Smitten øker blant yngre:

Nakstad med pekefinger til ungdommen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier den nye virusvarianten smitter lettere blant yngre og sier det er utfordrende å få kontroll på spredningen.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette blir den største ufordringen i månedene framover. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Vi vet at unge er mer sosiale og har mer kontakt med hverandre, og vi ser at de nye variantene smitter lettere blant unge mennesker, sier Nakstad til Dagbladet TV.

Den britiske varianten står nå for en stadig høyere andel av smittetilfellene i Norge. Osloområdet har den siste tida knyttet over 80 prosent av tilfellene til denne mutasjonen og smittetallene har økt svært mye i mange kommuner.

- Smittesporingsarbeidet i Norge nå er veldig omfattende. Det er mange som tester positivt. Hvis man da har hatt mange kontakter, så blir det et enormt arbeid for kommunen å nøste opp i. Det er viktig å tenke på at det test- og sporingsarbeidet i kommunene ikke skal bli overbelastet.

- Vi er opptatt av unge og unge voksne, for de troner høyt på smittestatistikken. Vi klarer ikke å få bukt med spredningen bare gjennom stengte kjøpesentre og hjemmekontor om de gruppene som faktisk er mest smitteførende om dagen fortsetter å møtes. Det er en stor utfordring, sier han.

Dette blir viktig

Nakstad sier det blir svært viktig framover å få testet mange og drevet effektiv smittesporing. At kommunene går til rødt nivå i skolene når det er mistanke om skjult smittespredning, er også svært viktig for å gjenvinne kontrollen.

- Det er veldig viktig for å hindre at mange havner i karantene og for å hindre at skoler stenges, og viktig for at vi kan leve et mest mulig normalt liv fram mot sommeren.

PÅSKEINNSTRAMMINGER: Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør, sier de har kommet med forslag om innstramminger. Regjeringen holder pressekonferanse tirsdag kl.18. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet Vis mer

Det siste døgnet er det registrert 1096 smittede i Norge - det nest høyeste smittetallet på landsbasis i løpet av pandemien.

- Smittetrenden siste sju dager er fortsatt økende. På Østlandet har noen kommuner hatt en utflating av smittetall, andre har fortsatt en økning. Derfor er vi fortsatt avhengige av de strenge tiltakene gjennom påsken. Vi er også avhengige av at kommunene får ned smittepresset blant barn og unge raskt gjennom forsterket testing, smittesporing og smittevern i skolene, sier Nakstad.

Vil stramme inn

Både Helsedirektoratet og FHI har anbefalt regjeringen å stramme inn før en nært forestående påskeferien.

- Det er ikke sikkert smittetrenden vil snu i hele landet før påske, men det er absolutt mulig å klare det mange steder i løpet av de neste dagene, mener Nakstad.

- Man må begrense hvor mange man har sosial kontakt med og utsette sosiale møter og fester og slike type ting. Det er ikke tida for det nå, understreker han.

LUFTSMITTE: - Smitten kan henge igjen i luften, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Video: Dagbladet. Vis mer

Uke 10 ble Norges verste smitteuke så langt med over 5600 smittede.

Antall meldte tilfeller gikk opp i alle aldersgrupper denne uka, ifølge FHIs ukesrapport. Økningen var størst i aldersgruppene 6 - 12 år (30 %) og 13 - 19 år (26 %). Det høyeste antall meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 10 ble observert i aldersgruppene 13 - 19 år (183 per 100 000) og 6 - 12 år (139 per 100 000), skriver FHI.

Uka etter, altså forrige uke, ble det registrert over 1000 smittede i løpet av ett døgn flere dager, og foreløpig er det registrert 5139 smittetilfeller den uka, ifølge FHIs oversikt.

- Den videre utviklingen vil avhenge av utbredelsen av de nye mer smittsomme variantene, tiltaksnivå og ikke minst hvordan vi alle etterlever smittevernreglene. Det er helt klart en risiko for økt smittespredning framover og særlig i forbindelse med påsken, og det kan komme innskjerpinger nettopp for å ta ned denne risikoen, sier Line Vold til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer