Namsretten: - Ulvejakta kan fortsette

Ulvejakta i Østerdalen kan fortsette. De tre miljøorganisasjonene som gikk til namsretten for å få utsatt jakten, tapte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Naturvernforbund, WWF Norge og Foreningen Våre Rovdyr ba tirsdag namsretten om å utsette vedtaket om å starte jakt på ni ulver i Østerdalen. Bakgrunnen var at klagebehandlingen på et vedtak, fattet av Direktoratet for naturforvaltning, ikke var ferdig.

Samtidig avviste Miljøverndepartementet å gi oppsettende virkning mens klagebehandlingen pågikk.

Skuffet

- Jeg kan bekrefte at vår begjæring om midlertidig forføyning ikke er tatt til følge, sier advokat Nils Ihlen Ramm til Dagbladet.no.

- Vi er skuffet over resultatet, spesielt fordi vi hadde håpet på å få medhold. Likevel er vi fornøyd med at gode faglige argumenter er kommet fram i retten, argumenter som direktoratet og departementet må ta stilling til i den videre forvaltningen, sier Ramm.

Påkjærer neppe

Kjennelsen fra namsretten kan påkjæres til lagmannsretten, men det vil neppe skje.

- Jeg regner med at mine klienter ikke vil føre saken videre. Det er et ressursspørsmål, sier Ramm.

- Vi har dessverre ikke råd til å gå videre i rettsapparatet, sier fagkonsulent Thor Midteng i Naturvernforbundet.

Staten og de berørte kommunene er tilkjent saksomkostninger av namsretten, en sum på 100 000 kroner.

Det er dommerfullmektig Marte Voie Danielsen i Oslo namsrett som er kommet fram til konklusjonen om at jakten ikke behøver å utsettes inntil en klagebehandling av DNs vedtak er ferdigbehandlet.

Norge ikke moden

- Akkurat nå er jeg trist og nedslått, sier Midteng.

- Men vi har i det minste bevist vår berettigelse som en verneorganisasjon - uansett tap eller seier i retten. Thor Midteng mener at avgjørelsen i retten viser at Norge som nasjon ennå ikke er moden til å forvalte en truet, og desverre omstridt art. Den norske stat tar tydeligvis ikke innover seg internasjonale forpliktelsene tilstrekkelig grad, sier Midteng.

Han viser til at de ni ulvene som skal felles er en felles norsk/svensk bestand. På den ene siden av grensa har man regler som ikke følges på den andre siden.

- Nå må Norge forandre sin forvaltningspraksis, for ulvene er en truet felles bestand, sier fagkonsulenten.

Han ber Naturvernforbundets medlemmer om å trekke seg ut av jaktområdet, og respektere kjennelsen fra retten, uansett hvor uenig man er i den.

- Hva om de ikke gjør det?

- Det er jo lov å bedrive friluftsliv i norsk natur. Hva enkeltpersoner gjør, kan vi ikke gi noen direktiver om. Men som organisasjon trekker vi oss tilbake, sier fagkonsulenten i Naturvernforbundet.

Fornøyd ordfører

- Kjennelsen var veldig gledelig, sier ordfører i Renndalen, Reidar Åsgård til Dagbladet.no.

- Kjennelsen er bra for distriktskommuner, miljøorganisasjoner og ulven og ulvestammen. Den viser nemlig at forvaltningen av rovdyra må skje i de organer Stortinget har bestemt, nemlig i Direktoratet for naturforvaltning, og ikke i rettsapparatet, sier Åsgård.

Ulvekontakt

Jaktlaget som har fått oppgaven med å felle de ni ulvene på vestsiden av Glomma i Stor-elvdal kommune, hadde i dag kontakt med ulv. Været var ikke det beste for jakt i morges, men det bedret seg utover dagen. Det er bestemt at jakten fortsetter i morgen. I dag deltok 11 jegere og fire sporere. Det er ventet at like mange vil delta i helga.

Jakten startet lørdag 10. februar og skal vare fram til 6. april. Så langt er ingen ulver skutt.

PÅ UTKIKK:</B> Ulvejegerne har ingenting å frykte etter namsrettens kjennelse. Nå kan de jakte på ulv, helt lovlig.
GRÅTASS:</B> Pass opp! Jegerne jakter på deg i Østerdalen.