Napoleons soldater funnet i Litauen

Levningene av mellom 1.000 og 2.000 soldater fra Napoleons hær er blitt avdekket i Litauen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er 99 prosent sikre på at levningene tilhører soldater fra Napoleons hær som døde i stort antall under retretten fra Russland under felttoget i 1812 -13, sier Rimas Kraujelis ved Litauens kulturminneavdeling.

Arkeologer avdekket massegraven på Siaures Miestelis i hovedstaden Vilnius. Dette var en sovjetisk base til 1993 og før det brukt til militære formål både av russiske, polske og tyske soldater helt siden slutten av 1880-tallet.

Knapper

Levningene ble oppdaget i oktober i fjor, da det skulle legges kabler i bakken. Skjelettrester fulgte med jorda som ble gravd opp. Politiet ble tilkalt og forsto raskt at i dette tilfellet var det arkeologer som hadde den rette ekspertisen, skriver avisen The Baltic Times.

Først trodde arkeologene at levningene var etter polske soldater. Men knapper og uniformsrester fortalte at funnet var eldre, og at det var franske soldater fra felttoget i 1812.

- Regimentnummeret står på knappene, forteller arkeologen Daiva Luctaniene.

Utgravingen ble gjenopptatt først i forrige uke, etter å ha vært innstilt i vinter.

Det franske forsvarsdepartementet vil sende eksperter til Vilnius for å granske levningene, ifølge den franske ambassaden i byen. Hvis graven viser seg faktisk å inneholde franske soldater, vil franske myndigheter gi dem et ordentlig gravsted.

Elendige

Napoleons hær flyktet fra tsarens hær gjennom Litauen i desember 1812. Hæren var da bare en skygge av hva den hadde vært. Soldatene var sultne og i elendig forfatning. De banket på dørene i Vilnius og tigget om mat.

Sykehusene ble overfylt av soldater som var syke, såret eller døende. Mange av de syke soldatene ble pleiet i private hjem.

Hæren sørget tilsynelatende ikke for et skikkelig gravsted til sine menn. Men det kan ha vært russerhæren som avgjorde hvor Napoleons døde soldater skulle ha et siste hvilested. Funnet tyder på at alle likene er kastet i én stor grav og dekket til med jord.

(NTB)

DRILLO SOM NAPOLEON: Napoleon inspirerte kunstneren Ulf Aas til å lage denne tegningen av Egil Olsen.