Når alle blir politi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Om ei snau uke er vi alle politi. Den 1. oktober trer loven i kraft som gjør det lovlig for enhver å pågripe naskere og butikktyver. I praksis vil det si at Stortinget har privatisert en del av politimakten i samfunnet. Butikkvaktholdet vil etter hvert bli satt ut til vektere og vaktselskaper, som det siste tiåret har vært en betydelig vekstnæring.
  • Lovendringen er en ytterligere uthuling av prinsippet om at bare politi kan gripe inn på samfunnets vegne. Den er drevet fram av varehandelen, som har organisert sine butikker slik at kundene selv henter varene og bringer dem fram til kassa. Dette er billig og effektivt, men åpner for at naskere forsøker seg. Til slutt har det politiske flertallet åpnet for det slags privat butikkpoliti som kan ta tak i naskere og krever at de legitimerer seg. Dersom den pågrepne legitimerer seg, kan den mistenkte naskeren ikke lenger holdes tilbake.
  • Dette ser kanskje uskyldig ut, og intensjonen er å hjelpe varehandelen, men flertallet i Stortinget har trådt over ei grense og satt seg på ei farlig sklie. Den store gruppa av naskere er rusmisbrukere som skal finansiere sitt misbruk. De vil snart skaffe seg falsk legitimasjon for å komme seg ut av en situasjon der de er pågrepet av vektere. Det neste kravet fra varehandelen kommer til å bli at vekterne må få holde naskere tilbake mens legitimasjonens ekthet blir undersøkt nærmere. Og så sklir vi videre.
  • Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti stemte imot lovendringen, og Ap-representant og advokat Knut Storberget kaller dette for «sheriffpolitikk». Faren for at uskyldige blir pågrepet og anklaget for nasking, øker når retten til å pågripe blir privatisert. De kontrollsystemene som nå skal varsle om noen prøver å ta med seg tjuvegods ut av butikken, slår fortsatt ofte falsk alarm. Det kan bli en utrivelig opplevelse når uniformerte vektere dukker opp idet den falske alarmen går.
  • Vårt håp er at flertallet på Stortinget innser tabben og omgjør denne loven meget raskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer