Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nåløyet for flyktningene kan bli for trangt

Ap er skeptisk til regjeringens forslag om å forlenge midlertidig opphold for flyktninger.

INNSTRAMMING: Ap-leder Jonas Gahr Støre ble enige med Høyre, Frp, KrF, Venstre og Sp om innstramminger i asylpolitikken i november Før jul inngikk partiene også forlik om integrering. Men Ap er skeptisk til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs forslag om å forlenge midlertidig opphold til fem år. Her fra asylforhandlingene: Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik (t.v), Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
INNSTRAMMING: Ap-leder Jonas Gahr Støre ble enige med Høyre, Frp, KrF, Venstre og Sp om innstramminger i asylpolitikken i november Før jul inngikk partiene også forlik om integrering. Men Ap er skeptisk til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs forslag om å forlenge midlertidig opphold til fem år. Her fra asylforhandlingene: Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik (t.v), Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiet behandler saken på sitt gruppemøte i dag.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte i romjula ut en rekke integreringstiltak på høring. Forslagene følger opp og konkretiserer forliket i Stortinget fra før jul.

Ett av forslagene er at perioden for å få permanent opphold utvides fra tre til fem år, noe som innebærer at det vil ta lengre tid å få innvilget permanent opphold. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at summen av innstrammende tiltak kan hindre god integrering.

Midlertidig opphold Nå signaliserer Støre at Ap kan komme til å gå mot at midlertidig opphold for flyktningene utvides.

- Vi har jo ikke gått inn for økt krav til midlertidighet. Det har regjeringen flertall for med Venstre og KrF fra 2013. Vi vurderer dette nå, sett i sammenheng med kravene som stilles for opphold.

- Vi er for at du bør forsørge deg selv og de du skal ta til landet. Men det må ikke bli slik at de menneskene som skal få opphold i Norge, mister håpet om en hverdag hvor de kan bidra fullt ut. Dette er en krevende og veldig viktig balanse. Det vi vedtar, må være slik at vanlige mennesker kan se et håp i det, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

For trangt? - Hvis nåløyet blir for trangt, fordi det skal avskrekke folk fra å komme til Norge, kan prisen for det blir at du rett og slett får et stort sosialt problem med de menneskene som uansett skal bli her, sier Støre.

Ap-ordfører Øyvind Sand i Rælingen advarer mot økt midlertidighet. Ordføreren i en kommune som lykkes med å integrerer flyktninger i utdanning og arbeid, tror økt midlertidighet kan føre til mer angst og dårligere motivasjon.

- Oppskriften i Rælingen er at alle ses på som en mulighet, og det legges fullt trykk på plikt og rett fra dag én. Jeg liker balansen. Det er tett oppfølging hvis du selv bidrar.

Men hvis det kan gå opp mot sju år før du får avklart din situasjon, kanskje to år på å få avklart asylsøknaden din, og så fem års midlertidighet, da mener jeg det er det noe som gir grunn til uro. Dette er ett av feltene hvor det er sterkest engasjement i Ap, sier Støre.

Haster med tiltak Han sier det haster med integreringstiltak, og at det for lenge å vente på regjeringens integreringsmelding som er varslet til våren.
 
- Hva er det som haster mest?

- Hvis vi begynner med de mest sårbare, barna, så understreker vi i forliket at det er behov for mer barnefaglig kompetanse. Nå har det gått noen måneder siden det første forliket, og vi har fortsatt ikke hørt noe fra regjeringen.

- Så er det viktig at tiden på mottak blir brukt på kartlegging av kompetanse og jobbkvalifisering, slik at livene til flyktningene ikke blir satt i revers. Og kommunene må få kompensert ekstrakostnadene ved flyktningmottak. Her må regjeringen sette seg ned med KS og finne ut hvor store kostnadene er, og hvordan de skal kompenseres, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media