Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når disse bæsjer smiler klimaforskerne

Hvalbæsj hjelper havet med å binde opp CO2.

NYTTIG BÆSJ: Hvalavføring er gunstig for reduksjon av klimagasser. Foto: AP/Guam Variety News, Chris Bangs/SCANPIX
NYTTIG BÆSJ: Hvalavføring er gunstig for reduksjon av klimagasser. Foto: AP/Guam Variety News, Chris Bangs/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Avføring fra spermhval hjelper havene med å absorbere karbondioksid fra lufta, har australske forskere funnet ut.

Det er fordi hvalene årlig bæsjer ut minst 50 tonn jern i Sørishavet, skriver BBC.

Jern fra hvalavføring stimulerer veksten av små, marine planter, phytoplankton, som absorberer CO2 gjennom fotosyntese.

Binder 40 000 tonn CO2 Prosessen resulterer i at intet mindre enn 40 000 tonn karbon blir bundet opp, mer enn dobbelt så mye som hvalene utsondrer når de puster, skriver de australske forskerne i Royal Society journal Proceedings B.

Forskningen er ledet av Trish Lavery ved Flinders-universitetet i Adelaide.

I løpet av de siste ti åra har ulike forskergrupper forsøkt å tilføre havene jern, i et forsøk på å bremse klimaforandringene.

Den tyske Lohafex-ekspedisjonen tilførte seks tonn jern i Sørishavet i 2008, uten at man kunne se noen økning i karbonopptaket.

Flere hundre tusen hval Men for hvalbæsj stiller det seg altså annerledes, og forskerne tror at spermhvalen, globalt sett, gir et vesentlig bidrag i kampen mot klimagassene.

Man regner med at spermhvalbestanden teller flere hundre tusen individer, fordelt på en rekke hav.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling