- Når et asylbarn forsvinner er det ingen konsekvenser

Marianne Borgen (SV) utfordrer justisministeren i å verne bedre om asylbarna.

UTFORDRER: Marianne Borgen (SV) utfordrer Grete Faremo i å gjøre noe for å verne asylbarna. Foto:  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTFORDRER: Marianne Borgen (SV) utfordrer Grete Faremo i å gjøre noe for å verne asylbarna. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, raser over at ingenting blir gjort for å bedre situasjonen for asylbarna. Hun utfordrer Grete Faremo i å verne om asylbarn mellom 15 og 18 år på en bedre måte.

- Asylbarn som forsvinner og blir utsatt for menneskehandel har vært et problem siden jeg jobbet i barneombudet i 1985. Det er de samme tallene og de samme bekymringene som reises, men det skjer ingenting. Det er en måte å unndra seg ansvar for disse barna på og det er ille, sier Borgen. 

- Tar seg ikke råd Borgen forteller om en voldsom diskusjon på Stortinget da loven om UDI sitt omsorgsansvar for asylbarn kom. Barnevernet har bare ansvar for asylbarn under 15 år, men de utgjør kun 10 prosent av alle barn som kommer til Norge.

- Det er ingen sakelig grunn for at UDI skal sitte med omsorgsansvar for barn, her er det snakk om et økonomisk aspekt. De er redd for at barna skal koste for mye, sier Borgen.

På spørsmål til Grete Faremo om hvorfor barn mellom 15 og 18 år er underlagt UDI, svarer justisministeren at det handler om kapasitet.

- Kapasiteten i barnevernet var begrenset og det mest barneverns lignende tilbudet ble UDI, sier Faremo.

Borgen mener Faremo ikke kan skylde på kapasiteten.

- Vi ville aldri akseptert det hvis det gjaldt et norsk barn. Tenk deg hvis barnevernet skulle si at de ikke hadde kapasitet til å hjelpe en norsk 16-åring? Her er det snakk om å skape kapasitet.

- Skal gi god og tilstrekkelig omsorg Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Martin Sand, mener departementet tar barn som forsvinner fra mottak alvorlig.

- Det er viktig å understreke at vi ikke har grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak de fleste av forsvinningene, sier Sand til Dagbladet.

Han forteller at UDI har omsorgsansvaret og skal gi god og tilstrekkelig omsorg for asylbarn mellom 15 og 18 år. - En del av dette er å forebygge og forhindre forsvinninger fra mottak, sier Sand. UDI presiserer at mottakene er et frivillig botilbud og at ingen tvinger barna til å være der. Det provoserer SVs Marianne Borgen.
 - Barn kan bli hentet av ukjente voksne uten at noen griper inn, i barnevernet har de et helt annet system rundt barna, sier Borgen

Borgen tror mange barn unndrar seg hjelp fordi de er redde.

-  Politi og barnevern burde få et regulert samarbeid og et nasjonalt kompetansesenter for menneskehandel. Det kreves spisskompetanse får å se barna som trenger hjelp, sier Borgen til Dagbladet.