- Når ei norsk surrogatmor tar et selvstendig valg og vil bære fram et barn for andre, er det greit.

- Godta surrogati, mener professor Arne Sunde ved NTNU.

SELVVALGT: Professor Arne Sunde ved fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital mener at surrogati i noen tilfeller kan godtas, når det er frivillig. Men han synes at barnefabrikkene i India er utnytting. Foto: TOM E. ØSTHUUS
SELVVALGT: Professor Arne Sunde ved fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital mener at surrogati i noen tilfeller kan godtas, når det er frivillig. Men han synes at barnefabrikkene i India er utnytting. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Surrogatmoren bør kanskje ikke gå gravid for prisen av en bussbillett, men ikke særlig mer, sier Sunde.Lørdag fortalte Magasinet historien om norske Renate(37) (lenken krever abonnement) som synes det er et kick å føde og som tre ganger har vært surrogatmor. Det siste barnet kom til verden for ett og et halvt år siden. Bekkenet hennes er fortsatt skranglete. Men hadde det ikke vært for det, kunne 37 åringen gjerne ha født hundre unger til, hevder hun og legger til:

«Jeg er en birthjunkie. Det er et kall å føde».

- Et slikt utsagn er ikke uvanlig fra en surrogat, sier Arne Sunde, som er leder av fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital i Trondheim og professor i medisin ved NTNU. Han mener surrogati er uproblematisk dersom både surrogatmor og foreldre har tenkt seg nøye om, vurdert etiske aspekter, og er fullt klar over hva beslutningen innebærer.

Aksepterer surrogati - Ja, jeg aksepterer surrogati på visse betingelser. Mor bør være både medisinsk og psykososialt egnet. Og dersom de involverte har det bra, og alle er godt informert er ikke dette noe skummelt i det hele tatt. Det er bare en av mange måter å få barn på, en hjelp til ufrivillig barnløse, sier Sunde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer