Espen Rostrup Nakstad:

Nakstad om vaksine-tabbe

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset.

Se sendingen øverst i saken.

En leser lurte:

- Hva tenker du om at en tabbe kan gi oss en effektiv vaksine?

- Det virker for meg som om man har sett at ved å gi en lav dose første gang, gir man en bedre effekt totalt sett når du har fått den andre dosen. Og forklaringen kan være at dette bæreviruset, som er et uskyldig forkjølelsesvirus som har disse «corona-taggene» på seg, som er grunnlaget for denne vaksinen, gjør at kroppen utvikler immunitet. Ikke bare mot disse «taggene» som er ønsket, men også mot selve bæreviruset.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

- Dersom du får en stor dose første gang kan et være at immuniteten bekjemper den andre vaksinedosen. Det kan være at det er det som har skjedd. I så fall vil det være gunstigere å gi en lavere dose første gang.

- Hvordan påvirker det folks tillit til en vaksine når de gode resultatene kommer av en tabbe?

- Jeg tror ikke det kommer av en tabbe. Jeg tror det var et litt tilfeldig funn, der man så at der det var satt mindre første dose, har man sett en bedre effekt.

- Når man får sånn kunnskap, så er det viktig å kartlegge det på nytt og gjøre nye tester for å se på effekten. Dette er veldig vanlig og egentlig ganske trygt.

- Jeg tenker at det er tillitvekkende, framfor at vi ikke hadde hørt om det.

- Kan man stole på slike resultater?

- Ja, vi kan ihvertfall stole på resultater som gjennomføres når man tester med en lavere første-dose, og på ulike aldersgrupper.

FORSIKTIG: Raymond Johansen forlenget coronatiltakene i Oslo til 14. desember. Vis mer

Familiesammenkomst i Romerike

- Hva tenker du om brudd på smittevernreglene, som da folk fikk bot på 165 000 kr i Romerike?

- Jeg tenker at det er viktig at alle er obs på reglene, og det er veldig strengt på arrangementer i privat og offentlig regi. Alle må sette seg inn i disse reglene, og det kan være at det glipper, og da er det er viktig at kommunen følger opp. Og politiet i en viss grad ved alvorlig brudd, de har jo gitt bøter.

- Det aller viktigste er at folk følger reglene, det er det som gir effekt. Reglene som er ganske kompliserte, er lettere å følge etterhvert. De fleste som bor i de store byene, har blitt vant til disse ekstra tiltakene og reglene.

Julebord

- Kan man reise ut av Oslo på julebord?

- Nå er det noen generelle regler som sier at man skal reise minst mulig, unngå unødvendige reiser og ha minst mulig kontakt med andre. Jeg tenker at å ha et julebord i beskjeden grad med de du ellers jobber med hver eneste dag, innebærer ikke noe stor risiko, sier Nakstad.

Og fortsetter:

- Men det å møte venner og bekjente som du vanligvis ikke ser i private hjem, er ikke noe vi anbefaler. Det tilsvarer festing. Skal man møte folk ellers, så bør man begrense antallet, møte færrest mulig, holde god avstand og passe på at alle er friske.

- Er det forskjell på samlinger i Oslo og utenfor Oslo?

- Ja, det er ekstra regler i byregionene der det er mye smitte. Oslo, og mange av nabokommunene, har innført ekstra tiltak.

DØDSFALL: Det ble rapportert om 12 coronadødsfall i forrige uke, ifølge FHI. - Det er det høyeste antallet siden slutten av april, sier folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg. Foto: NTB Vis mer

Coronarelaterte dødsfall

- Hvor mange av de foreløpige coronarelaterte dødsfallene vet man at har blitt forårsaket av viruset, og ikke noe annet?

- Det er et godt spørsmål, fordi veldig gamle mennesker har en skjør helse, og det er mange faktorer som bidrar til at man mister livet hvis man blir smittet av en infeksjon. Det man tenker er at hvis det som gjør at du dør den dagen er corona, så blir det registrert som et coronadødsfall.

- Det er ikke helt mulig å skille alltid. Dersom du ikke hadde hatt en annen sykdom, så hadde du kanskje overlevd coronaen. Men poenget er at du ikke ville mistet livet på det tidspunktet hvis du ikke hadde blitt smittet med corona.

Hytta i Sverige

- Kan jeg dra over grensa til Sverige for å sjekke hytta uten å dra i karantene?

- Det er et unntak i covid-19-forskriften for nødvendig vedlikehold og tilsyn av hytter, så hvis vannrørene er i ferd med å sprenges, du må inn å skru av hovedvannet, gjøre reparasjoner eller andre ting, så kan du dra direkte til hytta og tilbake igjen, uten å havne i karantene. Men det som ikke er mulig etter forskriften, er å overnatte eller feriere der.

- Må man vaske tøy-munnbind hvis man bare har brukt det i noen minutter?

- Nei, det trenger man ikke. En-gangs-munnbind er noe annet, de er lagd for å brukes én gang, og de blir ofte litt fuktige, som gjør at filtrasjonsevnen blir litt påvirket. Men tøymunnbind er lagd for å vare lengre, de kan man vaske av og til, men så lenge de er tørre kan man bruke de flere ganger. Men det er nok lurt å ha flere av dem, så du kan bytte litt på. Og så er det lurt å vaske dem når du har brukt dem en stund.

Synkende smittetrend

Det var ved midnatt registrert 34 748 coronasmittede personer her i landet, en døgnøkning på 480. Ifølge VG er smittetrenden her i landet nå synkende.

Smittetallet kommer fram i den foreløpige oversikten fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 34 268 coronasmittede personer. Dermed er tallet natt til fredag 480 høyere.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Ifølge VGs beregning av trenden viser at Norge for første gang siden én enkelt dag 19. august har en synkende smittetrend.

- Det har blitt iverksatt en rekke smittebegrensende tiltak de siste ukene, både nasjonalt og i de største byene. Dette har åpenbart hatt effekt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisa.

Tallene vil fortsette å synke hvis alle fortsetter å følge smittevernreglene, mener han. Samtidig er oppfordringen at man skal være forsiktig.

- Situasjon er fortsatt veldig sårbar. Det skal ikke mye til før pilene kan peke oppover igjen, sier Nakstad.

Drøyt 2,2 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

123 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 316 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om åtte dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer