser kraftig

I Storbritannia er smitten blant unge høyere enn noensinne, samtidig som at sykehusinnleggelsene øker. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er bekymret for utviklingen.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er bekymret for utviklingen i Storbritannia etter den store gjenåpningsdagen tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er bekymret for utviklingen i Storbritannia etter den store gjenåpningsdagen tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

Mandag 19. juli ble nærmest alle coronarestriksjoner opphevet i England, og den britiske hverdagen vendte mer eller mindre tilbake til sånn den var før pandemien.

Gjenåpningen skjedde til tross for skyhøye smittetall. Bare dager før de store lettelsene ble innført, ble britiske ministere fortalt at de måtte forberede seg på én til to millioner ukentlige smittetilfeller i tida framover.

Torsdag - fire dager etter det som på folkemunne har fått navnet «frihetsdagen» - rapporterer Folkehelseinstituttets søsterinstitutt i Storbritannia, Public Health England (PHE), om at smitten blant unge nå er på det høyeste noensinne. Totalt testet nesten 750 000 personer positivt for corona foregående uke.

- Det er bekymringsfullt, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

- Urovekkende

Tallene gjelder for personer i alderen mellom 20 og 29 år. Smittetrykket i denne gruppen er nå på 1154 per 100 000 innbyggere.

Storbritannia er blant landene i verden som har kommet lengst med vaksineringen av befolkningen, men har - i likhet med flere andre land - prioritert eldre og personer i risikogruppen først i vaksinekøen. 58,4 prosent av personer mellom 18 og 24 år har fått én vaksinedose. Tallet for aldersgruppen 25-29 er 58,9 prosent. Henholdsvis 17,2 og 21,8 prosent har fått to doser, ifølge Sky News.

Nakstad synes det er urovekkende at smitten herjer i en gruppe hvor mange fremdeles er uvaksinerte.

- Den fjerde smittebølgen i Storbritannia har vokst kraftig på bare fire uker og nærmer seg nå nivået på den forrige store bølgen ved årsskiftet. Forskjellen er at smitten nå i stor grad spres blant yngre mennesker som ikke er vaksinert, sier han og legger til:

- Tall fra Storbritannia viser også at én vaksinedose ikke beskytter veldig godt mot å bli smitteførende - hele to av tre personer vil likevel kunne bli smittet. Det er urovekkende.

TROSSER SMITTEN: Storbritannias statsminister Boris Johnson mener at gjenåpningen av det britiske samfunnet bør fortsette - tross økning i smitten. Han kommer likevel med en klar beskjed til befolkningen. Video: AP/NTB Vis mer

- Fullvaksinerte legges inn

Likevel er det ikke smitten blant den yngre generasjonen Nakstad er mest bekymret for.

- Det mest bekymringsfulle er at antallet innleggelser på sykehus igjen øker. Bare i går ble 788 pasienter innlagt med covid-19 i Storbritannia.

Han fortsetter:

- Det er heldigvis langt færre sykehusinnleggelser enn under den forrige bølgen. Det er en bekreftelse på at vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom hos mange, men dessverre ikke hos alle. Vi ser at det er en økende andel fullvaksinerte personer som legges inn på sykehus i Storbritannia nå, men disse har sannsynligvis mildere sykdomsforløp enn uvaksinerte.

Helsemyndighetene i England opplyser at 22,8 prosent av personene som er innlagt med deltavarianten, er fullvaksinerte, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Klarer ikke utrydde viruset

Nakstad har tidligere sagt til Dagbladet at den britiske regjeringen risikerte mye da de fjernet coronarestriksjonene tidligere denne uka.

- Det er ingen tvil om at myndighetene i Storbritannia tar en ganske stor risiko nå, ikke minst fordi helsevesenet har hatt en enorm belastning i nesten 15 måneder i strekk, men de har også kommet lengst i Europa med vaksineringen og tenker nok at det er verdt risikoen. Dessverre tror jeg ikke de har kommet langt nok med vaksineringen til å forhindre en ny bølge av innleggelser blant uvaksinerte personer, sa Nakstad den gang.

Helseminister Sajid Javid mener imidlertid at det var et passende tidspunkt for å gjenåpne samfunnet.

- Det vil aldri være et perfekt tidspunkt å innføre dette trinnet fordi vi rett og slett ikke klarer å utrydde viruset. Coronaviruset forsvinner ikke, enten vi liker det eller ikke, sa han under en pressekonferanse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer