Når bilen overtar kontrollen

Allerede nå finnes teknologien. Vi har prøvd den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en surrealistisk følelse.

Vi sitter i en tilsynelatende alminnelig Volvo S60 i ganske tett trafikk på en av Göteborgs gjennomfartsårer. Hastigheten er 70 kilometer i timen. Det ligger biler på begge sider av oss. Det er en typisk rushtidssituasjon i en stor by.

Bilføreren er Mattias Brännström, systemutvikler for Aktiv Sikkerhet i Volvo Cars. Dagbladets utsendte sitter på som passasjerer og er spent og lettere nervøs. Snart skal nemlig bilen selv overta kontrollen over kjøringen. 

 - Nå skal jeg aktivere autopiloten, varsler Mattias og trykker på en knapp på rattet.

Han har nå verken hendene på rattet eller føttene på pedalene. Volvoen går fullstendig på autopilot. I Göteborg-trafikken. Året er 2014.

 - Dette er fortsatt en tidlig fase, presiserer Mattias mens han tross alt holder øye med ryggespeil og trafikken rundt. (Han vil ikke selv fotograferes med avis eller iPad i hendene under kjøringen). Han fortsetter, synlig ivrig:

Kunder om tre år  - Prosjektet, som heter Drive Me, startet opp for alvor i desember og målet er å ha utviklet autopiloten så langt at 100 leasingkunder allerede i 2017 skal kunne disponere selvkjørende Volvoer for kjøring på de typiske pendlerstrekningene vi kjører på nå. Dette er veier i og rundt Göteborg - Volvos hjemby -  Vi samarbeider med Göteborg bykommune, forskningsmiljøet som er tilknyttet Lindholmen Forskningspark, Transportstyrelsen og Trafikverket. Vi får støtte av den svenske regjeringen, som ser dette som et prosjekt som på sikt kan føre til store samfunnsøkonomiske gevinster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer