- Når du ikke lenger liker jordbærsyltetøy fordi det minner om blod

Sier det noe om hvordan det var å oppleve 22. juli, sa bistandsadvokatenes sakkyndige i retten i dag.

SAKKYNDIGE: Are Holen fra NTNU og Dagfinn Winje fra UiB i samtale med statsadvokat Inga Bejer Engh før retten ble satt idag. De to vitnet om påkjenningene overlevende, etterlatte og frivillige hjelpere gikk igjennom 22. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Are Holen fra NTNU og Dagfinn Winje fra UiB i samtale med statsadvokat Inga Bejer Engh før retten ble satt idag. De to vitnet om påkjenningene overlevende, etterlatte og frivillige hjelpere gikk igjennom 22. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Psykiater og psykolog Are Holen og psykolog Dagfinn Winje inntok i dag vitneboksen.

De er oppnevnt av bistandsadvokatene for å vurdere de psykiske konsekvensene for de etterlatte og overlevende, og skal redegjøre for sakkyndigrapporten de har skrevet.

Mette Yvonne Larsen opplyser at Holen og Winjes sakkyndigrapport er godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon, uten bemerkninger.

To hovedvilkår - Det er to hovedvilkår for psykiske plager etter traumatiske lidelser. Det første er stressor. Stressorkravet er den faresituasjon eller det tap man har vært utsatt for. Det andre er at situasjonen skal ha gitt en reaksjon, som helst bør være dokumentert i form av psykiatriske diagnoser, sier Holen.

Winje forklarer at utredningen omfatter ulike aspekter som problemer på jobb og skole, samt virkningen medieomtale kan ha. Han sier at det er flere hovedfaktorer som bidrar til forekomst av posttraumatiske reaksjoner:

• Hendelsens grad av trussel. • Hendelsens betydning. • Hendelsens omfang. • Hendelsens årsaker. • Hendelsens forhinderbarhet.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer