FORTVILET: Nanna Dannings og Mikaylah (7) og Patrice (11). Barna har gledet seg til å se bestemor for første gang i sitt liv. I Frankrike er moren og bestemoren holdt igjen av myndighetene på tredje dagen og får kanskje ikke komme inn i Schengen. Familien er fortvilet og forvirret over situasjonen. Foto: Erling Grønlund
FORTVILET: Nanna Dannings og Mikaylah (7) og Patrice (11). Barna har gledet seg til å se bestemor for første gang i sitt liv. I Frankrike er moren og bestemoren holdt igjen av myndighetene på tredje dagen og får kanskje ikke komme inn i Schengen. Familien er fortvilet og forvirret over situasjonen. Foto: Erling GrønlundVis mer

Kommer ikke inn i Schengen med norsk turistvisum:

Nana har ikke sett moren på åtte år. På vei til Norge holdes Mercy (60) igjen i Frankrike

Barna hadde gledet seg til å møte bestemoren for første gang på søndag. Slik ble det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som skulle bli en etterlengtet familiegjenforening, har blitt til et mareritt for de involverte. Moren står fast i Frankrike på fjerde dagen.

Mercy Appiah Thompson skulle for første gang reise til Norge for å besøke døtrene sine og familiene deres søndag. Dattera Nana Dannings, norsk statsborger med opprinnelse fra Ghana, sammen med familien hennes i Rælingen og Oslo, hadde gledet seg enormt til dette.

Mercy hadde fått utsendt turistvisum på 31 dager fra Norge og skulle besøke familien i en måned. Men søndag ble hun holdt igjen idet hun ankom Charles de Gaulle-flyplassen i Paris, altså inngangsporten til Schengen.

- Søndag ble hun stoppet fordi de mente hun ikke hadde papirene i orden. Da tok vi kontakt med UD i Norge som bekreftet at alle papirene var riktig. Det er jo norske myndigheter som har sendt henne papirene for at hun skal få komme hit, sier en frustrert og fortvilet datter, Nana, til Dagbladet.

Immigrasjonsmyndighetene ved den franske flyplassen sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere saken, fordi det er konfidensiell informasjon. De vil heller ikke si på hvilket grunnlag de holder henne.

Må ha penger i kontanter

- Jeg tror det nå handler om penger. At hun må ha en viss sum med penger for å bli sett på som selvforsynt, sier Yann Rihet ved Røde Kors i Frankrike, til Dagbladet.

STOPPET: Mercy Appiah Thompson skulle for første gang besøke Norge og få møte barnebarna sine. Hun ble stoppet i Frankrike. Foto: Privat
STOPPET: Mercy Appiah Thompson skulle for første gang besøke Norge og få møte barnebarna sine. Hun ble stoppet i Frankrike. Foto: Privat Vis mer

Røde Kors hjelper til humanitært ved det som av ham beskrives som en slags ventesone, hvor Mercy nå befinner seg.

- Vanligvis er det nok å vise til politiet at man har disse pengene tilgjengelig. Men i dette tilfellet ville de ha de faktiske pengene, sier Rihet.

Mercy selv opplyser til Dagbladet på telefon fra Paris at myndighetene vil ha 1000 euro i kontanter, og at den Ghanesiske ambassaden i Frankrike nå er koblet inn i saken og vil betale pengene.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kommentar fra den ghanesiske ambassaden.

Dattera Nana sier at hun også har forsøkt å sende de 1000 euroene til myndighetene, men at de ikke godtok dem, dermed måtte den ghanesiske ambassaden kobles inn.

Kan bli domsavgjørelse

Rihet ved Røde Kors forteller om en rekke krav som må være dekt for at en skal få komme inn i Schengen-området. Deriblant forsikring, returbillett og å kunne vise til at man har penger tilsvarende den perioden man skal oppholde seg der.

- I hennes tilfelle tror jeg alle elementene var dekket, men pengene manglet. Jeg er overrasket over at de har holdt henne så lenge. Det er bare noen ganger man ikke vet helt hvorfor de holder noen og løslater noen, sier Rihet.

Ifølge ham er praksisen slik at selv om politiet har fått alle manglende dokumenter, kan de være i tvil om personens virkelige motivasjon for oppholdet, og løslater ikke personen.

- Etter fire dager går de da i retten, hvor en dommer får tilgang til alle dokumenter. Folk pleier å gå rett fra retten til enten å bli deportert til landet de kom fra, eller sendt dit de skulle, forklarer han.

