Coronaviruset

Nakstad om smittespredningen: - Dobbelt uheldig

Flere sammenfallende faktorerer tilsier at smittesituasjonen i Norge faktisk kan være verre enn det ser ut som.

BEKYMRINGSVERDIG: Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad er bekymret over at smittesituasjonen er ute av kontroll. Dette kan også påvirke vaksinasjonsarbeidet. Vis mer
Publisert
Annonse

Nordmenn går inn i det nye året med særdeles strenge nasjonale retningslinjer om smitteverntiltak.

Grunnen til det er at romjulas tall for smittespredningen i landet ikke er særlig pene, og situasjonen er trolig også verre enn det rene smittetall skulle tilsi.

Folkehelseinstituttet (FHI) meldte sist onsdag om 3 108 påviste smittetilfeller i uke 52. Dette er en økning på 6 prosent sammenlignet med uke 51.

Samtidig var det var nedgang i antall testede på hele 26 prosent sist uke, samtidig som andel positive blant de testede økte fra 2 prosent i uke 51 til 2,9 prosent i uke 52.

CORONATEST: Gjennom jul og nyttår har folk endret atferden sin. Flere har ventet lenge med å teste seg for coronaviruset, noe som får følger, mener Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

- Ikke kontroll

- Hvordan ser du på kombinasjonen av flere påviste smittetilfeller, kraftig nedgang i antall testede og markant økning i positivandelen?

- Dette er noe av det vi er veldig klar over. Det føyer seg inn i dette bildet vi har sett de siste tre ukene - at vi har en økende smittetrend i mange norske kommuner. Sannsynligvis har 40-50 kommuner i Norge hatt økende smitte de to siste ukene sett under ett, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, til Dagbladet.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret over smittespredningen i Norge. Foto: Fredrik Hagen/NTB
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret over smittespredningen i Norge. Foto: Fredrik Hagen/NTB Vis mer

Han er ikke tilfreds med at antallet påviste smittede per uke øker.

- Vi ser at selv om færre tester seg, som i romjula, så er det en stor andel som er positive. Den andelen øker. Alle disse tingene er med på å fortelle oss at vi har ikke smittesituasjonen under kontroll. Det går ikke nedover lenger, slik det gjorde til midten av desember. Det går faktisk oppover, sier Nakstad og fortsetter:

- Når da dette R-tallet, som forteller hvor mange en person smitter videre, har steget til 1,3, så vet vi at det vil bare fortsette å stige, og det vil stige raskere og raskere, uke for uke, hvis ikke vi får gjort noe med det.

STRENGE TILTAK: På en pressekonferanse søndag 3. januar, valgte regjeringen å stramme ytterligere inn på coronatiltakene i Norge. Video: NTB Vis mer

Krevende

Nakstad sier dette er grunnen til de strenge tiltakene myndighetene lanserte søndag.

- Vi skal nå, med en kraftinnsats, prøve å snu denne trenden og få pilene til å peke nedover igjen.

Den assisterende helsedirektøren understreker at dette er svært viktig.

- Det er ekstremt krevende for en kommune både å skulle vaksinere mange mennesker og skulle drive smittesporing av kanskje flere smitteutbrudd i kommunen samtidig. Det kan bli en umulig oppgave hvis smitten bare øker og øker. Derfor er det så viktig å få disse smittetallene ned nå, sier Nakstad.

VAKSINERES: Påtroppende visepresident Kamala Harris tar coronavaksine. VIDEO: AP Vis mer

- Dobbelt uheldig

- Hvor mye verre enn det påviste kan den faktiske smittesituasjonen være?

- Det er et veldig godt spørsmål. Vi vet ikke helt. FHI har anslått at vi kanskje fanger opp oppunder halvparten av dem som faktisk er smittet i Norge. Det vi vet, er at når dette R-tallet stiger og flere tester positivt, så stiger antakelig også mørketallene, sier Nakstad og legger til:

- Det er på en måte dobbelt uheldig, fordi da får vi egentlig to parallelle løp, hvor begge gruppene stiger. Det bidrar nok til det vi har sett i mange land, at når det først begynner å stige, så mister man etter hvert kontrollen. Da klarer man ikke å teste og smittespore alle lenger, og så har man mer generell smittespredning i hele samfunnet. Det er en veldig uheldig situasjon å komme i.

- Hva skjer dersom tiltakene som innføres fra i dag ikke viser seg å ha ønsket effekt? Hva ser helsemyndighetene som neste steg?

- De tiltakene som nå er innført for 14 dager, fram til 18. januar, vil bli evaluert midtveis i januar. Ut fra smittesituasjonen da, vil vi ta stilling til om noen av tiltakene bør videreføres eller ikke. Hvis smitten er lokalisert til fortsatt de store befolkningsrike kommunene, er det enda kraftigere tiltak i de kommunene som er nødvendig. Om vi har større smittespredning i hele samfunnet, så kan det være nødvendig å justere på de tiltakene, sier Nakstad.

SAKTE: Påtroppende president i USA Joe Biden mener vaksineringen går for sakte. Han mener at om det ikke gjøres noe med tempoet kan det ta årevis før amerikanerne får vaksinen mot coronaviruset. Video: AP Vis mer

Skjult smitte

Også FHI beskriver i sin ukerapport forrige onsdag at «situasjonen i Norge er ustabil med mange pågående utbrudd og fare for fortsatt økt smittespredning».

Videre påpeker FHI at det trolig har vært en noe større oppgang i nye smittetilfeller gjennom jula enn hva som er registrert «ettersom det har vært en nedgang i testaktivitet gjennom julehelgen og andel positive prøver har økt betydelig».

«Vi er bekymret for at tallene kan stige ytterligere de neste ukene, etter julehøytiden med mer sosiale sammenkomster og økt reiseaktivtet innenlands og også til utlandet», skriver FHI.

Steinar Westin er lege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Han ser med gru på situasjonen julefeiringen har ført oss inn i.

- Vi forutså at det kom til å bli et stort smittehopp, og ennå vet vi ikke omfanget av det. Jeg synes det er foruroligende når vi ser at andelen positive prøver enkelte steder er kjempehøy, samtidig som antallet testede har gått ned. Da har vi ikke testet mange nok, sier Westin.

Professoren mener derfor at R-tallet i Norge nå trolig er høyere enn det estimerte 1,3, og at vi nå har mye skjult smitte i samfunnet.

Han mener regjeringens inngripende innstramminger søndag kveld ikke kom en dag for tidlig.

- Vi gikk inn i jula med altfor høyt smittetrykk, og de burde vært klar over problemene. Etterpåklokskap er ikke noe særlig, men nå må vi bare håpe at tiltakene er tilstrekkelige. Men det er et stort kanskje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer