Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naomi Campbell innrømmer å ha mottatt diamanter

Vekket på natten av to menn.

I RETTEN:  Namoi Campell (40) fortalte i retten i dag at hun ble vekket på natten av to menn. De hadde med seg en liten pung med diamanter til supermodellen. Foto: Scanpix
I RETTEN: Namoi Campell (40) fortalte i retten i dag at hun ble vekket på natten av to menn. De hadde med seg en liten pung med diamanter til supermodellen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Under rettssaken mot Charles Taylor (62) som foregår ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag, innrømmet Naomi Campbell (40) i dag å ha mottatt en diamantgave, The Daily Telegraph.

Den britiske supermodellen ble kalt inn som vitne etter påstander fra skuespiller Mia Farrow, om at Taylor ga henne en uslipt diamant etter et middagsselskap holdt av Nelson Mandela i Sør-Afrika i 1997. I intervjuer med pressen har Campell tidligere nektet for dette. 

Banket på døra - Da jeg lå og sov var det noen som banket på døra mi. Jeg åpnet og så to menn. De ga meg en pung og sa «en gave til deg», sa hun i retten.

Modellen forklarte videre at hun ikke åpnet pungen før neste dag.

- Jeg så noen få steiner der, sa hun.

Spurt om hva slags steiner det var svarte supermodellen:

- Jeg går ut fra at det var diamanter.
De var veldig små og så skitne ut. Jeg er vant til å se diamanter skinnende og i en boks. 

- Det var ingen forklaring til gaven, ikke noe kort, la hun til.

Morgenen etter fortalte hun agenten sin og skuespilleren Mia Farrow om det spesielle besøket.

- En av de to sa at de åpenbart var fra Charles Taylor, og jeg sa ja, sa hun.

Spurt om hun trodde steinene kom fra den tidligere krigsherren svarte hun at hun bare gikk ut fra de var det. Steinene ble gitt videre til Nelson Mandelas barnefond, ifølge modellen.

Har tidligere nektet Påtalemyndigheten håper at Campells vitnemål kan binde Taylor til såkalte blod-diamanter, som skal ha blitt brukt til å betale for den brutale krigen i Sierra Leone.

Campell ønsket først ikke å stille som vitne i rettssaken, men kom etter at det ble klart at hun risikerte sju års fengsel om hun ikke møtte. Fram til i dag har hun nektet for at hun har mottatt blod-diamanter.

I et intervju med ABC News i april sa hun at hun «aldri fikk noen diamant» fra Taylor, og at hun ikke ønsket å snakke om det. I mai fortalte hun Oprah Winfrey at hun ikke ønsket å bli involvert i rettssaken mot Taylor og at hun fryktet for sikkerheten sin om hun ble involvert.

Ifølge modellen traff hun Taylor for første gang under kjendismiddagen i 1997 og har ikke truffet ham siden. Hun sa til krigsforbryterdomsstolen at hun hadde lest seg opp på Taylor på internett  og funnet ut at han angivelig hadde «drept tusenvis av mennesker.»

- Jeg vil ikke at familien min på noen måte skal være i fare, forklarte hun.

- Ikke bordkavaler Campell nektet også for at hun satt ved siden av Taylor i middagsselskapet, som hennes tidligere agent Carole White har forklarte.

I sin forklaring i retten, sa White at Campbell og Taylor småflørtet med hverandre gjennom middagen.

- Dette vitnet (mr. White) hørte Taylor si til Campbell at han skulle sende henne diamanter. Er dette sant eller feil? spurte påtaleansvarlig.

- Det er ikke sant i det hele tatt, svarte Campell.

Påtaleansvarlig påpekte at Campbell svarte på spørsmål før de var ferdige og spurte om hun var nervøs.
- Nei, vel, jeg ville ikke egentlig være her. Jeg ble pålagt å være her. Så åpenbart så vil jeg bare ha dette overstått slik at jeg kan fortsette med livet mitt. Dette er svært ubeleilig for meg.

Tiltalt for voldtekter og drap Charles Taylor har ifølge tiltalen  - i bytte mot diamanter ulovlig utvunnet i Sierra Leone - bevæpnet, finansiert og kontrollert opprørerne som drepte, voldtok og lemlestet sivile før de plyndret og satte fyr på landsbyene i en terrorkampanje rettet mot regjeringen i Freetown.

Taylor var med på å starte borgerkrigen i Liberia i 1989, og ble én av krigsherrene som i flere år kjempet om makten i det vestafrikanske landet. Han ble valgt til president i 1997. Ifølge tiltalen har han støttet Sierra Leones beryktede Revolutionary United Front i bytte mot diamanter.

Han ble pågrepet i mars 2006 da han forsøkte å krysse grensen mellom Nigeria og Kamerun. Taylor ble overført til Haag av frykt for at en rettssak mot ham i Sierra Leone ville utløse nye voldsbølger i Freetown.

Aktoratet mener at Taylor var i Sør-Afrika på det aktuelle tidspunktet da han møtte Campbell for å bytte diamanter mot våpen. De mener han skal ha smuglet diamantene på majonesglass.

Taylor selv nekter for å ha solgt eller byttet diamanter med våpen.

NEKTER FLIRTING:  Naomi Campbell (40) nekter for at hun satt ved siden av Charles Taylor (62) og flirtet med ham under kjendismiddagen. Foto: AFP PHOTO
NEKTER FLIRTING: Naomi Campbell (40) nekter for at hun satt ved siden av Charles Taylor (62) og flirtet med ham under kjendismiddagen. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!