Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når enkelte politikere hører ordet bønn, hører de ikke annet

Elever ved Hellerud videregående skole mener politikerne har misforstått ønsket om å etablere et stillerom med mulighet for bønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rektor Tora Mørstad ved Hellerud videregående skole i Oslo ønsket å gi elevene et stillerom som de blant annet kunne bruke om de ville be i friminuttene. Skolebyråd i Oslo Torger Ødegaard, satte foten ned for tibudet.

- Jeg har stor respekt for personlig tro, men mener det er galt å ha et eget bønnerom i osloskolen. Mitt utgangspunkt er at skolen er en kunnskapsinstitusjon og ingen religiøs institusjon, sier Ødegaard til Dagbladet. 

Rektor Tora Mørstad ved Hellerud videregående sier til Dagbladet at rommet ikke bare skulle være et sted der elever kunne be.

- Politikerne har misforstått - Rommet ville vært et stillerom med bønn. Det var det vi ønsket å tilby. Jeg konstanterer, respekterer og forstår forsåvidt også at byråden besluttet dette, og vi forholder oss til det. Slik jeg oppfatter det vil dette tiltaket til elevene nå ikke bli iverksatt, uavhengig av hva vi kaller rommet, sier Mørstad til Dagbladet.

Hellerud-eleven Said (17) forteller at han har pleid å be i kjelleren på skolen i friminuttene.

- Jeg ber fem ganger daglig, og pleide også gjøre det på skolen i kjelleren i friminuttene, og det har forsåvidt ikke vært noe problem. Men rektor ville at vi skulle få noe som var bedre organisert, og det synes jeg er bra. Da viste hun at hun brydde seg om oss. Jeg satte pris på at vi skulle få et rom der vi kunne be. Det gjorde alle elevene - også de som ikke skulle bruke rommet til bønn. Men noen må alltid ødelegge for andre, sier Said.

- Hva mener du med at noen ødelegger?

- Politikerne har misforstått. Det er ikke et bønnerom eller en mosket skolen ville tilby oss, men et stillerom der vi også kunne be. Men når enkelte politikere hører ordet bønn, hører de ikke annet. Jeg tror nesten de er redde for det muslimske, sier han.

- Ikke hørt på elevene Skolebyråd Torger Ødegaard sier til Dagbladet at han er opptatt av at elever ikke må føle et religionspress når de er på skolen.

FØLER SEG MISFORSTÅTT: Elevene (f.v) Zaynab (17), Yusra (18), Emil Ring (16), Said (17) og Bente Grenth (16) ved Helleud videregående skole sier at de føler politikerne har misforstått skolens ønske om et stillerom med mulighet for bønn ved skolen. - Det er ikke et bønnerom eller en mosket skolen ville tilby oss, men et stillerom der vi også kunne be. Men når enkelte politikere hører ordet bønn, hører de ikke annet. Jeg tror nesten de er redde for det muslimske, sier Said. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FØLER SEG MISFORSTÅTT: Elevene (f.v) Zaynab (17), Yusra (18), Emil Ring (16), Said (17) og Bente Grenth (16) ved Helleud videregående skole sier at de føler politikerne har misforstått skolens ønske om et stillerom med mulighet for bønn ved skolen. - Det er ikke et bønnerom eller en mosket skolen ville tilby oss, men et stillerom der vi også kunne be. Men når enkelte politikere hører ordet bønn, hører de ikke annet. Jeg tror nesten de er redde for det muslimske, sier Said. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Jeg er  kjent med at unge mennesker opplever et press fra eldre elever eller religiøse ledere til å delta i religiøse aktivitet, og mener at dette er noe de skal slippe helt i skoletida. Skolen skal være et sted der det ikke utøves sosial kontroll i forhold til religion, sier han til Dagbladet.

Bente Grenth (18) som sitter i elevrådet på skolen sier at hun opplever at elevene ikke er blitt hørt i denne saken.

- Politikerne burde spurt elevene om hva vi tenker om dette. Når skolebyråden sier at han frykter økt religionspress eller bønnepress, burde han spurt oss om det er noe vi opplever og er redd for, sier hun.

Hun får støtte av medeleven Zaynab (17), som mener enkelte politikere er flinke til å si hvordan de tror ting er, men at de i denne saken ikke har tatt seg tid til å høre hvordan situasjonen faktisk er.

- Vi skulle få et stillerom som blant annet kunne benyttes til bønn. Det er ikke kjempemange som ville brukt rommet til å be, kanskje 30 elever. Vi er 600 elever her på skolen. Jeg skjønner ikke hvordan skolebyråden nå kan nekte oss alle å bruke rommet fordi han er redd det vil føre til religionspress. Nå får ingen av oss bruke rommet til noe som helst. Det er urettferdig, sier hun.

Ville forberede prøver Alle elevene Dagbladet snakket med på skolen sier at de synes det er dumt at de ikke får bruke stillerommet.

- Meninga var at rommet kunne brukes til bønn, samle tankene og slappe av. Selv ville jeg brukt det til å forberede meg til prøver. Alternativet er å sitte på biblioteket, og der blir det fort veldig bråkete, sier Emil Ring (16).

STILLEROM MED BØNN: Rektor ved Hellerud videregående skole Tora Mørstad ønsket å  bruke dette rommet som et stillerom der elever som ønsket det kunne be. Hun sier til Dagbladet at hun respekterer at skolebyråden ikke ønsker det samme. Slik jeg oppfatter det vil dette tiltaket til elevene nå ikke bli iverksatt, uavhengig av hva vi kaller rommet, sier Mørstad til Dagbladet.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
STILLEROM MED BØNN: Rektor ved Hellerud videregående skole Tora Mørstad ønsket å bruke dette rommet som et stillerom der elever som ønsket det kunne be. Hun sier til Dagbladet at hun respekterer at skolebyråden ikke ønsker det samme. Slik jeg oppfatter det vil dette tiltaket til elevene nå ikke bli iverksatt, uavhengig av hva vi kaller rommet, sier Mørstad til Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper politikerne ombestemmer seg i denne saken, og at vi får lov til å bruke stillerommet. Høyskoler og universiteter har stillerom. Hvorfor kan ikke da en videregående skole også få lov til å ha ett, sier Said og fortsetter:

- Alle har ytringsfrihet og religionsfrihet, og vi burde få bestemme selv hva vi vil bruke friminuttene våre til.

SKOLEBYRÅD: Torger Ødegaard er byrådsleder for kunnskap og utdanning i Oslo. Han sier at han ikke mener bønnerom har noe i osloskolene å gjøre. Foto: Sondre Steen holvik / Dagbladet.
SKOLEBYRÅD: Torger Ødegaard er byrådsleder for kunnskap og utdanning i Oslo. Han sier at han ikke mener bønnerom har noe i osloskolene å gjøre. Foto: Sondre Steen holvik / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media