Corona

Nakstad: Dette avgjør den nye bølgen

Nye omikronvarianter på frammarsj. Ett usikkerhetsmoment står sentralt.

FORBEREDT PÅ VINTERBØLGE: Espen Rostrup Nakstad og Helsedirektoratet venter en coronabølge i vinter. Hvor stor den blir, er uklart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORBEREDT PÅ VINTERBØLGE: Espen Rostrup Nakstad og Helsedirektoratet venter en coronabølge i vinter. Hvor stor den blir, er uklart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttets siste ukerapport om luftveisinfeksjoner går det fram at nye omikronvarianter av coronaviruset er på frammarsj, særlig i Oslo-området.

Ifølge instituttet dominerer nå varianter som er bedre på å unngå immunitet og antistoffbehandling.

«De endrede variantene er at undergrupper av BA. 5, og BQ. 1.1-varianten dominerer blant disse og har hatt en kraftig vekst siste par uker, særlig i Oslo. Det sees nå også økning i BA. 2 rekombinant XBB-virus», skriver FHI.

Venter ny bølge

I begynnelsen av november varslet FHI at Norge trolig vil oppleve en ny coronabølge i vinter, med økt smittespredning og økende antall sykehusinnleggelser.

Dette er en ventet utvikling; smitten på kontinentet steg betraktelig tidlig i høst, og flere grupper har nå fått tilbud om en fjerde vaksinedose.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer at coronaviruset har vært i kontinuerlig endring under hele pandemien.

- Fordi en stor del av verdens befolkning nå er vaksinert, er det forventet at flere nye virusvarianter «omgår immunitet», det vil si at de har endringer i piggproteinet som gjør at antistoffene ikke fester seg like godt til viruset, sier Nakstad til Dagbladet.

- Dermed øker smittsomheten noe, men det er ikke holdepunkter for at man blir mer alvorlig syk av de nye variantene, utdyper han.

Lovende tall

- Er de eksisterende vaksinene i stand til å hanskes med de nye variantene, og får utbredelsen følger for vaksineanbefalingene?

- Det ser ut som tidligere vaksinering og gjennomgått sykdom beskytter godt mot å bli alvorlig syk - også med de nye variantene. De siste tallene fra Norge viser at en stadig mindre andel av innlagte pasienter trenger intensivbehandling, svarer den assisterende helsedirektøren.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Antallet nyinnlagte pasienter har samtidig stabilisert seg på rundt 200 per uke. Det gir en viktig pekepinn for helsemyndighetene, understreker Nakstad:

- Hvis de nye virusvariantene som nå begynner å dominere gir mer alvorlig sykdom, ville vi trolig sett det på innleggelsestallene allerede. Men dette må vi følge nøye med på, siden vi ennå ikke vet hvilke varianter som vil bli dominerende i vinter.

Usikkerhet

Helsedirektoratet tror fremdeles at det kan bli «en god del» coronasmitte i vinter.

- Men det er ikke sikkert at vi får like store bølger av innleggelser som tidligere i pandemien. Det som derimot skaper usikkerhet, er hvor mange som blir alvorlig syke av influensa i år, og om dette treffer samtidig som en økning av covid-19-sykdom, sier den assisterende helsedirektøren.

Han ber folk om å være forberedt på at det kan bli «en del sykdom og sykefravær» i vinter.

- Derfor er vi fortsatt veldig tydelige på rådet om å være hjemme ved sykdom. Da smitter du ikke kollegene dine på jobb, og du bidrar til mindre press på helsetjenesten i de mest hektiske vintermånedene.

Uenighet om boosterdose

Ifølge FHIs siste ukerapport har antall meldte coronatilfeller de siste ukene ligget relativt stabilt - rundt 900.

Per 20. november har 70 prosent av personer i aldersgruppa 75 år og eldre, og 61 prosent av personer i gruppa 65-74 år fått fjerde vaksinedose.

Også personer i gruppa 18-64 år har nå tilbud om fjerde dose, men flere fagpersoner, blant dem vaksineforsker Gunnveig Grødeland, gikk i forrige uke ut mot dette. Bakgrunnen at nytteverdien ifølge henne ikke veier opp for risikoen for alvorlige bivirkninger som hjertelidelsene myokarditt/perikarditt.

- Vi vet at sannsynligheten for at de inntreffer øker ved flere doser. Så derfor ville jeg frarådet friske personer å ta fjerde dose, uttalte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer