- Når folk hadde fått for mye innabords, var det ikke vanskelig å få informasjon

Tidligere ambassadør Bjørn Kristvik (86) forteller om de hemmelige KGB-metodene.

MANGE METODER: Bjørn Kristvik (86) begynte i utenrikstjenesten i 1953. Han var skeptisk til KGB-offiserer som ville ha kontakt med ham.  Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
MANGE METODER: Bjørn Kristvik (86) begynte i utenrikstjenesten i 1953. Han var skeptisk til KGB-offiserer som ville ha kontakt med ham. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørn Kristvik (86) var sekretær for Stortingets utenriks- og konstitusjonskomité fra 1965 til 1971. Han har også vært ekspedisjonssjef i sikkerhetspolitisk avdeling i Utenriksdepartementet, ambassadør i New Delhi, Jakarta, Kairo, Ottawa og ved Norges delegasjon til NATO i Brussel og Paris. Det betyr at han i perioder hadde den høyeste sikkerhetsklarering som det er mulig å få, nemlig «COSMIC TOP SECRET».

Bjørn Kristvik var med andre ord en meget interessant person for KGB, men han var ikke like begeistret for dem.

- Som sekretær for utenrikskomitéen på Stortinget jobbet jeg blant annet med vurdering av skriftlig materiale, gradering av dokumenter og slike ting, i tillegg til rene konstitusjonelle saker. Jeg var fullstendig klar over at KGB var interessert i å opprette kontakt med meg. Det ble jeg også varslet om da jeg fikk stillingen, forteller Bjørn Kristvik.

Dagbladet får møte Kristvik i hans hjem i Øvre Ullern terrasse, med god oversikt over hovedstaden.

- Ble ofte invitert Dagbladet har fått tilgang til mappa med dokumenter som er lagret på Bjørn Kristvik i PST. Her står det blant annet at attaché Vasilij Toropov ved Sovjetsamveldets ambassade inviterte Kristvik til et cocktailparty i hans bopel i Martin Linges vei 29 på Fornebu 10. november 1966. I PST-dokumentet står det at Toropov var en meget aktiv operativ KGB-mann. Til stede under cocktailselskapet var også KGB-mannen Vladimir Volnov, men overvåkerne var ikke sikre på om Kristvik kom til cocktailselskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer