- KAN IKKE VEDTA AT FOLK FÅR JOBB..: 
 .. vi må kvalifisere dem for arbeidsmarkedet. Det er bekymringsfullt at arbeidslivet stiller mye mer omfattende krav til kompetanse nå enn tidligere. De som faller gjennom, faller da skikkelig gjennom, sier tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud. Foto: Nyebilder.no / Nav
- KAN IKKE VEDTA AT FOLK FÅR JOBB..: .. vi må kvalifisere dem for arbeidsmarkedet. Det er bekymringsfullt at arbeidslivet stiller mye mer omfattende krav til kompetanse nå enn tidligere. De som faller gjennom, faller da skikkelig gjennom, sier tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud. Foto: Nyebilder.no / Nav Vis mer

- Nåløyet for å få varig uførepensjon har aldri vært trangere enn nå

Fullført skolegang, oppfølging av de som sliter, og arbeidsgivere som spiller på lag, er oppskriften på færre unge uføre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det sier tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, til Dagbladet.

Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, bekymrer seg for de unges holdninger til samfunnet: En omfattende velferdsstat gjør ungdommen lat, kravstor og den skaper forventninger om at «systemet rydder opp». I et samfunn som syr puter under armene på ungdom som villig lener seg tilbake, er det nødvendig å rope et varsku, mener hun.

- Norges velferd gjør oss late, og den unge generasjonen som nå vokser opp er født inn i et enormt velstående land som gir utfordringer. Forventingene om at "systemet" fikser opp for oss er dessverre en holdning vi ser hos mange unge i dag, sier SpU-lederen.

- Nåløyet er trangt Tall fra Nav viser at antallet uføre mellom 18-29 år økt med nesten 30 prosent i tida 2004-2013. Blant de yngste, 18- og 19-åringene, har antallet uføre doblet seg i samme periode.

Borch erkjenner at del av økningen kan forklares med et godt fungerende helsevesen som fanger opp flere personer med plager. Men hun mener likefullt at et klart flertall blant de unge uføre kunne vært i en form for arbeid.

Gudbjørgrud avviser dårlige holdninger som et hovedproblem til at ungdom havner utenfor arbeidslivet:

- Det er selvfølgelig eksempler på det også, men det handler mer om at vi må sørge for at de unge har de rette kvalifikasjonene. Vi ser at svenske ungdommer - som det kommer mange av - som har fullført videregående eller høyere utdanning, foretrekkes foran norsk ungdom som ikke har fullført utdanning eller har psykiske lidelser.

- Faller skikkelig gjennom Gudbjørgsrud er ikke enig i at Nav velger den enkle løsningen.

- Nåløyet for å få varig uførepensjon har nok aldri vært trangere enn nå. Samtidig er det unge som blir uføre, som et resultat av så store helsemessige utfordringer at det er ekstremt krevende å få dem ut i jobb. Samtidig skal alt prøves før varig pensjon innvilges, og da er vi avhengig av arbeidsgivere som spiller på lag med oss, sier han.

- Vi kan ikke vedta at folk skal få jobb, vi må kvalifisere dem for arbeidsmarkedet. Det er bekymringsfullt at arbeidslivet stiller mye mer omfattende krav til kompetanse nå enn tidligere. De som faller gjennom, faller da skikkelig gjennom, sier Nav-direktøren.

Psykiske lidelser har erstattet muskel- og skjelettplager som fremste årsak til varig uførhet. Økningen blant de unge uføre domineres i stor grad av personer med psykiske lidelser.

Løsningen Andelen uføre i Norge er høy, men ikke økende sett under ett. Men den øker blant dem under 30 år, og hvorvidt den trenden kan snus, avhenger ifølge Gudbjørgsrud av følgende momenter:

- Vi må sørge for at flere fullfører skolegang. Og før man utvikler tyngre psykiske lidelser, har man gjerne en lettere lidelse. Denne målgruppa må følges bedre opp. Og vi må utvikle et arbeidsliv som er villig til å ta inn de som kan jobbe noe. Det handler blant annet om treffsikre virkemidler som reduserer riskoen for de som ansetter.

<strong>UNGDOMSOPPGJØR:</strong> - Norges velferd gjør oss late, og den unge generasjonen som nå vokser opp er født inn i et enormt velstående land som gir utfordringer. Forventingene om at "systemet" fikser opp for oss er dessverre en holdning vi ser hos mange unge i dag, sier SpU-lederen. Foto: Lars Myhren Holand
UNGDOMSOPPGJØR: - Norges velferd gjør oss late, og den unge generasjonen som nå vokser opp er født inn i et enormt velstående land som gir utfordringer. Forventingene om at "systemet" fikser opp for oss er dessverre en holdning vi ser hos mange unge i dag, sier SpU-lederen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer