Når disse bæsjer smiler klimaforskerne

Hvalbæsj hjelper havet med å binde opp CO2.

<strong>NYTTIG BÆSJ:</strong> Hvalavføring er gunstig for reduksjon av klimagasser. Foto: AP/Guam Variety News, Chris Bangs/SCANPIX
NYTTIG BÆSJ: Hvalavføring er gunstig for reduksjon av klimagasser. Foto: AP/Guam Variety News, Chris Bangs/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Avføring fra spermhval hjelper havene med å absorbere karbondioksid fra lufta, har australske forskere funnet ut.

Det er fordi hvalene årlig bæsjer ut minst 50 tonn jern i Sørishavet, skriver BBC.

Jern fra hvalavføring stimulerer veksten av små, marine planter, phytoplankton, som absorberer CO2 gjennom fotosyntese.

Binder 40 000 tonn CO2 Prosessen resulterer i at intet mindre enn 40 000 tonn karbon blir bundet opp, mer enn dobbelt så mye som hvalene utsondrer når de puster, skriver de australske forskerne i Royal Society journal Proceedings B.

Forskningen er ledet av Trish Lavery ved Flinders-universitetet i Adelaide.

I løpet av de siste ti åra har ulike forskergrupper forsøkt å tilføre havene jern, i et forsøk på å bremse klimaforandringene.

Den tyske Lohafex-ekspedisjonen tilførte seks tonn jern i Sørishavet i 2008, uten at man kunne se noen økning i karbonopptaket.

Flere hundre tusen hval Men for hvalbæsj stiller det seg altså annerledes, og forskerne tror at spermhvalen, globalt sett, gir et vesentlig bidrag i kampen mot klimagassene.

Man regner med at spermhvalbestanden teller flere hundre tusen individer, fordelt på en rekke hav.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer