Nancy (66) har tatt kontrollen

Er blitt verdens mektigste kvinne - i mannsbastionen Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en høytidelig seremoni i kveld tok demokratene kontrollen over Kongressen for første gang på tolv år. Men det er langt fra alt; det var historie som ble skrevet da Nancy Pelosi (66) ble innviet som talskvinne (speaker) i Representantenes hus, og dermed ble nummer to i suksesjonsrekka til presidentvervet etter visepresidenten. Aldri før har en kvinne hatt det øverste vervet i noen av Kongressens kamre.

Vil rydde opp

Fembarnsmoren, som vil bli tiltalt som «madam speaker», har allerede uttalt at hun akter å rydde opp i Kongressen, blant annet gjennom det hun kaller 100-timersplanen.

- Det må en kvinne til for å vaske huset, har hun sagt - med en dårlig skjult referanse til den allment kjente korrupsjonen som råder på Capitol Hill. Andre forandringer som skal finne sted innen de 100 timene er omme, er planer om å heve minimumslønna, sette fart i stamcelleforskningen og kutte subsidiene til store oljeselskaper.

Mannsbastion

Pelosi er en av 86 kvinnelige kongressmedlemmer i den nye sesjonen. Det er den høyeste kvinneandelen noensinne - men det er fortsatt forsvinnende lite når man tenker på at Representantenes hus og Senatet til sammen har 535 medlemmer.

Mange politiske analytikere mener skiftet i Kongressen vil skape trøbbel for president George W. Bush i perioden som kommer. Selv maner Bush til samarbeid:

- Vi har alle blitt gitt tilliten å få inneha et offentlig verv på et kritisk punkt i nasjonens historie, og sammen har vi viktige ting å gjøre, sa presidenten i en tale i går.

VERDENS MEKTIGSTE KVINNE: Nancy Pelosi og ektemannen Paul ble møtt av abortmotstandere på vei til gudstjenesten for kongressrepresentantene i dag. Som flertallsleder i Representantenes hus blir Pelosi verdens mektigste kvinne. Foto: REUTERS/JOSHUA ROBERTS
VERDENS MEKTIGSTE KVINNE: Nancy Pelosi og ektemannen Paul ble møtt av abortmotstandere på vei til gudstjenesten for kongressrepresentantene i dag. Som flertallsleder i Representantenes hus blir Pelosi verdens mektigste kvinne. Foto: REUTERS/JOSHUA ROBERTS Vis mer

- Det er på tide å sette politikken til side og fokusere på framtida, la han til, og oppfordret demokratene til ikke å presse igjennom lover som «bare er politiske demonstrasjoner».

Vil samarbeide

Presidentens holding deles av flere ledende demokrater, som også har etterlyst en ny samarbeidsånd i Washington.

- Vi ønsker så absolutt å samarbeide med presidenten. Vi håper at når han sier «kompromiss», betyr det mer enn «gjøre det på min måte», som det har gjort tidligere.

I tillegg til at demokratene får flertallet og Pelosi er første flertallsleder, ble dessuten dagens seremoni første gang en representant, demokraten Keith Ellison, ble sverget inn med Koranen i hånd istedenfor Bibelen.

BESTEMOR: Pelosi fotografert med barnebarnet Madeleine Prowda (8) i Washington i går.