Dieselforbudet i Oslo

NÅ: Dieselforbudet er opphevet

Med umiddelbar virkning. 

Ring 3 ved Storo mandag morgen. På grunn av lave temperaturer og stillestående luft blir det innført et midlertidig forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ring 3 ved Storo mandag morgen. På grunn av lave temperaturer og stillestående luft blir det innført et midlertidig forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bymiljøetatens dieselforbud oppheves med umiddelbar virkning fra klokka 18, melder etaten i en pressemelding. Forbudet skulle egentlig gjelde på alle kommunale veier i Oslo både i dag og i morgen, mellom klokka 06 og 22.

Forbudet rakk å vare i 12 timer. Bakgrunnen for forbudet var at det var varslet akutt helseskadelig luftforurensning i Oslo.

«Det er ikke lenger kjøreforbud for dieselkjøretøy i Oslo. Du kan kjøre som normalt», skriver Oslo kommune på sine hjemmesider.

- Skal bare tas i bruk når det er høyst nødvendig

- Vi ser at tiltaket hadde stor effekt i dag. Fagfolk i Bymiljøetaten har vurdert situasjonen kontinuerlig og ser at vi ikke lenger trenger et dieselforbud, fordi luftkvaliteten er bedre. Det har skjedd både fordi at folk lot bilen stå og på grunn av endring i værforholdene. Det er vanskelig å si noe om hvor mye hver del spilte inn, sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, til Dagbladet.

Hun forteller at hun vil rette en stor takk til alle dem som har funnet andre reisemåter i løpet av dagen.

- Jeg tror mange fikk en bedre dag, enn hva de ville fått dersom luftforurensningen hadde vært verre, sier byråden.

- Hadde det vært en idé å la dieselforbudet gjelde i morgen også, for å sikre best mulig luftkvalitet i Oslo?

- Nei, jeg mener at når prognosene er endret og man ser at luftforurensningen er på et relativt trygt nivå, er det riktig å opphvere forbudet. Dieselforbud er et akuttiltak som bare skal tas i bruk år det er høyst nødvendig, men det er viktig å ta det i bruk dersom det er varslet akutt høy luftforurensning. Vi må huske på at 185 mennesker dør for tidlig hvert år på grunn av dårlig luftkvalitet og da er vi nødt til å sette helsa først.

Saken fortsetter under bildet.

- En stor takk

GRØNT, GRØNT, GRØNT: Det er liten eller ingen helserisiko i de aller fleste byene i 18.45-tida tirsdag, viser de grønne boksene. Det oransje betyr moderat helserisiko. Skjermdump: lutfkvalitet.no
GRØNT, GRØNT, GRØNT: Det er liten eller ingen helserisiko i de aller fleste byene i 18.45-tida tirsdag, viser de grønne boksene. Det oransje betyr moderat helserisiko. Skjermdump: lutfkvalitet.no Vis mer


«Oslo kommune vil rette en stor takk til alle som har bidratt til å bedre luftkvaliteten ved å la dieselbilen stå», skriver Bymiljøetaten i en pressemelding i kveld.

«De siste værprognosene tilsier at det ikke lenger er fare for høy eksosforurensning over et større område av byen i morgen (onsdag)», fortsetter de.

Saken fortsetter under videoen.

Været

GLEMTE EN TING: Mange bilister ble stoppet i Vegvesenets dieselkontroll tirsdag 17. januar. Likevel var det ikke mye som skulle til for at de litt uheldige dieselbilistene unngikk bot, som egentlig er satt til 1500 kroner. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

«Luftkvaliteten har stort sett vært bra i hele dag, med unntak av enkelte sterkt trafikkerte områder hvor det har vært moderat forurensning i morgenrushet. Været i dag har vært annerledes enn det været som var varslet i går og på morgenen i dag. Det har vært lite vind, men noe nedbør og lite inversjon. »

Luftforurensningen i Oslo er liten i kveld, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU) sine målinger. Oslo er markert med grønn boks som betyr at det er liten eller ingen helserisiko.

Kaldt vær og lite luft var blant det som fikk skylda for det umiddelbare tiltaktet. Årsaken til forbedret luftkvalitet i dag er mest sannsynlig en kombinasjon av værforholdene og reduksjon av utslipp fra dieselbiler, tror Bymiljøetaten.

Forbudet rakk å irritere mange. Flere har ment de ble lurt til å kjøpe dieselbil, for så å bli tvunget til å la den stå. Mens noen gledet seg til forbudet, mente Frp's Keshvari at dieselforbudet var tidenes største svindel av norske bilister.

LES SAKEN: I 2007 ble jeg oppfordret av Stoltenberg og Ap i regjering til å kjøpe dieselbil Nå har det rød-røde byrådet innført kjøreforbud for meg.

FORBUD 17. OG 18. JANUAR: Hvem gjelder det? Når? Hva er unntakene? Hvorfor forbud? Her får du de viktigste svarene om forbudet som rakk å vare i tolv timer. Vis mer Vis mer