VEISKILLE: I dette intervjuet med Dagbladet tirsdag 15. september, uttrykte Espen Nakstad bekymring foran høsten og vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Coronaviruset

Nakstad foran høsten: - Bekymret

Vi står ved et veiskille, mener den assisterende helsedirektøren.

Publisert

Da Espen Nakstad fikk ordet under tirsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen, åpnet han med å slå fast at vi i Norge står ved et veiskille.

Overfor Dagbladet utdyper Nakstad, som er assisterende direktør i Helsedirektoratet, hva han mente med veiskille-metaforen:

- Vi er nå i en situasjon hvor vi enten fortsetter å ha mange store utbrudd av smitte i Norge og ligger på et høyt nivå. Eller så klarer vi å komme tilbake der hvor vi var i sommer, med veldig lave smittetall og mindre inngripende tiltak i den enkelte kommune.

Smitten øker

Siden begynnelsen av august har det vært en økning i smitten i Norge, opplyste Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), tirsdag.

Det meste av økningen i smitten skyldes den siste tidas utbrudd i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad.

I veiskillet vi nå står ved, er det «ganske avgjørende» hvilken av veiene det svinger, ifølge Espen Nakstad. Situasjonen vil nemlig bli veldig krevende dersom behovet for smittesporing og testing holder seg på dagens nivå.

- Vi er bekymret for at vi går en høst i møte med veldig mye jobb for kommunene med testing og smittesporing, veldig mye ressurskrevende analysearbeid for sykehusene, og generelt en veldig vanskelig måte å leve på for folk flest, fordi man må forholde seg til stadig nye smitteutbrudd og stadig nye restriksjoner, sier helsetoppen til Dagbladet.

- Hvis vi med enkle midler kan komme på et så lavt nivå at vi slipper disse tingene i større grad, vil det være en stor fordel. Og det vil også styrke utholdenheten - rett og slett at folk ikke blir så lei av corona som de ellers ville blitt.

«Normalt» liv som motivasjon

Nakstad frykter nemlig for «corona-slitasje»: At pandemi-trøtte nordmenn begynner å slurve med smitteverntiltakene.

- Det er åpenbart en slitasje for alle av oss, at vi er lei av dette viruset nå. Men hvis vi begynner å slappe av for mye, så vil det slå tilbake ved at vi får en enda vanskeligere situasjon, advarer han.

- Motivasjonen bør være å se en høst i møte hvor vi kan leve relativt normalt i Norge, heldigvis. Og gjør vi alle en liten innsats fortsatt og holder oss til det, så er det fullt mulig.

<strong>OPTIMISTISK BUDSKAP:</strong> - Det er bare 18 personer som ligger på sykehus med covid-19 i Norge. Utbruddet er fortsatt håndterlig. Vi kan lykkes med å ha kontroll hvis vi holder ut, sa Nakstad på pressekonferansen tirsdag. Foto: Jil Yngland / NTB Scanpix
OPTIMISTISK BUDSKAP: - Det er bare 18 personer som ligger på sykehus med covid-19 i Norge. Utbruddet er fortsatt håndterlig. Vi kan lykkes med å ha kontroll hvis vi holder ut, sa Nakstad på pressekonferansen tirsdag. Foto: Jil Yngland / NTB Scanpix Vis mer

- Oslo har blitt rød by

Hva er det som avgjør Norges veivalg i høst? Disse grepene vil gi oss mer kontroll over coronautbruddet, ifølge Nakstad:

- Det er først og fremst å klare å fange opp smittetilfeller og spore dem ordentlig tilbake. Og sette folk i karantene når de har en smitterisiko. Den jobben gjøres i kommunene på en veldig god måte de fleste stedene.

Utviklingen i flere store byer gir imidlertid grunn til årvåkenhet:

- Nå har vi en situasjon i Bergen hvor det er en del smittetilfeller som ikke kan spores - i hvert fall direkte - tilbake til studentmiljøet. Det betyr at det skjer en del smitte i det samfunnet som er annerledes enn i andre kommuner, sier Nakstad.

- Og så ser vi i Oslo at vi har ganske mange små, lokale utbrudd som totalt sett drar opp smittetallene ganske mye. Så Oslo har også blitt en «rød» by nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer