Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nammo og Forsvaret er tatt med buksa nede

Et samlet storting kaller avsløringene rundt miljøammunisjonen en fadese, og ber regjeringen rydde opp.

KREVER STANS: Forsvarets egne tillitsvalgte krever full stans i bruken av miljøammunisjon til HK416 frem til grundige helseundersøkelser er gjort. På bildet øver norske kystjegere under øvelsen Cold Response i vinter. Foto: Vegard Grøtt/Forsvaret
KREVER STANS: Forsvarets egne tillitsvalgte krever full stans i bruken av miljøammunisjon til HK416 frem til grundige helseundersøkelser er gjort. På bildet øver norske kystjegere under øvelsen Cold Response i vinter. Foto: Vegard Grøtt/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Les også: Offiserer og tillitsvalgte krever full stans i skytingen

(Dagbladet.no): Forsvarspolitikerne på Stortinget ber regjeringen og Forsvaret snarest rydde opp i situasjonen rundt den omstridte miljøammmunisjonen.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen kaller de siste dagers avsløringer en fadese, og sier det hjelper lite om ammunisjonen er miljøvennlig hvis den skader arbeidsmiljøet.

- Tatt med buksa nede

- Ja, det er rett og slett en fadese. Her er både produsenten Nammo og de faglige ansvarlige i Forsvaret tatt med buksene nede.

- Norge burde ikke ha tatt i bruk denne ammunisjonen før den var testet godt nok. Det hjelper lite at ammunisjonen er miljøvennlig når de har glemt arbeidsmiljøet. Det viser seg at denne ammunisjonen ikke holder mål, sier Jacobsen til Dagbladet.

Regjeringspartiet og Jacobsen er dermed helt samstemt med rivalene på den andre siden av den politiske skalaen, Frp.

Krever stans

- Det er underlig at Forsvaret ikke har testet denne ammunisjonen tilstrekkelig. De som har ansvaret har gjort en dårlig jobb. Vi kan ikke bruke denne ammunisjonen, sier andre nestleder i Forsvarskomitéen og forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per Ove Width til Dagbladet.

- Bruken av ammunisjonen må stanses frem til den er grundig testet. Og da må man i mellomtiden kjøpe inn vanlig ammunisjon slik at beredskapen opprettholdes både her hjemme og ute i misjoner. Selv om vi ønsker å være miljøvennlige, kan vi ikke la det gå ut over soldatenes helse, sier Width til Dagbladet.

Width sier det ikke holder med tiltak som reduserer skytefrekvens og avstanden mellom skytterne.

- Nei, våre soldater må kunne trene på alle stridssituasjoner og i alle miljøer. Det skulle da bare mangle.

Helsa er viktigst
Første nestleder i Forsvarskomitéen, Aps Signe Øye, er klar på at soldatenes helse er langt viktigere enn eventuelle kostnader eller miljøhensyn.

- Helserisikoen som fremkommer i rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt må tas alvorlig, og vi må sette inn tiltak som sørger for at folk ikke blir syke, sier Øye til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si at dette må bety full stans i bruken. Vi trenger mer fakta på bordet. Men jeg utelukker ikke at full stans i bruken vil bli konklusjonen, sier hun til Dagbladet.

- Ingen skam å snu

Komitéens leder, høyreveteran Jan Petersen, ber regjeringen og forsvarsministeren legge all informasjon på bordet. Selv opplever han at den nye miljøammunisjonen ikke holder det den lover.

- HELSA VIKTIGST: Bjørn Jacobsen (SV) og Signe Øye (Ap) i forsvarskomitéen på Stortinget er opprørt over avsløringene om miljøammunisjonen. - Helserisikoen som fremkommer i rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt må tas alvorlig, sier Øye til Dagbladet. Foto: Scanpix
- HELSA VIKTIGST: Bjørn Jacobsen (SV) og Signe Øye (Ap) i forsvarskomitéen på Stortinget er opprørt over avsløringene om miljøammunisjonen. - Helserisikoen som fremkommer i rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt må tas alvorlig, sier Øye til Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer

- Her har vi et problem. Enkelte ting tillater ikke kompromisser. Man må ha ammunisjon som fungerer. Det betyr at det ikke holder med tiltak som skal tilpasse virkeligheten til ammunisjonen. Vi må kanskje trekke den konklusjonen at den ikke lever opp til forventningene. Og da er det ingen skam å snu, sier Petersen.

• Les også: Norsk miljøammo livsfarlig for soldatene
• Selve giftrapporten finner du her!

KREVER UMIDDELBAR STANS: Per Ove Width (Frp) mener Forsvaret må stanse skytingen med miljøammunisjon og kjøpe inn vanlige skudd frem til alle risikoaspekter er kartlagt. Foto: Scanpix
KREVER UMIDDELBAR STANS: Per Ove Width (Frp) mener Forsvaret må stanse skytingen med miljøammunisjon og kjøpe inn vanlige skudd frem til alle risikoaspekter er kartlagt. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!