Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nakstad om corona-trend: Kan bli like sårbare

Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. - Vi kan bli like sårbare, advarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

JOBBER HARDT: Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller det jobbes hardt for å unngå at Norge kommer i samme situasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JOBBER HARDT: Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller det jobbes hardt for å unngå at Norge kommer i samme situasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De ferskeste eksemplene på bølge nummer to er de strenge tiltakene som gjeninnføres i USA, der guvernører gjenåpnet sine delstater for tidlig, blant dem California, i Catalonia i Spania og i den indiske delstaten Bihar.

Også Tyskland og Frankrike velger å være føre var og forbereder seg på å innføre strengere tiltak for å unngå at landet rammes av en ny smittebølge. Sistnevnte land har allerede innført påbud om å ha på seg munnbind innendørs på offentlige steder etter den første gjenåpningen av samfunnet.

NYE REISERÅD: Her er landene du kan reise til. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Kan bli like sårbare

Onsdag frarådet regjeringen ikke lenger nordmenn å reise til en rekke europeiske land – en beslutning Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere har uttalt kan føre til en viss økning i smitte på grunn av økt reisevirksomhet.

På spørsmål om Norge og en ny eventuell nedstenging, svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad:

- Det er veldig viktig at vi opprettholder kontrollen med smittesituasjonen i Norge, slik at nye inngripende smitteverntiltak kan unngås. Siden vi i utgangspunktet har svært lite smitte i landet akkurat nå, er vi også mindre sårbare ved gjenåpningen av samfunnet enn det mange andre land har vært, sier han til Dagbladet.

Men vi er ikke helt risikofrie, advarer Nakstad.

- Vi kan bli like sårbare hvis vi får inn smitte utenfra som vi ikke klarer å fange opp. Derfor er den enkeltes ansvar veldig viktig om man planlegger utenlandsferie i sommer.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Jobber hardt

Hvis vi skulle få lokale smitteutbrudd etter sommeren vil det bli håndtert på vanlig måte med testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK), forsikrer den assisterende helsedirektøren.

- Dette gjør sannsynligheten for en større bølge mindre enn den var i vinter, men det krever at alle fortsatt følger grunnleggende smittevernregler og tester seg ved symptomer. Hvis en større bølge likevel skulle treffe oss vil nødvendige tiltak bli vurdert ut ifra den aktuelle situasjonen, sier han.

Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson sa i et intervju med Svenska Dagbladet lørdag forrige helg at å stenge, åpne og stenge samfunnet igjen ikke ville vært holdbart for svenskene, og la til at toleransen for en slik taktikk ville vært lav.

Nakstad tror imidlertid folk i de fleste land ville foretrukket en ny kortvarig nedstenging framfor en mer langvarig ukontrollert smittesituasjon i landet sitt, dersom de måtte velge.

- Men det er selvsagt noe man ønsker sterkt å unngå, og vi jobber hardt for å unngå å komme i en slik situasjon i Norge, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!