FANTOMVIBRASJONER: Ikke bare føler du at du bare må sjekke mobilen, men av og til lurer hjernen deg til å tro at mobilen vibrerer eller ringer, når den faktisk ikke gjør det.
FANTOMVIBRASJONER: Ikke bare føler du at du bare må sjekke mobilen, men av og til lurer hjernen deg til å tro at mobilen vibrerer eller ringer, når den faktisk ikke gjør det.Vis mer

Når du tror det piper i telefonen som en sjøsyk fiolin, kan det være hjernen som lurer deg

9 av 10 føler fantomvibrasjoner, ifølge studier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et ledig øyeblikk i påskesola, føler du at mobilen vibrerer i lomma. Du griper etter mobilen, men kun for å finne ut at du verken har blitt oppringt, fått melding eller snap. Du kan til og med finne ut at mobilen ikke ligger i lomma, men i ryggsekken.

På fagspråket kalles dette fantomvibrasjoner, og er blitt et allment kjent «syndrom» i en tid hvor man sjekker mobilen oftere og oftere. Ifølge forskere på området lures hjernen til å tro at mobilen vibrerer eller ringer, når den ikke gjør det.

- Mange er besatte På midten av 2000-tallet ble dette beskrevet som noe nytt, og som et skremmende fenomen. Nå er det altså blitt så vanlig at forskere har viet tid til fantomvibrasjonene.

- Vi kan karakterisere dette som tvangsmessige handlinger. Mange er helt besatt av å sjekke mobilen til enhver tid, og det kan sammenlignes med folk som hele tiden må vaske hendene. Jeg sier ikke at dette er en besettelse, men at det veldig lett kan bli en, sier Larry Rosen, professor i psykologi ved California State University, til National Public Radio.

9 av 10 Ifølge en studie utført av Michelle Drouin i 2012, professor i psykologi ved Indiana University, opplevde 9 av 10 studenter ved et college fantomvibrasjoner.

Disse studentene følte fantomvibrasjoner flere ganger i løpet av en periode på to uker, men kun et fåtall av disse ville karakterisere de falske vibrasjonene som plagsomme.

I en studie utført av professor Larry Rosen opplevde også 9 av 10 sykehusansatte, hvor 111 personer deltok, de samme falske vibrasjonene, og de fleste opplevde dem ukentlig eller månedlig.

14 prosent av de 169 som deltok i undersøkelsen til Rosen, følte vibrasjonene daglig.

Hjernen feiltolker Professor Drouin mener at årsaken til fenomenet er at menneskers hørsel er mest sensitiv for lyder innenfor 1000 og 6000 hertz, og vanlige mobiltelefonlyder faller innenfor det området på skalaen.

Drouin fant ut at de som deltok i studiet i større grad følte fantomvibrasjoner når de ventet på en melding eller er en telefon de forventet ville ha et følelsesladet innhold.

Ifølge professor Rosen kan årsaken til fantomvibrasjoner være at hjernen feiltolker signaler. Fordi hjernen forventer en melding på Facebook, er det også slik vi reagerer, selv om mobilen ikke gir fra seg så mye som en vibrasjon eller lyd.

Forandrer hjernen Professor Rosen skriver i sin studie at man ikke lider av et syndrom dersom man føler fantomvibrasjoner. Han mener at fenomenet er basert på følelseshallusinasjoner som fører til at hjernen tror at mobilen vibrerer.

Siden fantomvibrasjoner er noe de aller fleste normale individer opplever, vil ikke Rosen kalle det noen mental lidelse eller noe syndrom.

Rosen sier videre at fantomvibrasjoner er et eksempel på hvordan mobiltelefoner forandrer hvordan hjernen behandler informasjon.