Espen Nakstad:

Nakstads skrekkscenario: - Kan få tilbakeslag

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter et smittehopp etter årets julefeiring. Han har flere råd for en smittevernvennlig feiring.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset.

En leser lurte:

- Dersom folk reiser hjem til jul, treffer familie og omgås venner uten å ta forholdsregler, hva kan skje da? Hva er verst tenkelige scenarioet?

- Det vi er redd for at vil skje er at man kan risikere å smitte mange hvis man kommer fra et område med mye smitte. Men det kan også gå motsatt vei, at man blir smitta i jula fordi man er sammen med mange mennesker i ei tid da det er mye smitte i samfunnet, sier Nakstad.

Og fortsetter:

- Det med å begrense hvor mange man treffer på ulike arenaer, vil være viktig i ukene framover, også i jula. Det betyr ikke at man ikke kan feire jul, men det er kanskje ikke denne romjula hvor man skal møte alle vennene sine og gå ut hver kveld.

DØDSFALL: Det ble rapportert om 12 coronadødsfall i forrige uke, ifølge FHI. - Det er det høyeste antallet siden slutten av april, sier folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg. Foto: NTB Vis mer

Kan få økt smitte

- Hva er det Helsedirektoratet og myndighetene frykter?

- Det er mulig at man kan få økende smitte etter jul som et resultat av at veldig mange mennesker har møtt veldig mange i familien sin i jula. Det som er litt problematisk med å møte slekt og venner, er at man kjenner dem godt, så det blir mange klemmer.

- Det som egentlig bekymrer oss mest i jula er at mange i risikogruppene møter yngre familiemedlemmer og slektninger. Så det er mange mennesker som har høy risiko for å bli alvorlig syk hvis de blir smittet.

- Hvis det tar av i jula, kan vi få en situasjon der vi er tilbake til slik det var i mars og april?

- Jeg tror det skal litt mer til enn det, men jeg tror at vi kan få et tilbakeslag hvis det er sånn at smitten er høy, alle reiser hjem og har mye kontakt med familie i jula.

- Hvor kraftig kan tilbakeslaget bli?

- Hvis veldig mange reiser og besøker mange mennesker, og mange kommer tilbake fra utlandet etter jul med smitte, kan det gi utslag på smittestatistikken etter jul.

Reis hvis du er frisk

- Dersom man reiser hjem til jul, hva burde man helt konkret gjøre?

- Det du helt konkret burde gjøre er å passe på uka før jul at du ikke legger opp til mye vennetreff hvor du vet det kan være en smitterisiko. Og så er det viktig å bare reise hvis du er frisk.

- Hvis du reiser med bil er det lite smitterisiko. Hvis du reiser med kollektivtransport eller fly må du følge de smittevernreglene som gjelder, og bruke munnbind hvis det blir trengsel.

- Hva burde du absolutt ikke gjøre i jula?

- Å reise hjem til jul hvis du er syk. Du burde vente til du har testa deg og til du har blitt frisk. Og så bør du ikke bryte karantenen hvis du sitter i karantene før jul. Selv om det er veldig fristende å bryte den og dra i et juleselskap, så bør du ikke gjøre det. Du bør heller bli med digitalt, skåle med familien din digitalt og hygge deg med dem seinere i romjula eller ved nyttår.

Munnbind i mars

- Hvorfor hjelper munnbind nå, og ikke i mars, da coronapandemien kom til Norge?

- Jo, munnbind ville antakelig ha hjulpet i mars hvis alle sammen hadde begynt å bruke det ute i det offentlige rom. Men på det tidspunktet visste man ikke hvor mye smitte det var ute i samfunnet, i hvert fall ikke tidlig i mars. Det var også stor mangel på smittevernutstyr i hele verden, så hvis 5,4 millioner mennesker i Norge skulle begynt å bruke munnbind i mars måned, så hadde det ikke vært nok munnbind til bruk på sykehusene.

- Grunnen til at det ikke ble anbefalt i sommerhalvåret, er fordi det var veldig lite smitte i Norge.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

Vaksineskeptikere

- Når vaksinene kommer til Norge, er du den som står først i vaksine-køen for å gå fram som et godt eksempel?

- Her er det en ekspertgruppe som ser på hvilke vaksine vi skal tilby, hvor gode de er og hvem som skal få dem først, så dette er det et godt system på. Da må vi alle sammen følge det systemet, og vi er veldig avhengige av å få god informasjon om vaksinene, slik at vi vet hva som er dokumentert av effekt, og hva slags bivirkninger som er funnet.

- Så kan vi selv vurdere om vi synes vaksinen er trygg, effektiv og om vi vil ta den.

- Hva synes du om folk som er vaksineskeptikere?

- Det er veldig forståelig at mange er skeptiske til det, og det har jo vært noen erfaringer med vaksiner tidligere som gjør at folk er skeptiske. Men det man skal huske på er at de aller fleste vaksiner som er utviklet i verden, og som man får når man er barn, er utrolig godt testet på mange millioner mennesker.

- Problemet når det kommer nye vaksiner, er at vi er avhengige av å teste dem på mange mennesker for å vise at de er trygge og effektive.

Transport hjem til jul

- Er det anbefalt å hente hjem familiemedlemmer i en privat bil i jula?

- Jeg tenker at det er fullt mulig å reise med kollektivtransport på en trygg måte hvis man planlegger godt. På tog er det ofte seteplassering, og det er ikke mange som står i kupéen slik som det er på T-banen i rushtida.

- Det er fullt mulig å reise på en trygg måte, men det kan være lurt å ha med seg et munnbind, og hvis det blir trengsel, så kan man kanskje bruke det. (...) Jo nærmere opp mot julaften du reiser, jo større trengsel er det ofte. Hvis man sprer det litt utover, og reiser litt tidligere hvis man har mulighet, så kan det gi større plass og mindre smitterisiko.

Nye smittede i Norge

Det var ved midnatt natt til torsdag registrert 34 268 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 551 meldte tilfeller siden natt til onsdag.

Det er 17 tilfeller flere enn dagen før, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

116 coronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var tolv færre enn dagen før.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Til sammen er 316 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om åtte dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer