Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Nakstad oppfordrer: - Hold avstand!

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer nordmenn mot å senke skuldrene.

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer nordmenn mot å senke skuldrene under coronapandemien. Vis mer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) orienterte onsdag ettermiddag om coronasituasjonen i Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) Line Vold vil også være til stede.

- Rådene og reglene som skal hindre at smitten sprer seg igjen står fast, og de kommer til å stå fast gjennom hele sommeren, begynner helseminister Høie.

Fra 1. august vil det gjøres unntak for en meters-regelen slik at barn og unge kan spille kamper sammen i samme krets forutsatt at smitten i samfunnet ikke endrer seg vesentlig fra i dag.

Svar om sommerferien

Høier lover også at det vil komme ytterligere svar på hvor nordmenn kan reise i sommer.

- I løpet av kort tid kommer det også svar på hvor nordmenn kan reise uten å måtte gå i karantene i sommer.

- Urovekkende utvikling

Folkehelseinstituttets (FHI) Line Vold sier at det fortsatt er lav coronasmitte i Norge.

- 26 kommuner rapporterte om smitte i forrige uke. Antall personer som ble innlagt på sykehuset i forrige uke var fire, sier Vold.

- Vi må være forberedt på å se en økning i antall smittede i forbindelse med lokale oppblussinger i tida framover, fortsetter hun.

Vold legger til at pandemien ikke er over.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

- I Norden er det i de fleste landene lav spredning av covid-19. Sverige er fortsatt et av landene i Europa som melder om flest smittede i forhold til befolkningsstørrelse.

Vold er også bekymret for smitten i flere andre steder i verden.

- Vi ser en urovekkende utvikling i flere steder i verden. Da spesielt Sør-Amerika, India og Asia, legger hun til.

- Hold avstand

- Er vi tilbake til normalen? Nei, det er vi absolutt ikke, begynner assisterende helsedirektør Nakstad.

- Vi står fortsatt overfor et virus som det ikke finnes behandling mot. Vi må ikke glemme hvor vi var, og hvor pandemien står i mange andre land. Dette er et virus vi må forholde oss til så lenge det eksisterer globalt i verden, fortsetter han.

Nakstad legger til at viruset ikke smitter hvis man holder avstand, og påpeker viktigheten av å gjøre det.

Han skjønner at det kan være vanskelig å se logikken i reglene her hjemme.

- Viruset smitter ikke hvis man holder god avstand til hverandre. Folk skal ikke sitte tett på stranda, og det at mange bryter en regel betyr ikke at det er greit.

Nakstad sier at nordmenns innsats de siste månedene gjør at vi står så godt i dag.

- Vi håper at alle fortsatt husker at denne trusselen den går ikke over, og den kan potensielt ramme hele samfunnet, legger han til.

- Når vi nå åpner gradvis opp er det ekstra viktig at vi holder avstand, holder oss hjemme når vi er syke, vasker hender og tester oss ved mistanke av smitte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!