Polio-alarm i New York:

Nakstad: - Dette bør du sørge for

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener det er svært lite sannsynlig at vi får smittetilfeller i Norge, men har likevel en klar vaksinasjonsbeskjed til befolkningen.

POLIO-ALARM: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad synes det er fornuftig av guvernøren i New York å erklære nødstilstand. Foto: NTB
POLIO-ALARM: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad synes det er fornuftig av guvernøren i New York å erklære nødstilstand. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

New Yorks guvernør Kathy Hochul har erklært nødstilstand i delstaten.

Det skjer etter at det ble funnet et nytt tilfelle av polioviruset i avløpsvann på Long Island, som ligger utenfor New York City.

Myndighetene begynte å undersøke avløpsvannet i flere fylker etter at en ung, uvaksinert mann fikk påvist polio i juli.

- Alarmerende lav

Det nye tilfellet er i genetisk slekt med det første, noe som tyder på at viruset er i ferd med å spre seg, ifølge helsemyndighetene. Det er funnet virus i avløpsvann i New York City og tre andre fylker i delstaten.

Nødstilstanden i New York åpner for at helsepersonell og apoteker kan gi poliovaksiner, og at leger kan gi ordre om vaksinering.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad synes det virker fornuftig at New York-guvernøren erklærer den lave vaksinasjonsgraden som en «nødssituasjon».

- Det skyldes nok at man forventer flere tilfeller av alvorlig poliomyelitt i fylker der vaksinedekningen er alarmerende lav, skriver Nakstad i en e-post til Dagbladet.

Falt til 79 prosent

I delstaten New York som helhet har andelen av befolkningen som er beskyttet av vaksine falt til 79 prosent, forklarer Nakstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.