Han legger til at det dermed er mulig at Mercy kommer seg til Norge.

Vil sende henne tilbake

Ifølge dattera til Mercy har myndighetene forsøkt å få Mercy til å signere papirer, som hun selv ikke skjønner hva står på, i et forsøk på å sende henne tilbake til Ghana.

- Hun har ikke signert noe og vi sier hun ikke må gjøre det. Kanskje får hun aldri besøke familien sin i Europa igjen, sier Nana.

- Jeg har ikke signert noe, for jeg vil ikke bli sendt tilbake. Jeg hadde gledet meg til å besøke familien, for det er veldig lenge siden jeg så dem sist, sier Mercy selv, og legger til at myndighetene også ønsker at hun skal endre dato for flyturen hennes hjem.

Familien skal nå ha betalt 16 000 kroner for en returbillett innen 2. oktober, ettersom franske myndigheter har bedt om dette. Noe de synes er veldig uforståelig, da Mercy har turistvisum på 31 dager.

Tirsdag kveld var det svært uvisst om Mercy skulle bli sendt tilbake til Ghana eller få reise til Norge. Onsdag kveld har familien fått gode nyheter.

- Jeg kjøpte ny returbillett og de skal nå ha flyttet mamma fra immigrasjonsmyndighetene og over til et hotell. De sier at hun da skal få fly til Norge i morgen tidlig, men det har vi ikke fått bekreftet, sier Nana onsdag kveld, dagen etter Dagbladet tok fatt på saken.

Dersom Mercy kommer seg til Norge torsdag, må hun reise tilbake til Ghana mye tidligere enn returen som var planlagt 15. oktober.

- Redd for mamma

KAOS: Nanna Dannings og Mikaylah (7) og Patrice (11) er bekymret og fortvilet over den kaotiske situasjonen de har havet i. Foto: Erling Grønlund
KAOS: Nanna Dannings og Mikaylah (7) og Patrice (11) er bekymret og fortvilet over den kaotiske situasjonen de har havet i. Foto: Erling Grønlund Vis mer

Hjemme i Norge sitter dattera Nana og resten av familien svært fortvilet og bekymret over at moren nå står fast i Frankrike. Nana har ikke sett moren sin siden 2009.

- Vi hadde ryddet og gjort alt klart på søndag. Jeg hadde tatt på meg genser og var på vei for å hente henne på flyplassen, forteller Nana.

Hun beskriver situasjonen som svært vanskelig og stressende, og noe som går ut over både helse og skolearbeid.

- Søsteren min besvimte på skolen i går. Alle er preget av stress og det går ut over alt. Jeg klarer ikke å konsentrere meg om noe, jeg er redd for mamma. Vi vet heller ikke om vi får se henne om vi drar dit, hele situasjonen er kaotisk, sier hun.

Til nå har familien brukt mye penger på telefoner fram og tilbake. Myndighetene har tatt fra Mercy telefonen hennes, hun får bare kommunisere med familien via en telefon som disponeres av alle som befinner seg i ventesonen.

- Hva skal vi gjøre?

Familien sier de har fått lite informasjon fra franske myndigheter, som ifølge dattera ikke lenger kommer med noen begrunnelse på hvorfor de holder henne.

- Verken den franske ambassaden i Norge eller UD kan gjøre noe, og de vil ikke gi oss informasjon. Hva skal vi gjøre da? Jeg tror det er snakk om rasistbehandling. Om det hadde vært en hvit person, hadde ikke dette skjedd, sier Nana, og legger til:

- Vi skjønner at det er terror og mye som skjer rundt i verden, men dette har ikke noe med det å gjøre. Hadde noen papirer ikke vært i orden, så hadde vi forstått om de ville sende henne tilbake. Men nå skjønner vi ikke hva de vil eller hva de er ute etter.

- UD kan ikke påvirke de franske vurderingene

Det norske utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med denne saken.

- Dette gjelder en visumpliktig tredjelandsborger som må ha et gyldig Schengen-visum i passet for å kunne reise inn i Schengen-området. Grensekontrollen i det landet der vedkommende krysser Schengens yttergrense, vil imidlertid alltid foreta en vurdering av om vilkårene for innreise er oppfylt, skriver pressevakt Ane Haavardsdatter i en e-post til Dagbladet.

- Det er franske myndigheter som gjør denne vurderingen når en person reiser inn i Schengen-området via Frankrike. UD kan ikke påvirke de vurderingene fransk grensekontroll har foretatt i dette tilfellet, står det videre.