Virussmitte øker i omfang:

Nakstads munnbind-råd for jula

Luftveisvirusene brer om seg, og Nakstad har en klar oppfordring før den nært forestående julefeiringa.

RÅD: Assisterende helsedirektør Nakstad svarer om sykdomsbølgen. Programleder: Jostein Sletten. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner florerer nå i stort og økende omfang i Norge, skriver FHI i en fersk ukesrapport.

Særlig øker både smittetilfeller og innleggelser med influensa.

- Det uheldige nå er at influensa, RS-virus og coronavirus inntreffer samtidig, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV.

- Viktig med munnbind

Årets influensasesong har inntruffet tidligere enn vanlig, og FHI venter at den vil pågå i to-tre måneder til.

- Vi har ikke sett toppen av smittebølgen enda. Jeg tror ikke vi når toppen før utover på nyåret en gang, sier Nakstad.

Nakstad har derfor et klart råd før årets julefeiring.

- Det er ett viktig råd som gjelder nå. Hvis du blir syk, men likevel må bevege deg utendørs, for eksempel på butikken, så er det viktig at du tar på deg et munnbind. Da begrenser du smitten til andre veldig effektivt, sier den assisterende helsedirektøren.

BER FOLK KOSE SEG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ber om at folk holder seg hjemme dersom de blir syke i jula, men samtidig oppfordrer han folk til å kose seg, etter to år hvor jula har hatt store begrensninger. Foto: Javad Parsa / NTB
BER FOLK KOSE SEG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ber om at folk holder seg hjemme dersom de blir syke i jula, men samtidig oppfordrer han folk til å kose seg, etter to år hvor jula har hatt store begrensninger. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Folk må også regne med at det enkelte steder kan være egne regler for munnbind i sykehus og på sykehjem.

Nakstad legger imidlertid til at det mest effektive folk kan gjøre for å hindre smitte nå, er å holde seg hjemme når de er syke.

- Da bidrar man til mindre sykefravær, og det blir mindre press på sykehusene.

Mange innlagt

I uke 50, altså forrige uke, var det en dobling i influensainnleggelser fra uka før, ifølge FHI. Også covid-19 og RS-virus fører til flere innleggelser.

- Nå har vi 2000 innleggelser med luftveisinfeksjoner i uka, i tillegg til at folk legges inn for mange andre ting også. Så det er høy innleggelsesrate i Norge, sier Nakstad.

Som Dagbladet omtalte tirsdag, har pasientstrømmen ført til stort press på helsetjenestene.

- Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret, skriver FHI, som legger til at sykehus og kommuner må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og på sykehus.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

FHI har i flere uker oppfordret risikogruppene til å vaksinere seg mot influensa, men dekningen er fortsatt lav. I ukesrapporten minner de om at det fortsatt ikke er for seint, og at kommunene er bedt om å legge til rette for vaksinering av risikogruppene.

- Folk må kose seg

Til tross for mye smitte, er det også Nakstads klare råd at folk må kose seg denne jula.

- Mitt beste råd er å være hjemme når man er syk. Utover det må folk hygge seg i jula og møte folk. Feire jul på en mest mulig normal måte, nå som vi har hatt to år med sterke begrensninger for hvor mange vi kan møte.

- Nå er det lov å møte folk, så folk kan ta opp igjen gamle juletradisjoner og kose seg. Ta en litt mental pause fra pandemien og andre verdensproblemer, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer