PEKES UT SOM ANSVARLIG: Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap, t.h.) gis skyld for at beredskapen i Norge ikke er god nok i kjølvannet av 22. juli-terroren. Her med sin forgjenger Knut Storberget. Foto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
PEKES UT SOM ANSVARLIG: Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap, t.h.) gis skyld for at beredskapen i Norge ikke er god nok i kjølvannet av 22. juli-terroren. Her med sin forgjenger Knut Storberget. Foto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

- Når du ikke tar selvkritikk og bare løfter fram ting du selv har gjort, virker du selvgod

Abid Q. Raja frustrert over Grete Faremos svar under beredskapshøringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når du ikke tar selvkritikk på noen punkter og bare trekker fram ting du selv har gjort, virker du selvgod, sier en frustrert Abid Q. Raja (V) til Dagbladet.

- Da jeg gikk av i oktober 2013, var beredskapen blitt bedre. Jeg har ikke grunnlag for å tro at den er blitt verre. Det har jeg fått høre av sentrale folk i beredskapen, sier Grete Faremo.

Faremo og Knut Storberget spørres ut av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, i kraft av å ha vært Ap-justisministre under og etter 22. juli-terroren. Anledningen er Riksrevisjonens regelrette slakt av arbeidet med å styrke beredskapen i tida etter terroraksjonene.

- Dystert bilde I rapporten får Justisdepartementet sterk kritikk for ikke å ha fulgt godt nok opp anbefalinger fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap, og for å følge opp fylkesmennenes beredskapsarbeid for dårlig. Faremo gis skyld for dette, sammen med sittende minister Anders Anundsen (Frp).

Faremo synes Riksrevisjonens rapport «tegner et dystert bilde», men framholder gjentatte ganger at beredskapen ble bedre under hennes ledelse; hun overtok ministerstolen etter Storberget i november 2011.

FRUSTRERT: Venstres Abid Q. Raja mener Faremo vrir seg unna kritiske spørsmål under høringen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FRUSTRERT: Venstres Abid Q. Raja mener Faremo vrir seg unna kritiske spørsmål under høringen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

- Vi iverksatte 1000 tiltak, bl.a. ny tilsynsordning. Vi hadde godt samarbeid med Gjørv-kommisjonen. Mye sviktet 22. juli, men forbedringene er mange og fortsetter under denne regjeringen, på grunnlaget vår regjering skapte, sier Faremo.

Etterlyser selvkritikk Venstres Abid Q. Raja mener Faremo vrir seg unna kritiske spørsmål.

Raja: - Tar er det noe du tar selvkritikk på?

Faremo: - Dette er ikke tid og sted for å vurdere egen innsats.

Raja: - Dette er nettopp tid og sted for å vurdere egen innsats.

- Vanskelige arbeidsforhold Venstre-politikeren framholder at en rapport fra Helsetilsynet (som har tilsynsmyndighet overfor Justisdepartementets beredskapsarbeid) er «sterk kost» for Faremo, siden den i hovedsak gjelder hennes periode som minister. Han er også kritisk til at Faremo ikke har lest denne rapporten.

- Riksrevisjonens rapport bygger på Helsetilsynets rapport. Da er det svært spesielt å komme til høringen uten å ha satt seg inn i den, sier Raja til Dagbladet.

Raja mener Faremo først og fremst virker selvgod og bare trekker fram positive ting.

LEDER HØRINGEN: I kraft av sin stilling som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen leder Ap's Martin Kolberg dagens høring. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
LEDER HØRINGEN: I kraft av sin stilling som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen leder Ap's Martin Kolberg dagens høring. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Det er i hvert fall ikke selvgodheten som sitter her. En rekke tiltak ble gjennomført øyeblikkelig etter 22. juli for å bedre beredskapen, og jeg er glad for at Stortinget sluttet seg til terrormeldingen vi la fram, sier Faremo - som understreker at arbeidsforholdene i departementet var vanskelige etter 22. juli.

- Folk hadde knapt kontorpulter, mange hadde kolleger som hadde mistet livet. I lys av dette er jeg stolt av tiltakene vi fikk gjennomført. At vi sitter igjen med tiltak som ikke er gjennomført, beklager jeg, men tida strakk ikke til, sier hun.

- Hvis noen har en quick fix, er det bare å komme med den. Dette er et arbeid der vi bygger stein på stein, sier Storberget.