Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nansen fridde til Scotts enke

Fridtjof Nansen skrev varme kjærlighetsbrev til Kathleen Scott mens hennes mann, polfarer Robert Scott, var på vei mot Sydpolen. Han fridde også til henne da hun ble enke, men fikk nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en visitt hos henne i London, tapte den norske polfareren hjertet til den 17 år yngre engelske kvinnen.

Allerede dagen etter besøket skrev Nansen et brev til henne, hvor han uttrykte glede over å treffe en kvinne som var akkurat slik han har drømt om, men aldri hadde møtt før.

Vennskapet mellom Fridtjof Nansen og Kathleen Scott åpnet viktige politiske dører for Nansen.

Over 50 brev

Alle brevene fra Nansen er i dag hos Louisa Young. Kathleen Scotts datterdatter har skrevet boka «A Great Task of Happiness. The Life of Kathleen Scott». I dag holder hun et foredrag på Folkemuseet om denne kvinnen som vekket så sterke følelser hos Fridtjof Nansen.

- Kathleen Scott var kunstner og skulptør. Mange av vennene hennes var viktige og innflytelsesrike politikere, skuespillere og kunstnere. Hun hadde sterke meninger, og avskydde småprat. Jeg tror disse mennene så på henne som en likemann og jevnbyrdig person, sier Young.

Forholdet mellom Kathleen Scott og Fridtjof Nansen har selvfølgelig pirret nysgjerrigheten til forskere og Nansen-interesserte. De to tilbrakte blant annet en uke sammen i Berlin i 1912.

- Jeg tror ikke de hadde noe seksuelt forhold. Det finnes ikke noe bevis for det i brevene. Det er viktig å huske at Kathleen Scott var en datter av viktoriatida, sier Young.

I 1919 takket Kathleen Scott nei til Nansens tilbud om ekteskap, både fordi hun fikk greie på Nansens forhold til Sigrun Munthe og på grunn av aldersforskjellen.

Politikervenner

Kathleen Scott hadde en imponerende omgangskrets. Hun var en anerkjent skulptør, og fikk mange offentlige oppdrag.

Vennskapene ble ofte stiftet mens hun arbeidet med bystene av forskjellige kjente personer som Lawrence av Arabia, George Bernard Shaw og kjente politikere. Den amerikanske obersten E.M. House falt for henne, og fridde. Dette vennskapet skulle seinere bli nyttig for Nansen.

- House var Woodrow Wilsons stabssjef for fredskonferansen i Paris. Kathleen Scott skrev et anbefalingsbrev som Nansen fikk med seg til Paris, og som introduserte ham for det nye internasjonale samarbeidet som var på trappene, sier Young.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media