Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når AKP går rettens vei

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lederen i Arbeidernes Kommunistparti (AKP), Jorun Gulbrandsen, truer med å gå til rettssak mot professor Bernt Hagtvet og Dagbladet. Bakgrunnen er utsagn om kynismen i ml-bevegelsen som Hagtvet gjenga i en dobbeltkronikk her i avisa. Ved første øyekast er det noe rørende over AKPs nyfødte tro på at en «klassedomstol» kan skape politisk rettferdighet slik partiet ser det. Tidligere har partiets holdning til rettssamfunnet vært samlet under parolen «tvers igjennom lov til seier». Kan vi øyne en holdningsendring når det gjelder AKPs forhold til rettsstaten?
  • Selvfølgelig ikke. AKPs trussel om rettssak er et blankt forsøk på å kneble den pågående debatten om ml-bevegelsens politiske ideer og praksis, ikke minst standpunktet til folkemordet i Kambodsja. Bernt Hagtvets kronikker og den påfølgende debatten har virvlet opp en historie AKP ønsker å begrave i arkivene og overlate til den politiske glemsel. For tusener av mennesker som var unge på 70- og 80-tallet, er dette søkelyset dessuten en ubehagelig påminnelse om hvor sterkt fotfeste autoritær politisk tenkning hadde blant dem. Her gjelder det å legge lokket på så raskt som mulig.
  • Bernt Hagtvets brannfakkel er både legitim og nødvendig, selv om det sikkert kan diskuteres hva slags form oppgjøret med denne epoken bør ha. I et åpent samfunn er det også slik at det skal være stor takhøyde i den politiske debatten. Både juridisk og presseetisk er det svært vide rammer for synspunkter og påstander som framsettes som ledd i et politisk resonnement. At noen gamle stalinister i AKP finner dette tungt å bære, har vi ingen medlidenhet med.
  • Saken er i all enkelhet denne: Politiske ytringer og debatt hører hjemme på de arenaer vi har for dette, ikke i rettssalen. AKP og partiets skrumpende følge bør bruke den offentlighet mediene tilbyr for å få fram sine synspunkter. Men det er kanskje vanskelig å venne seg til for et parti som i årevis forsvarte Moskvaprosessene?