Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Når får vi Carl-Jørgen hjem?

Familien på seks kjempet for livet i flodbølgen. Far, bestefar og ektemann Carl-Jørgen (52) klarte det ikke. Siden har de etterlatte kjempet for å få vite: Når kommer han hjem?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): Følelsene skifter hjemme hos familien Johansen i Larvik: Fra redsel og sorg, til fortvilelse og håp, sinne og avmakt. Nå er det uvissheten og uroen som rår.

Sønnen Jørgen har satt familiens kanossagang i byråkratiet ned på papiret. Nøkternt formulert. Så nøkternt som det er mulig for mennesker i fortvilelse og med ett ønske: å begynne sorgarbeidet på norsk jord.

Han konkluderer: Familiens største traume akkurat nå er ikke katastrofen og tapet av et familiemedlem, men norske myndigheters håndtering, eller manglende håndtering av saken.

Kampen for livet

De var på Kata Beach i Phuket da monsterbølgen kom. Ekteparet Else og Carl-Jørgen Johansen, datteren Hilde og sønnen Jørgen. Jørgen hadde med seg samboer og datteren på halvannet år. Seks lykkelige familiemedlemmer en fin morgen.

Det ble en kamp på liv og død, der kanskje den sprekeste tapte. Carl-Jørgen hadde svømt 2500 meter i bassenget den morgenen han mistet livet. Nærmest ved et mirakel overlevde de andre.

-  Overleve! Overleve! Slik beskriver Else Johansen tankene mens hun ble skylt av gårde i flommassene med vrakgods og mennesker rundt seg. Familien ble skilt i kaoset. Noen timer seinere ble det klart at en ikke hadde klart seg.

Et uvirkelig drama

Det er ikke dramatikken der og da som står i fokus nå. Men det som skjedde etterpå.

-  Da utenriksminister Petersen kom til Phuket, sa han «dette er ikke virkelig. Dette er ikke virkelig». Til det vil vi bare si: Det var virkelig. Men det som har skjedd etter at vi kom hjem, er uvirkelig!

Søvnløse netter, telefoner på telefoner, nesten-svar og ikke-svar, ansvarsfraskrivelse og uklarheter - en labyrint uten utgang.

-  Vi føler ikke at vi krever mye. Vi fant vår savnede, identifiserte ham og har sendt over nødvendige papirer. Hvorfor var det ikke da mulig å få svar på hva som ville skje - og når?

Den vonde uvissheten

-  Det er vondt å leve i uvisshet, og det er vondt å ikke få noe ordentlig svar. Skal det gå uker og måneder før Carl-Jørgen blir brakt hjem? Det er skremmende at norske myndigheter ikke klarer å informere oss som har døde i Thailand som allerede er identifisert. Det burde ikke gå på bekostning av andre oppgaver. Ting skjedde først når vi begynte å mase.

-  Vi har hatt kontakt med andre og vet vi ikke er alene om usikkerheten. Sverige klarte å få sine døde tidlig hjem. Også Finland og Italia.

-  Men vi, vi her i landet, vi får ikke engang svar, sier sønnen.

I går fikk Dagbladet opplyst av Kripos i Thailand at de første likene er klare for hjemsendelse. Men familien i Larvik har ennå ikke fått beskjed om hva som skjer med Carl-Jørgen Johansen. Ventetida er ennå ikke over.

Familien Johansens dagbok:

26.12.04: Carl-Jørgen meldt savnet til UD via pårørende i Norge via: tlf til UD, e-post til UD, e-post til ambassaden i Bangkok, turoperatør og forsikringsselskap.

27.12.04: Meldt savnet til ambassadepersonell på Phuket International Hospital. De har ikke fått beskjed fra UD. Pårørende ringer rundt til sykehus i Phuket for å lete. To i familien legges inn. Ny kontakt med ambassadepersonell. Andre familiemedlemmer finner Carl-Jørgen omkommet ved et annet sykehus. Han blir identifisert. Melder fra til ambassadepersonell samme natt. De sier de vil ta kontakt med oss. Dette skjer aldri.

28.12.04: Flere ganger i kontakt med turoperatør og forsikringsselskap for å ordne hjemreise, uklare ansvarsforhold gjør at ingen kan svare.

29.12.04: Ingen kontakt fra norske myndigheter.

30.12.04: Hjemreise. Flypersonalet har ikke fått beskjed om vår situasjon. Ankommer Gardermoen på kvelden og blir tatt godt imot av hjelpeapparatet der. Leverer registreringsskjema, og snakker med Kripos samt avgir prøve for DNA-testing. Pårørende får Sivilforsvaret v/Pårørendesenteret på Gardermoen til å ta kontakt med Kripos og UD for å undersøke om hjemsendelse av den omkomne er avklart, og tidspunkt for hjemsendelse. Ingen er i stand til å svare på henvendelsen.

31.12.04: Forsøker å ringe politiets nødnummer ca. kl. 20.00, fordi hjemkomne nordmenn skal melde seg, men får beskjed om at det relevante teamet ikke er på plass før dagen etter.

Ringer forsikringsselskapet om ansvarsforholdet vedr. hjemsendelsen. Får beskjed om at dette skal behandles i et møte med representanter fra UD dagen etter og at tilbakemelding skal bli gitt. Det skjer ikke.

01.01.05: Ingen kontakt via politiets nødnummer. Ringer Kripos flere ganger. Blir oppringt av Larvik Politikammer kl.17.00 og bedt om å avgi forklaring og ny DNA-prøve.

02.01.05: Ny kontakt med Kripos flere ganger i løpet av dagen. Ingen avklaring om hjemsendelse.

03.01.05: Navnelisterot. Ringer Kripos for å få bekreftet at han fremdeles står på listen over omkomne.

04.01.05: Tannjournal sendes Thailand. Svenske døde statsborgere begynner å bli sendt hjem.

05.01.05: Etter å ha stilt krav om konkrete tilbakemeldinger kvelden før, blir vi informert om at han er fraktet til et felles oppbevaringssted for utlendinger. Får senere på dagen kontrabeskjed, han er fremdeles på sykehuset, og et ID-team skal reise dit dagen etter for å foreta identifikasjon. Får en egen pårørendekontakt på Larvik Politikammer.

Vi blir orientert om at Kripos nå arbeider med den juridiske identifikasjonen for å få ham klarert. Deretter skal UD besørge hjemtransport som påregnes fredag eller lørdag.

06.01.05: Sender nytt bilde av den omkomne til Thailand.

Vet ikke om identifikasjonsarbeidet er gjennomført. Ringer Kripos og får vite at det er loggført at identifikasjon/obduksjon er påbegynt.

07.01.05: Får beskjed om at thailandske myndigheter har etterspurt en identifikasjonserklæring fra pårørende, da sykehuset har rotet bort denne. Ordner det. Får beskjed om at identifikasjon er gjennomført, men enda ikke godkjent og klarert av thailandske myndigheter. Ingen kan gi svar på når dette forventes å være i orden, og hjemtransport kan foretas. Statsministerens kontor blir orientert om saken.

08.01.05: Ingen nye opplysninger om positiv ID og hjemtransport framkommer.

09.01.05: Ennå ikke hørt noe fra norske myndigheter.

OMKOM: Carl-Jørgen Johansen i bassenget på hotellet i Thailand et par dager før flodbølgen tok livet av ham.
DEN NYE, TUNGE SORGEN: Fjorten dagers kamp mot norske myndigheter har vært ubeskrivelig tøft for familien Johansen i Larvik. - Noen må kunne svare, sier Jørgen, Hilde, Else og Geir Johansen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media