Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når de slutter i fast jobb får de pensjon uavhengig av inntekt

Les sitatene Carl I. Hagen vil trekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets visepresident Carl I. Hagen langt i å renvaske flere av sine tidligere stortingskolleger.

I går ble det klart at Stortingets presidentskap vil sette ned et eksternt utvalg som skal granske den omstridte pensjonssaken. Bakgrunnen er at Riksrevisjonen mener seks stortingsrepresentanter til sammen har fått utbetalt 5,7 millioner kroner i pensjon som de ikke skulle hatt.

- Ikke noe grunnlag

Carl I. Hagen mener Riksrevisjonen ikke har grunnlag for sin tolkning i verken lovverket eller ut fra pensjonsstyrets praktisering av pensjonsloven.

Seint mandag kveld sa Carl I. Hagen følgende til Dagbladet:

- Riksrevisjonen har fortolket lovverket annerledes enn Stortinget og administrasjonen. Da er spørsmålet: Hva er årsak til at Riksrevisjonen ikke har lagt pensjonsstyrets tolkning til grunn? spør Hagen. Han har lest lovverket og samtlige stortingsdebatter tilbake til da ordningen med en 75-årsregel ble innført i 1981.

- Jeg er av de få - kanskje den eneste - som har satt meg inn i dette. Det er ingenting, som jeg kan se, i forarbeidene som gir grunnlag for den tolkning Riksrevisjonen har valgt når det i lovverket er pensjonsstyrets fortolkning som skal legges til grunn.

Hagen mener Stortinget og pensjonsstyret har fastlagt en praksis for pensjonsutbetalingene som ikke er til å misforstå:

IKKE UNORMALT: Carl I. Hagen mener Riksrevisjonen har fortolket regelverket annerledes enn Stortinget og administrasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
IKKE UNORMALT: Carl I. Hagen mener Riksrevisjonen har fortolket regelverket annerledes enn Stortinget og administrasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Praksisen har vært at når de slutter i fast jobb, får de pensjon uavhengig av inntekt ved siden av. Når noen så først har fått pensjon og deretter ny jobb, avbrytes pensjonsutbetalingene. Men praksis har vært at de ikke betaler tilbake pensjonen de har fått, sier Hagen.

Hagen viser til at flere av de seks som Riksrevisjonen mener uberettiget har fått pensjon, har fulgt denne praksisen.

- Verken Bondevik eller Steensnæs har brutt det som har vært praksis. De har handlet i god tro, sier Hagen.

Kosmo helt uenig

Men Riksrevisjonens leder, Jørgen Kosmo, er helt uenig med Hagen.

- Vår kritikk går på at det ikke finnes gode nok kontrollrutiner for å sjekke grunnlaget for pensjonsstyrets vedtak. Men det ville være både uklokt og ufornuftig av meg å kommentere på dette nå. Granskningsutvalget får gå gjennom saken, vi har ingen prestisje knyttet til om de kommer til den ene eller andre konklusjonen, sier Kosmo.

- I vår endelige rapport er konklusjonene basert på svaret vi fikk fra pensjonsstyret, sier Kosmo.

Carl I. Hagen ville i går ettermiddag trekke sitater han ga Dagbladet mandag kveld. Dagbladet velger likevel å trykke sitatene.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om denne saken etter presidentskapets møte i dag, mine uttalelser var ment for tirsdagsavisa, sa Hagen i går.

SA FRA: Jørgen Kosmo, riksrevisor og tidligere stortingsrpresident for Arbeiderpartiet, sa fra om at medlemmer av nasjonalforsamlingen har fått for mye utbetalt i pensjon.
STARTER EKSTERN GRANSKING: Nåværende stortingspresident Thorbjørn Jagland meddelte i går at det vil oppnevnes en ekstern gransking av pensjonsstyret og pensjonsavtalene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!