PRESIDENTEN: Giorgio Napolitano ble i dag gjenvalgt, og sitter i sju nye år om han sitter perioden ut. Foto: AP/MARKUS SCHREIBER
PRESIDENTEN: Giorgio Napolitano ble i dag gjenvalgt, og sitter i sju nye år om han sitter perioden ut. Foto: AP/MARKUS SCHREIBERVis mer

Napolitano (87) gjenvalgt som president i Italia

Sitter trolig ikke veldig lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle partier utenom Beppe Grillos protestparti Femstjernersbevegelsen stemte for Napolitano.

Den 87 år gamle presidenten er valgt for en ny periode på sju år, men vil trolig ikke bli sittende ut tida.

Napolitano hadde egentlig planlagt å gå av, men valgte til slutt å stille som kandidat etter flere mislykkede voteringer i nasjonalforsamlingen over andre presidentkandidater.

Går sannsynligvis av Ifølge kjennere vil han trolig gå av så snart den politiske krisen i landet er løst. Det mest sannsynlige er at det vil skje etter et nyvalg. Den italienske nasjonalforsamlingen hadde i flere voteringer de siste dagene ikke klart å stemme fram en ny statssjef som skulle erstatte den avtroppende presidenten.

- Jeg anser det som nødvendig at jeg stiller meg til disposisjon, kunngjorde Napolitano i en uttalelse lørdag.

Fordi mandatet hans snart var utløpt, hadde ikke Napolitano fullmakt til å utlyse nyvalg. I og med at han er gjenvalgt, har han denne fullmakten igjen.

Bersani trekker seg Fredag kunngjorde Bersani at han ville trekke seg som leder for det sosialdemokratiske partiet PD. Det skyldes intern uenighet i partiet om presidentvalget.

I et møte med partifeller i nasjonalforsamlingen sa Bersani at han ville gå av så snart en ny president var valgt.

Beskjeden kom kort tid etter at tidligere statsminister Romano Prodi ga opp kampen om presidentvervet. Medlemmer av PD nektet fredag å stemme for Prodi, selv om han hadde Bersanis støtte.

Med Bersanis avgang blir den politiske situasjonen i Italia om mulig enda mer uoversiktlig enn den allerede var.

Krise i PD Situasjonen har vært fullstendig fastlåst siden valget i februar. I valget fikk Bersanis sentrum-venstre-allianse flertall i nasjonalforsamlingens underhus, men ikke i senatet. Det tvang Bersani til å forsøke å danne en koalisjon med partier på høyresiden, men forsøket lyktes ikke.

Den interne splittelsen i PD i forbindelse med presidentvalget vitner nå om et parti som er i ferd med å bli revet i filler, fastslår italiensk presse.

«Kollektivt selvmord», lød overskriften i Il Fatto Quotidianos lederartikkel lørdag. La Repubblica omtalte på sin side saken som «en katastrofe» for PD, som ble dannet som en allianse av sentrum-venstre-partier i 2007.

(NTB)


APPLAUDERER: Silvio Berlusconi applauderer etter at Napolitano ble gjenvalgt. Foto: AP/ANDREW MEDICHINI
APPLAUDERER: Silvio Berlusconi applauderer etter at Napolitano ble gjenvalgt. Foto: AP/ANDREW MEDICHINI Vis mer