PÅ TERRORLISTE: Nordmannen, som er i 30-åra, skal ha blitt raskt radikalisert etter at han konverterte til islam. Foto: PRIVAT
PÅ TERRORLISTE: Nordmannen, som er i 30-åra, skal ha blitt raskt radikalisert etter at han konverterte til islam. Foto: PRIVATVis mer

- Når du havner på denne lista, er det alvorlig

USA kaller nordmann (35) «global terrorist».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i ettermiddag kjent at en 35 år gammel nordmann har blitt satt på den amerikanske terrorlista Specially Designated Global Terrorist (SDGT). Mannen skal ha reist gjentatte ganger til Jemen for å få opplæring av al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Dette betyr at amerikansk etterettning ser på ham som et svært viktig mål, sier dr. Magnus Ranstorp, terrorekspert og forsker ved den svenske Försvarshögskolan.

- USA har flere forskjellige lister, men når du havner på denne er det ganske alvorlig. Da blir du virkelig prioritert som et mål, sier Ranstorp til Dagbladet.

- Høy prioritet 35-åringen har norske foreldre og er født og oppvokst i Oslo-området. Hans tilknytning til al-Qaida ble offentlig kjent i 2012, og Dagbladet har tidligere fortalt hvordan han gikk fra å være en venstreradikal med plettfri vandel til ytterliggående islamkonvertitt.

Mannen konverterte etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam og hadde i 2012 forlatt Norge, trolig til sitt opprinnelige hjemland. De er skilt og har ett barn.

Han skal ha besøkt Jemen flere ganger i perioden 2008 til 2011. Det er ikke kjent hvor han nå befinner seg.

Det kan være flere årsaker til at USA nå setter 35-åringen på den offentlige terrorlista, kort tid etter at de skjerpet sikkerheten ved en rekke flyplasser. Årsaken er frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen vil smugle bomber om bord.

- Han er en del av kretsene rundt dette, og da får man en veldig høy prioritet, sier Ranstorp.

Bombemesterhjerne Ifølge et notat fra det amerikanske utenriksdepartementet har nordmannen blitt lært opp til å lage bombebelter, veibomber og bilbomber hos al-Qaida på den arabiske halvøy, kjent for «bombemesterhjermen» Ibrahim Hassan al-Asiri.

Dette al-Qaida-nettverket anses for å være en av de største truslene mot flysikkerheten.

- Al-Asiri utmerket seg på å være ekstremt dyrktig til å skape bomber som er finurlige og vanskelig å oppdage. Han har lært opp et antall adepter, som i tur kan lære opp andre, sier Ranstorp.

Den angivelige opplæringen, kontaktene og det at 35-åringen er en hvit nordmann blir en kombinasjon som anses for å være spesielt farlig, sier han.

- Han kjenner til kulturen, sårbarhetene og hvordan myndighetene arbeider. Han kan å navigere seg i vestlige kulturer, i motsetning til noen som aldri har vært utenfor Jemen.

- Beskyttes av gruppen Det er ikke offentlig kjent hvor nordmannen befinner seg øyeblikket. Ranstorp tror heller ikke at vestlig etteretning har full oversikt.

- Jeg tror de kanskje vet hvilken region i Jemen han befinner seg i, men det avhenger helt av hvilke kontakter de har innen al-Qaida der. Det har vært en intensivering av jakta på dem, men han beskyttes av gruppen og ligger vel lavt et sted, sier han.

- De er dyktige på sikkerheten og er ekstremt fokusert på å designe bomber som skal slå til mot fly.

PST sier de kjenner til saken, men vil ikke kommentere den ytterligere.

- Vi har ingen formell tilknytning til denne lista. PST forholder seg til EUs og FNs lister over personer og organisasjoner som er under mistanke for terrortilknytning, sier seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste, Siv Alsén, til Dagbladet.

Mannen konverterte etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam og hadde i 2012 forlatt Norge, og trolig reist tilbake til sitt opprinnelige hjemland. De er skilt og har ett barn.