Nancy (66) har tatt kontrollen

Er blitt verdens mektigste kvinne - i mannsbastionen Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I en høytidelig seremoni i kveld tok demokratene kontrollen over Kongressen for første gang på tolv år. Men det er langt fra alt; det var historie som ble skrevet da Nancy Pelosi (66) ble innviet som talskvinne (speaker) i Representantenes hus, og dermed ble nummer to i suksesjonsrekka til presidentvervet etter visepresidenten. Aldri før har en kvinne hatt det øverste vervet i noen av Kongressens kamre.

Vil rydde opp

Fembarnsmoren, som vil bli tiltalt som «madam speaker», har allerede uttalt at hun akter å rydde opp i Kongressen, blant annet gjennom det hun kaller 100-timersplanen.

- Det må en kvinne til for å vaske huset, har hun sagt - med en dårlig skjult referanse til den allment kjente korrupsjonen som råder på Capitol Hill. Andre forandringer som skal finne sted innen de 100 timene er omme, er planer om å heve minimumslønna, sette fart i stamcelleforskningen og kutte subsidiene til store oljeselskaper.

Mannsbastion

Pelosi er en av 86 kvinnelige kongressmedlemmer i den nye sesjonen. Det er den høyeste kvinneandelen noensinne - men det er fortsatt forsvinnende lite når man tenker på at Representantenes hus og Senatet til sammen har 535 medlemmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer