NÅ: Hagen bruker Irak-krigen som skrekkeksempel
2003: Støttet krigen aktivt som eneste norske partileder 

Hareide krever at  Carl I. Hagen går i seg selv etter uttalelser om Irak-krigen. 

AVVISER KRITIKKEN:  - Det er ikke et paradoks, det er hele mitt poeng om at en ikke må stole blindt på de hemmelige tjenestene, sier Carl I. Hagen (Frp) om kritikken fra Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVVISER KRITIKKEN:  - Det er ikke et paradoks, det er hele mitt poeng om at en ikke må stole blindt på de hemmelige tjenestene, sier Carl I. Hagen (Frp) om kritikken fra Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SAVNER SELVKRITIKK:  Partileder i KrF Knut Arild Hareide mener det er et paradoks at det er Hagen som trekker fram Irak-krigen som skrekkeksempel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SAVNER SELVKRITIKK:  Partileder i KrF Knut Arild Hareide mener det er et paradoks at det er Hagen som trekker fram Irak-krigen som skrekkeksempel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Carl I. Hagen har kritisert norsk Russland-politikk og utenriksminister Børge Brende (H) for å danse etter USA-president Barack Obamas pipe.

Bakgrunnen er Brendes støtte til USAs utvisning av russiske diplomater, som skjer fordi russere angivelig skal ha hacket det amerikanske valget i fjor høst.

I likhet med sitt USA-president Donald Trump, tviler Hagen på om opplysningen fra amerikansk etteretning stemmer, og påpeker at amerikanske sikkerhetsstjenester har tatt feil før:

I 2003 invaderte USA nemlig Irak uten godkjennelse fra FNs sikkerhetsråd etter feilinformasjon om at landet hadde masseødeleggelsesvåpen.

«Et velordnet og ja diktatorisk land med fred og ro for folk flest ble knust og oppløst i borgerkrig og kaos. Senere ble det klart at det ikke forelå bevis eller indikasjon om atomvåpen.», skriver Hagen i et Facebook-innlegg som først ble omtalt av Dagbladet.

- Frekkhetens nådegave

Det Hagen ikke nevner, er at han i 2003 var en varm forkjemper for at Norge også skulle delta i Irak-krigen.

Faktisk var han da den eneste norske partilederen som gikk aktivt ut og støttet norsk deltakelse i krigen også uten et FN-vedtak. Det får KrF-leder Knut Arild Hareide til å rope opp om dobbeltkommunikasjon.

- Carl I. Hagen som utenrikspolitisk aktør er ikke i det mest stabile vi har, ved at han gir sin støtte til Trump og i realiteten nå også Putin. Det store paradokset er likevel at han har den frekkhetens nådegave at han kritiserer Irak-krigen, som han som eneste partileder aktivt støttet og ønsket at Norge skulle være en del av, sier Hareide.

Krigen beskyldes nå for å ha gitt grobunn til terrorgruppa IS, og trekkes fram som et skrekkeksempel på amerikansk feilvurdering av også påtroppende USA-president Donald Trump.

Savner selvkritikk

Nå savner Hareide at Hagen tar et kritisk oppgjør med seg selv og Frps egen politikk i spørsmålet om Irak-invasjonen.

- Han skal ha honnør for at han ser at det han mente på det utenrikspolitiske den gangen var feil, men da synes jeg han skal ta et selvkritisk oppgjør på det, sier Hareide.

Hareide sier det er lite han er mer stolt over enn at hans forgjenger Kjell Magne Bondevik (KrF) ignorerte Hagens råd og sa nei til George Bush jr. da spørsmålet om å delta i krigen kom.

Derfor synes han det er paradoksalt at Hagen nå trekker fram krigen som et skrekkeksempel.

Avviser paradoks

Dette avvises blant av Hagen.

- Det er ikke et paradoks. Jeg ble lurt av de hemmelige tjenestene til USA. Det ble avslørt senere at de var feilaktige i informasjonen om at Saddam Hussein hadde atomvåpen. Det er hele mitt poeng, før man har håndfaste, sikre bevis, bør en være forsiktig med å handle Vi må ikke gjøre en vanskelig situasjon enda verre basert på det som sannsynligvis er feilaktige opplysninger, sier Hagen til Dagbladet.

Han åpner ikke for å ta noe selvkritikk.

- Poenget var at vi ble lurt. Vi trodde på de hemmelige tjenestene. Da skal man basert på det være meget forsiktig med å ta en så alvorlig beslutning basert på dette, sier han.

- Sparker Brende på leggen

Knut Arild Hareide går også ut mot Hagens ferskeste råd til regjeringen, hvor Frp-veteranen tar til orde for at Norge bør gå i bresjen for å oppheve vestlige sanksjoner mot Russland.

Han beskriver det som å «sparke Børge Brende på leggen på en veldig ufin måte» i en krevende situasjon, og mener utenriksministeren «opptrer på en veldig ryddig og klok måte».

- Vi kjenner til hva som skjedde på Krim-halvøya, og med hackingen av valget viser Putin klart at han ikke har respekt for vestlige demokratiske verdier. Så velger representanter for det ene regjeringspartiet altså å så splid om vår utenrikspolitiske linje. At han velger å ta dette i den offentlige debatten synes jeg er veldig upassende og bryter med en viktig tradisjon i norsk utenrikspolitikk, sier Hareide.

- Representerer meg selv

Hagen er opptatt av at han ikke snakker for Frp.

- Det er feilaktig at jeg representerer noen andre enn meg selv. Når det gjelder Oslo er jeg gruppeleder, ellers er jeg Carl I. Hagen, sier Frp-veteranen, som understreker at han selvsagt vil forholde seg til Frps nye partiprogram.

Hagen gjentar at Obama ikke burde laget snubletråder for USAs påtroppende president.

- Norge burde her sagt at Obama ikke burde gjort dette, men ventet og latt Trump ta denne avgjørelsen. Jeg mener det er mer fornuftig å være på god fot med den nye presidenten, ikke den avstroppende.