Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nancy Pelosi satte talerekord i Representantenes hus

Talte i åtte timer.

REKORD: Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi vil ikke støtte Senatets budsjettforslag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
REKORD: Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi vil ikke støtte Senatets budsjettforslag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi satte rekord i Representantenes hus onsdag, da hun talte i åtte timer for å argumentere mot budsjettavtalen.

Pelosi ønsker ikke at Senatets forslag til et omfattende toårig budsjett, som skal finansiere det amerikanske statsapparatet, skal gå gjennom, melder CNN. Grunnen til dette er at avtalen ikke innebærer en juridisk løsning som beskytter immigrantene som har kommet til USA gjennom DACA-programmet, også kalt «Dreamers».

- Ungdommen er vår fremtid, og disse drømmerne er en del av det. De har blitt beriket av vårt storartede land. Vår bønn er at vi ærer verdiene til våre grunnleggere, sa Pelosi.

Hun begynte å tale klokken 10 onsdag formiddag og avsluttet i 18-tiden. Det er den lengste talen noen gang holdt i Representantenes hus, får kanalen opplyst fra en historiker i Kongressen.

En kilde som kjenner Pelosi godt, sier til CNN at hun vurderte å snakke hele natten gjennom. Kilden sier hun hadde på seg ti centimeter høye hæler og bare drakk noen slurker vann i løpet av dagen.

Offentlig sektor kan stenge

Enigheten om budsjettet i Senatet er et viktig steg for å unngå at den offentlige sektoren i USA igjen blir stengt. Midlene fra den midlertidige budsjettavtalen som ble inngått 23. januar, løper ut torsdag.

Dersom Kongressen ikke får på plass en ny avtale før den tid kan flere hundre tusen offentlige ansatte bli sendt hjem fra jobb uten lønn og flere etater stenges ned, noe president Donald Trump tidligere denne uken tok til orde for.

- Hvis vi ikke får endret den amerikanske immigrasjonsloven, så stenger vi bare ned. Det er det verdt for landet vårt. Jeg ville frydet meg over en nedstengning hvis det ikke blir ordnet opp i disse greiene, sa Trump, som på sine side ønsker en strengere immigrasjonslovgivning.

Filibustertaktikk

Den gamle talerekorden holdes av republikaneren Champ Clark sin i 1909 snakket i fem timer og 15 minutter.

Det finnes regler om taletid i Representantenes hus som skal forhindre filibustertaktikk, men lederne i huset har ubegrenset taletid, noe som gjør at Pelosi har kunnet benyttes seg av forhalingstaktikken.

Taktikken er best kjent fra Senatet der senatorene har ubegrenset taletid, og alle senatorer har rett til å komme til orde før et forslag kan vedtas. Her er rekorden 24 timer og 18 minutter. Talen ble holdt av Strom Thurmond i 1957.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!