Nakstad om corona-trend: Kan bli like sårbare

Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. - Vi kan bli like sårbare, advarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

JOBBER HARDT: Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller det jobbes hardt for å unngå at Norge kommer i samme situasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JOBBER HARDT: Flere land har blitt nødt til å stenge igjen etter økte smittetall. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller det jobbes hardt for å unngå at Norge kommer i samme situasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De ferskeste eksemplene på bølge nummer to er de strenge tiltakene som gjeninnføres i USA, der guvernører gjenåpnet sine delstater for tidlig, blant dem California, i Catalonia i Spania og i den indiske delstaten Bihar.

Også Tyskland og Frankrike velger å være føre var og forbereder seg på å innføre strengere tiltak for å unngå at landet rammes av en ny smittebølge. Sistnevnte land har allerede innført påbud om å ha på seg munnbind innendørs på offentlige steder etter den første gjenåpningen av samfunnet.

- Kan bli like sårbare

Onsdag frarådet regjeringen ikke lenger nordmenn å reise til en rekke europeiske land – en beslutning Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere har uttalt kan føre til en viss økning i smitte på grunn av økt reisevirksomhet.

På spørsmål om Norge og en ny eventuell nedstenging, svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad:

- Det er veldig viktig at vi opprettholder kontrollen med smittesituasjonen i Norge, slik at nye inngripende smitteverntiltak kan unngås. Siden vi i utgangspunktet har svært lite smitte i landet akkurat nå, er vi også mindre sårbare ved gjenåpningen av samfunnet enn det mange andre land har vært, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.