FRP-PROFIL: Aps finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre sier revidert nasjonalbudsjett  har en Frp-profil ved å satse på billigere båtmotorer og større taxfri alkoholkvote. - Jeg skulle ønske vi hadde en regjering som vektla en profil med mer til barnehager, til permitteringsordningen og til Syria enn en profil med taxfri og påhengsmotorer, sier Støre.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRP-PROFIL: Aps finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre sier revidert nasjonalbudsjett har en Frp-profil ved å satse på billigere båtmotorer og større taxfri alkoholkvote. - Jeg skulle ønske vi hadde en regjering som vektla en profil med mer til barnehager, til permitteringsordningen og til Syria enn en profil med taxfri og påhengsmotorer, sier Støre. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Når du mister jobben, er et par flasker taxfri vin en fattig trøst

Opposisjonen mener regjeringen svikter barnehagebarn og arbeidstakere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da finansminister Siv Jensen i formiddag la fram revidert nasjonalbudsjett, var en mer fleksibel taxsfriordning, billigere båtmotorer og mer penger til å sende ut asylsøkere blant sakene Frp-lederen mener vil slå an hos egne velgere.

Frp-profil Aps finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre ser også en tydelig Frp-prolil.

- Politikk handler om å velge. Jeg har ikke noe mot billigere påhengsmotorer. Men når vi ser hva vi har av kunnskap midt i 2014, og ser hva de vil gjøre med handlingsrommet i budsjettet, er jeg mer urolig over at flere tusen barn ikke kommer i barnehage, og at det er dobbelt så mange foreldre som har den samme uroen. Regjeringen gjør ikke noe, sier Støre.

- Kommunene må kutte I statsbudsjettet la regjeringen til grunn at økt kontantstøtte ville redusere etterspørselen etter barnehageplasser med over 4000 plasser. Derfor ble 825 millioner kroner trukket tilbake fra kommunenes inntekter. Men stikk i strid med anslagene har etterspørselen etter barnehager økt.

- Den underfinansieringen som det nå bevisst legges opp til, tvinger kommunene til å kutte i andre viktige oppgaver. Dette forventer vi at Stortinget ordner opp i, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Regjeringen svikter, mener KrF Og regjeringens samarbeidsparti, KrF, reagerer også på at regjeringen ikke øker barnehagebevilgningene i tråd med behovet.

- Regjeringen satser 200 millioner kroner på billigere alkohol og båtmotorer, men har ikke råd til å øke bevilgningen til barnehagene. Høyere etterspørsel enn tidligere anslått gir behov for 500 ekstra plasser, ifølge Kommunenes Sentralforbund.

Dermed unnlater regjeringen å gjøre det revidert nasjonalbudsjett er ment for, nemlig å gjøre justeringer i budsjettet basert på ny informasjon etter at statsbudsjettet ble vedtatt, sier leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF).

Sier opp folk Støre og Ap er bekymret for situasjonen i arbeidslivet.
- Bedrifter sier at i valget mellom å permittere og å si opp vil de heller permittere, det det får de ingen hjelp til, selv om både LO og NHO ønsker å gjøre noe med det.

Mer til Syria Og så mener jeg at hvis vi har et større handlingsom i utviklingspolitikken, burde Norge gå i spissen for å hjelpe Syria. Ap har foreslått en milliard til flyktninger og humanitære organisasjoner. Det kunne vi fint klare. Jeg hadde ønsket at Norge hadde en regjering som vektla den profilen mer enn profil med taxfri og påhengsmotorer, sier Støre.

Skattekutt - Budsjettet fikk sin profil i fjor høst, og hovedprofilen som sier at de bruker de stor pengene på kutt i skatt. Og det er jo interesant at de har gjort et stort kutt i skattene som skulle være såkalt vekstfremmende.

Nå ser vi midtveis i året at skatteinntektene går ned, og at veksten er svakere. Dette vil vi følge nøye. Vi har jo aldri trodd at skattelettelser er magi som frambringer vekst på en to to tre, og vi har i alle fall ikke sett noe til det foreløpig, sier Støre.

- Fattig trøst Ap-medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Fredric Holen Bjørdal, sier det er alvorlig at regjeringen i en tid med svakere vekst og forventet økning i ledigheten ikke styrker permitteringsreglene eller øker tiltaksnivået.

- Her er det ikke rom for å sitte stille i båten. Når du blir sagt opp, er det fattig trøst at du kan droppe tobakken og få med deg et par vinflasker ekstra på taxfributikken, sier Bjørndal.
Sier opp folk
- Vi har snakket med en lang rekke bedrifter som sier det samme, de vil heller permittere enn å si opp folk. Nå ser vi dessverre bedrifter som må la ansatte gå istedenfor å holde på kompetent arbeidskraft fordi det er blitt for dyrt å permittere. Både LO og NHO krever endringer. Regjeringen har kunnskapen, men lar være å handle, sier Bjørndal.

Normerte sykemeldinger Han er også kritisk til forslaget om normerte sykemeldinger og forsøk med kun seks måneders sykemelding fra fastlegen, som regjeringen la fram forslag om i dag.

Frp-stempel Finansminister Siv Jensen understreker at revidert nasjonalbudsjett bare er en revisjon, og at det er sjelden å se de store endringene i forhold til statsbudsjettet i et slikt dokument. Men på spørsmål om Frp-stemplet svarer hun:

- Det at vi vil fjerne båtmotoravgiften er en typisk Frp-sak, det samme er endringen i taxfriordningen og mer til uttransportering av asylsøkere, sier Jensen til Dagbladet.

Flere skattelettelser Hun sier det er behov for flere vekstframmende skattelettelser for å gi norsk økonomi og næringsliv flere bein å stå på, og skape nye arbeidsplasser.
 
- Regjeringen har varslet at vi vil redusere det samlede skatte- og avgiftstnivået. Hva vi gjør i 2015 og hvor mye, det får der vite når budsjettet kommer. Vi tok det førset store grepet i høst med over 7 milliarder i lettelser, og vi har signalisert at mer vil komme, sier Jensen.

GODE FRP-SAKER: Billigere båtmotorer og mer fleksibel taxfriordning er gode Frp-saker, mener finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen.
GODE FRP-SAKER: Billigere båtmotorer og mer fleksibel taxfriordning er gode Frp-saker, mener finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen. Vis mer