Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når det gjelder kompetanse slår Støre de fleste

Omtales som «Mr. Dialogue» og lanseres som kandidat til å overta jobben som NATOs generalsekretær.

MR. DIALOGUE: Jonas Gahr Støre er kandidat til NATO-toppjobb. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MR. DIALOGUE: Jonas Gahr Støre er kandidat til NATO-toppjobb. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Spekulasjonene rundt hvem som skal etterfølge Jaap de Hoop Scheffer som NATOs generalsekretær er i full gang.

Blant en liste på seks-sju kandidater nevnes vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre i en artikkel i ukemagasinet The Economist.

Selv ønsker ikke Støre å kommentere hvorvidt han er aktuell for toppjobben i NATO.

- Dette er spekulasjoner utenriksministeren ikke ønsker å delta i, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, til Dagbladet.no.

Polsk og dansk favoritt
Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, sier Støre konkurrerer mot sterke navn.

 - Jeg har sett at han nevnes som kandidat. De heteste kandidatene er imidlertid den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski og den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen, sier Haaland Matlary til Dagbladet.no.

Ti år etter at det tidligere Warsawapakt-landet ble medlem av NATO, kan den Oxford-utdannede Sikorski bli den første NATO-lederen fra et tidligere kommunistregime.

- Sikorski har en uhyre stor intellektuell kapasitet og tung politisk erfaring, men det sies at han ikke vil forlate posten som utenriksminister. Den som ligger best an da er Fogh Rasmussen og han er interessert, sier Matlary, og viser til at det danske NATO-bidraget i Sør-Afghanistan vil veie i positiv retning.

- Danskene har vært i Sør-Afghanistan og tatt store tap der. De tilhører  for tiden den indre kjerne av NATO-medlemsland som er i sør: Nederland, Canada, USA, UK og Danmark.

Liten risikovilje
Også Polen har vært en sterk støttespiller for den USA-ledete krigføringen i Irak og Afghanistan. Det at Norge ikke har bidratt med styrker i Sør-Afghanistan og ikke har vært like villig til å ta risiko er ikke blitt godt mottatt i Washington og Brüssel.

- Det som teller mest for USA, som må være for den som velges, er risikovilje og militær robusthet, og dette gjelder uansett om presidenten heter Bush eller Obama. Et annet moment som dessverre også taler mot en norsk kandidat er at vi ikke er med i EU, dette nevnes av The Economist som en hovedgrunn til at Støre ikke er sannsynlig.

«Mr. Dialogue»
Men Haaland Matlary sier at dersom kompetanse skulle telle tyngst, ville Støre slå de fleste.  Han har også humanitær erfaring og kunnskap, som teller mer og mer for NATO i det sivil-militære samarbeid som er typisk for moderne operasjoner.

I desember skrev New York Times' utenrikskommentator Roger Cohen en rosende artikkel om Støre, der han ble omtalt som «Mr.Dialogue».

Der ble det argumentert for at Støres rolle som en kritiker av den USA-ledete krigen mot terror nettopp kan være det som trengs. Det at Norge ikke er medlem av EU har også gitt Støre diplomatisk frihet og mulighet til å holde kanalene åpne for både Hamas og Syria, mens EU - i likhet med USA - har Hamas på lista over terrororganisasjoner.

- Det er klart hvis Jonas er interessert i det selv, og man bestemmer seg for å kjøre en kampanje fra norsk side, vil det ha mye å si.

Faglig kompetent
Haaland Matlary bruker ord som «personlighetskompetanse», og påpeker at internasjonal politikk krever en spesiell kompetanse som ikke alle politikere har.

- Da Kristin Krohn Devold ble nevnt som kandidat til generalsekretærjobben, var det nettopp mangelen på slik profesjonalitet som trakk ned.

Støre på sin side er utdannet i Paris og snakker flytende fransk, noe som vil være en fordel i et år der Frankrikes president Nicholas Sarkozy vil ha Frankrike tilbake i NATOS militære struktur.

- Støre har ikke lang fartstid i politikken, vil det være en ulempe i denne sammenhengen?

- Ja, sammenlignet med Fogh Rasmussen med mange år som statsminister.

Røde Kors-bakgrunn positivt
Professoren i internasjonal politikk mener Støres bakgrunn som leder for Røde Kors bare vil telle positivt i en eventuell vurderingsprosess.

- I en moderne krigssituasjon som i Afghanistan, som selvsagt er blodig og militær, handler det også om å vinne lokalbefolkningens tillit. Man må vinne ved å tilby noe mer og det må finne sted en sivil militær integrasjon. Med bakgrunn fra Røde Kors er Støre en som også kan ikke-statlige organisasjoner.

Haaland Matlary advarer imidlertid mot å hause Støres kandidatur for mye opp, og minner om at både tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold og Kåre Willoch i sin tid ble lansert som aktuelle kandidater uten at de fikk jobben.

- Fogh Rasmussen får den
Blant andre kandidater til å overta NATO-toppjobben senere i år er Solomon Passy, Bulgarias utenriksminister og tidligere leder av Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa.

Han blir av mange vurdert som mer spiselig for Moskva enn hva Polens utenriks- og eks-forsvarsminister Sikorski er.

Kanadierne Peter MacKay and John Manley, henholdsvis forsvars- og tidligere utenriksminister, er også aktuelle navn. De har stått for omorganiseringen av det kanadiske forsvaret og har ansvaret for innsatsen i Afghanistan.

KANDIDAT: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Foto: AFP/ERIC PIERMONT/SCANPIX
KANDIDAT: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Foto: AFP/ERIC PIERMONT/SCANPIX Vis mer

Kanadiske medier mener imidlertid at «geografien ødelegger», og at man er ute etter en kandidat fra et EU-land som kan bygge bro mellom Europa og NATO.

- Poenget er at hvis Fogh Rasmussen vil ha jobben, så får han den, sier NATO-kilder til kanadiske medier.

KANDIDAT: Eks-utenriksminister i Polen Radoslaw Sikorski. Foto: EPA/ARNO BURGI/SCANPIX
KANDIDAT: Eks-utenriksminister i Polen Radoslaw Sikorski. Foto: EPA/ARNO BURGI/SCANPIX Vis mer
NORSK KAMPANJE? Professor Janne Haaland-Matlary tror en norsk kampanje må til for å sikre Støre jobben.
Foto. Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX
NORSK KAMPANJE? Professor Janne Haaland-Matlary tror en norsk kampanje må til for å sikre Støre jobben. Foto. Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media