Når du lever med store bilder

Kan det før du vet ordet av det bli en svært pen sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er bakteriefloraen i torvstrø som under gitte forutsetninger er selvantennelige, forklarer politiadvokat Per Thomas Omholt ved Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.no

Han presiserer at teorien om den selvantennelige blomsterpotten kun er én av flere mulige årsaker.

- Ut fra vitneutsagn og tekniske undersøkelser kom vi fram til at brannen mest sannsynlig startet på terrassen. Her gjorde vi undersøkelser for å finne årsaken. Det som var igjen der, var blomsterpotta. Men det er like sannsynlig at en sigarettsneip antente potta som at den var selvantennelig, sier Omholt. - Vi kan ikke utelukke noen av delene.

Har skjedd før

Omholt forteller at det har vært tidligere tilfeller av selvantennelige blomsterpotter, og at det derfor vurderes som en mulighet.

- Men i en brann som dette er det meste borte, så det er vanskelig å konkludere, sier Omholt.

- Og det skal helt spesielle forhold til for at dette skal skje. Det hører med til unntakene.

Sjeldne forhold

Håvard Arntzen, politioverbetjent i Kripos, forklarer hvordan en brann kan oppstå i en blomsterpotte.

- Selvantennelse kan oppstå av flere ulike grunner. Det kan være resultat av en kjemisk prosess, som når oljekluter tar fyr. Eller det kan være bakteriologisk. Da er det bakterier som lever og formerer seg, noe som avgir varme, forklarer Arntzen.

Vanligvis avgir prosessen kun en svak varme, rundt 2-3 grader, men om forholdene tilsier det kan temperaturen bli betydelig høyere, og en selvantennelse kan oppstå.

Forsker John Fredrik Hanssen ved universitetet for miljø- og biovitenskap forklarer at dette i seg selv er en vanlig prosess, men at steget fra høy varme til selvantennelse er svært uvanlig.

- Dette er en prosess som er lite kjent, og vi vet ikke helt hva det er som skjer, sier Hanssen.

Vanskelig

Det er gjort lite forskning på området, fordi det er uhyre sjeldent at slik selvantennelse forekommer.

- Det vi vet er at termofile bakterier kan vokse og skape temperaturer opp i 80 grader. Men for å antennes må temperaturen øke veldig mye, og da kan det være snakk om en kjemisk prosess, sier Hanssen.

Han forklarer at det er vanskelig å peke på spesifikke årsaker til denne prosessen. - Men så vidt jeg har skjønt skjer det når det er torv med i bildet, sier han.

Torv er lett nedbrytbar næring, noe som er viktig for bakterienes formering. I tillegg er også fuktighet essensielt. Men det finnes altså ikke noe enkelt svar på hva som ligger bak.

Og Hanssen understreker at det ikke er noen grunn til å frykte potteplanter. - Det skjer svært sjeldent, så det er ingen vits i skremme folk, sier han.

Varme

Forskeren assisterer Kripos i enkelte saker, og har vært med på tilfeller hvor selvantenning i blomsterpotter har blitt vurdert.

- Men på 2-3 år har jeg kun fått 1-2 henvendelser, sier Hanssen.

På spørsmål om det er noe potteplanteeiere kan gjøre for å være føre var, sier han at de kan sjekke om det blir varmegang i blomsterkassene. Men han understreker at det skal være svært varmt før det kan bli skummelt.

- Og det skjer uhyre sjeldent, sier han.

Av 1099 boligbranner i fjor, var det ifølge Kripos kun en hvor brannårsaken var biologisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer