«Når du mister et barn, så finnes det ingen ord»

Belgias statsminister Elio Di Rupo, under pressekonferansen om bussulykken som tok 28 menneskeliv.

28 DØDE: Vraket av bussen der 28 mennesker endte sine liv etter en krasj i nærheten av byen Sierre i går kveld. 22 av de drepte var barn. Ytterligere 24 barn behandles på sykehus for alvorlige skader etter ulykken. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN FEVAL
28 DØDE: Vraket av bussen der 28 mennesker endte sine liv etter en krasj i nærheten av byen Sierre i går kveld. 22 av de drepte var barn. Ytterligere 24 barn behandles på sykehus for alvorlige skader etter ulykken. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN FEVALVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 17.30 ble det holdt en pressekonferanse etter den grusomme busulykken i nærheten av byen Sierre i Sveits i går kveld, som krevde 28 menneskeliv - de fleste av dem belgiske skolebarn.

- Våre tanker er hos de berørte familiene. For vårt land er dette en dramatisk dag. På grunn av omfanget, selvfølgelig, men også fordi det har rammet barn, sa den belgiske statsministeren Elio Di Rupo, og fortsatte:

- Når du mister barn, finnes det ingen ord.

- Nå er det mye å gjøre. Det viktigste er framfor alt å støtte familiene I de kommende dagene vil vi gjøre alt som er mulig for at denne smerten kan lindres, sa Di Rupo.

Han takket også redningsmannskapene:

- Dette arbeidet må ha vært forferdelig, sier Di Rupo.

Den sveitsiske presidenten Eveline Winder-Schlumpf åpnet pressekonferansen:

- Det var med stor forskrekkelse jeg i går kveld fikk kunnskap om denne ulykken. På vegne av regjeringen og alle sveitsere ønsker jeg å uttrykke sympati med alle familiene. Våre tanker er med dem.

- Som mor til tre barn, har dere min dypeste medfølelse. Det er vanskelig å finne de rette ordene, sa Winder-Schlumpf.

- Tre hypoteser Rettsmedisiner Elsig Olivier informerte om at det vil bli gjennomført en obduksjon av sjåførene.

- Vi forhører for øyeblikket folk som har passert bussen før ulykken. Vi vil snart ha overvåkningsbildene fra tunnellen. Det er bare 20 timer siden ulykken, og vår første prioritet var identifisering av ofrene, sier Oliver.

Ifølge Oliver hadde barna i bussen på seg bilbelter.

- Følgende konklusjoner kan vi gjøre allerede: Det var ingen andre kjøretøy involvert i ulykken. Veien var i god stand, og bussen kjørte ikke for fort, sier Oliver.

- Vi jobber med tre hovedhypoteser til ulykkesårsaken: Et problem med kjøretøyet, at sjøføren fikk et illebefinnende, eller mennesklig feil, sier Oliver.

Kritisk for tre barn Lederen av ambulansetjenesten i Wallis, Jean-Pierre Deslarzes, sier at situasjonen er kritisk for minst tre av de skadde barna.

- Tre barn er på universitetssykehuset i Lausanne, hardt skadd. Vi håper deres situasjon stabiliseres, sier Deslarzes.

Han forteller om redningsaksjonen, som har preget redningsmannskapene.

- Våre redningsmannskaper er selv svært traumtatisert av det de har opplevd.

- Den første meldingen kom i går kveld, og lød på at et kjøretøy hadde et problem. 30 sekunder senere kom en identisk melding, sier Deslarzes.

- Den medisinske hjelpen ble gjennomført uten større problemer. Det store problemet var alvorlighetsgraden og omfanget av hendelsen, sier han.

- EN DRAMATISK DAG: Den belgiske statsministeren Elio Di Rupo under pressekonferansen. Foto: EPA/JULIEN WARNAND
- EN DRAMATISK DAG: Den belgiske statsministeren Elio Di Rupo under pressekonferansen. Foto: EPA/JULIEN WARNAND Vis mer

Han sier det ikke gjorde noen forskjell at barna brukte bilbelte.

- Kollisjonen var så kraftig at alt i bussen ble kastet rundt. Belte eller ikke, det forandret ingenting.

Krasjet i tverrvegg Pressekonferansen holdes på politistasjonen i Sion. Minst hundre pressefolk fra hele verden er til stede.

28 mennesker er så langt bekreftet døde, 22 av dem var skolebarn fra to skoler i Flandern, som hadde vært i Sveits på skiferie.

Fire lærere og to bussjåfører er også blant de drepte.

24 barn er også alvolig skadd, og behandles nå ved forskjellige sveitsiske sykehus. 15 behandles i Sion, seks i Visp, to i Lausanne og en i Bern.

Ulykken skjedde da bussen krasjet med en tverrvegg i en nødlomme i en tunnell langs motorveien A9. Ifølge den sveitsiske avisa Blick skjedde ulykken i 21.15-tida i går kveld. Etter en stor redningsoperasjon, ble omfranget av ulykken offentliggjort i morgentimene i dag.

I SORG: Kjente og pårørende samlet seg ved sStekske barneskole i Lommel etter den grusomme bussulykken. De drepte skolebarna var fra to flamske skoler, i Lommel og Heverlee Foto: AFP PHOTO
I SORG: Kjente og pårørende samlet seg ved sStekske barneskole i Lommel etter den grusomme bussulykken. De drepte skolebarna var fra to flamske skoler, i Lommel og Heverlee Foto: AFP PHOTO Vis mer