Corona:

Nakstad om sydenferie: - Det er håp

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er forsiktig optimist for sommeren 2021. Men flere ting avgjør om vi får reise utenlands.

SOMMERFERIEN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tro på en mer normal sommer i 2021. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

Sommeren 2020 ble preget av begrensninger knyttet til spredning av covid-19. På grunn av usikkerhet knyttet til en coronavaksine, er det også stor usikkerhet rundt sommeren 2021.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TV torsdag ettermiddag for å svare på lesernes coronaspørsmål.

En leser lurte:

- Er det håp om sydenferie til sommeren?

- Ja, det er håp om det, og jeg vil tro at mange av de eldre aldersgruppene - de som er pensjonister og nedover i alder, vil være vaksinert før sommeren. Det betyr at man muligens kan reise rundt i Europa uten å havne i karantene fordi man er vaksinert, sier Nakstad.

Han sier at flere europeiske land jobber med å utforme systemer og regelverk for innreisekarantene.

- Jeg tror sommeren blir mer normal enn tiden vi er inne i nå. Men så er det ikke sikkert at alle voksne mennesker i Norge er vaksinert før sommeren - det er vi usikre på om man rekker. Det avhenger av om vi får alle vaksinene inn til landet sånn som det er planlagt eller om det blir forsinkelser på noen av dem. Det kan være at det blir en del vaksinering av de yngste voksne også etter sommerferien, sier han.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Vaksinepass

- Du nevnte vaksinepass, hvordan kan man se for seg at det blir ordnet?

- Det er det ikke bestemt ennå. Dette er det noen land som har kommet enda lengre med, og jeg tror EU sitter og jobber med disse sakene for å prøve å finne felles løsninger som er forutsigbare, sier Nakstad.

Han legger til:

- En problemstilling er at du er vaksinert og dermed ikke kan bli syk selv. Et annet spørsmål er at dersom du har hatt coronavirus, så regner de med at du er immun I hvert fall i åtte måneder - kanskje lengre. Det gjør at mange som har vært syke, ikke nødvendigvis trenger innreisekarantene. Men nøyaktig hvordan disse reglene blir, tror jeg alle land sitter og føler litt på nå.

Nakstad sier at man ønsker mer kunnskap om vaksinen beskytter mot smittespredning - og ikke bare mot sykdom.

- Når man vet mer om det, tror jeg det vil komme gode systemer på dette som gjør at sommeren blir forutsigbar for flere innbyggere i Europa, sier han.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Troligvis enklere å reise til Europa

- Hva kan vi forbedre oss på? Bør vi holde oss til Europa hvis vi skal bestille reise?

- Jeg tenker at alle må sette seg litt inn i hvordan situasjonen er - og særlig litt utpå vinteren når det blir lettere å se disse tingene. Det er hovedsakelig Europa og USA som har kommet ordentlig i gang med vaksinasjon. Og i store deler av verden, utenfor Europa og USA, har man ikke kommet like langt. Og sannsynlig vil man ikke komme like langt før sommeren, sier han.

Nakstad tror at det dermed blir enklere å reise til Europa, enn det blir til andre kontinenter denne sommeren.

- Men hvordan dette nøyaktig blir, vet vi ikke helt ennå. Mye kan skje - og reglene for innreisekarantene vil helt sikkert bli forskjellige i land utenfor Europa.

Nye innstramninger

Regjeringen ønsker nå å skjerpe testingen etter ankomsten til Norge og at det skal bli obligatorisk med test allerede på grenseovergangene.

En leser lurte:

- Hvorfor er innstramningene nødvendig?

- Når det gjelder grensetesting, så er situasjonen sånn at mange har reist tilbake til Norge etter julefeiringen, som har familie i utlandet og som kommer til Norge for å jobbe, sier han og fortsetter:

- Vi har sett at det har blitt mye importsmitte tidligere i høst av den typen reiseaktivitet, og nå er det sånn at vi ser at de som tester seg på grensen nå, så har faktisk tre prosent av dem testet positivt. Det vil si at vi fanger opp ganske mange smittetilfeller ved å skjerpe inn testingen på grensene. Så er det sånn at man kan bli syk etter at man har kommet til landet. Derfor har vi en ti dagers karantenebestemmelse og en plikt til å registrere seg elektronisk når man kommer til landet.

Han legger til:

- Her er det en innskjerping rett og slett for at ikke importsmitte skal bidra til å holde smittetallene i Norge høye, sier Nakstad.

SVARER: Espen Nakstad svarte på Dagblad-lesernes spørsmål. Han ber folk passe på dette symptomet. Vis mer

Smittede siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 667 coronasmittede i Norge. Det er 45 færre enn dagen før og 120 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til torsdag registrert 57 282 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4315 nye smittetilfeller i Norge. Fram til onsdag er det gjennomført vel 3 millioner coronatester i Norge siden pandemien brøt ut i vår.

156 coronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det er sju flere enn dagen før.

Til sammen er 509 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer