ADVARER MOT PANIKK: Israels forsvarsminister Ehud Barak advarer mot israelsk panikk etter IAEAs nye atomrapport om Iran. Foto: Jeff Overs/BBC/Handout /Reuters/Scanpix
ADVARER MOT PANIKK: Israels forsvarsminister Ehud Barak advarer mot israelsk panikk etter IAEAs nye atomrapport om Iran. Foto: Jeff Overs/BBC/Handout /Reuters/ScanpixVis mer

- Når du hører Israel kan utslettes av Iran, hva i alle dager skjer?

Israels forsvarsminister forsikrer om at Israel i «all overskuelig framtid» vil være det sterkeste landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når du hører en kommentator skrive at 100 000 mennesker kan dø, en annen avis skriver at Israel kan bli utslettet, eller en sentral parlamentariker si at vi ikke har kirkegårder nok, spør jeg meg selv: Hva i alle dager er det som skjer?

- Panikken har aldri bredt seg videre, selv om vi er det sterkeste landet i regionen og vil fortsette å være det i all overskuelig framtid. Krig er ingen piknik, men det finnes ingen scenarioer med 50 000 døde, eller 5000 døde - og hvis alle holder seg hjemme, kanskje ikke en gang 500 døde, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak til Haaretz etter gårsdagens rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Iran: - Fredelig atomprogram Som Dagbladet refererte allerede forrige uke, inneholdt gårsdagens rapport fra (IAEA) bevis på at Iran «i hvert fall inntil i fjor» forsøkte å utvikle atomvåpen.

IAEA skriver også at Iran har begynt å overføre kjernefysisk materiale til undergrunnsbunkeren Fordow, utenfor byen Qom. Klarer Iran å legge en eventuell produksjon av atomvåpen i en slik bunker, vil det ikke være mulig å ødelegge atomanlegget med konvensjonelle bomber.

Iran har hele tiden hevdet at deres atomprogram er fredelig,  og president Mahmoud Ahmadenijad kalte i går lederen for IAEA en amerikansk nikkedukke og advarte igjen mot konsekvensene av et angrep på Iran.

Netanyahu avventer Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres advarte forrige uke mot iranske atomvåpen og varslet at Israel kan svare militært. Etter at gårsdagens IAEA-rapport offisielt ble publisert, har det imidlertid vært helt knyst fra israelsk side bortsett fra Baraks forsøk på å roe ned stemningen i folket.

Netanyahus kontor uttalte at «Israel setter seg inn i rapporten og vil kommentere den seinere», mens Tzipi Livni fra opposisjonspartiet Kadima sa følgende:

ATOMANLEGG: Dette arkivbildet fra august 2010 viser atomanlegget i Bushehr sør i Iran. En ny IAEA-rapport kommer med de klareste indikasjonene så langt på at Iran utvikler atomvåpen. Foto: Abedin Taherkenareh/EPA/Scanpix
ATOMANLEGG: Dette arkivbildet fra august 2010 viser atomanlegget i Bushehr sør i Iran. En ny IAEA-rapport kommer med de klareste indikasjonene så langt på at Iran utvikler atomvåpen. Foto: Abedin Taherkenareh/EPA/Scanpix Vis mer

- Nå som sannheten har blitt lagt fram or verden, må Israel verve den frie verden for å stoppe Iran. Standhaftighet og politisk visdom er avgjørende på dette tidspunktet for å stoppe Iran.

Handelseksplosjon med Kina Fra Kina, Irans i særklasse viktigste partner internasjonalt, kom i dag et halvoffisielt svar på gårsdagens IAEA-rapport.

- Det er klart at striden om Irans atomprogram har nådd kokepunktet, det kan til og med ende med en konfrontasjon, skriver Folkets Dagblad, Kinas offisielle avis, i sin utenlandsutgave i dag, ifølge Reuters.

Handelen mellom Iran og Kina har økt med 58 prosent fra i fjor til 33 milliarder dollar (185 mrd. kr.) i år. Så langt i år har Kina importert 20,3 millioner tonn olje fra Iran, en økning på over 30 prosent fra i fjor.

Kina fyller dermed handelstomrommet som har oppstått på grunn av internasjonale sanksjoner mot Iran.

- Faren for krig vil øke Så lenge Kina fortsetter å kjøpe opp Irans olje, vil vestlige sanksjoner ha begrenset effekt. Kinas offisielle avis mener nå verden kan stå overfor en nærstående krig i et forsøk på å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

- Hvis Teheran nekter å trekke seg i konfrontasjonen med en stadig sterkere amerikansk overbevisning om at de utvikler atomvåpen, vil faren for krig øke, skriver avisa, før den antyder at også Israel kan slå til mot Irans atomanlegg.

I FJELL: Et satelittbilde fra 2009 som viser det man frykter er et underjordisk atomanlegg. I den nye IAEA-rapporten hevdes det at Iran er i ferd med å flytte sine atomanlegg inn i underjordiske anlegg. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's Analysis/Scanpix
I FJELL: Et satelittbilde fra 2009 som viser det man frykter er et underjordisk atomanlegg. I den nye IAEA-rapporten hevdes det at Iran er i ferd med å flytte sine atomanlegg inn i underjordiske anlegg. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's Analysis/Scanpix Vis mer

- Situasjonen er fortsatt under utvikling og den store usikkerheten fører til at mange muligheter fortsatt er åpne. Men fra deres (Israels) subjektive syn, er det å gå så langt det kreves for å hindre Iran atomvåpen, en strategi som passer USA, Israel og de europeiske landene, skriver Kinas offisielle organ i sin utenlandsutgave.

IAEA: Det internasjonale atomenergibyrået publiserte i går sin nyeste rapport om Iran. I rapporten advarer de sterkere enn noensinne om Irans mulighet til å utvikle atomvåpen. Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix
IAEA: Det internasjonale atomenergibyrået publiserte i går sin nyeste rapport om Iran. I rapporten advarer de sterkere enn noensinne om Irans mulighet til å utvikle atomvåpen. Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix Vis mer