Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Når folk ute i Europa dør av det, tar vi det alvorlig

Det sier importøren av agurkene som kan inneholde E. coli-bakterien.

PÅ ALVOR: - Agurkene er fortært for lengst. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kundene våre om at noen har blitt syke, sier daglig leder Vidar Grøtting i Økomat. Foto: Roger M. Svendsen / Levanger-Avisa
PÅ ALVOR: - Agurkene er fortært for lengst. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kundene våre om at noen har blitt syke, sier daglig leder Vidar Grøtting i Økomat. Foto: Roger M. Svendsen / Levanger-Avisa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europa rammes nå av et av de største utbruddene av farlige E. coli-bakterier noensinne.

Nå er frykter mattilsynet at E. coli-bakterier skal ha funnet veien til norske spisebord.

Mattilsynet mistenker at 240 agurker som er importert til Trøndelag og Nordland kan ha E. coli-bakterier. Alle agurkene er distribuert av Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord sine abonnementsordninger for økologiske frukt og grønnsaker, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

- Vi har ikke fått melding om smitte, sier pressevakt Sveinung Grande i Mattilsynet til Dagbladet.

11 personer døde I Tyskland blir folk advart mot å spise agurker etter at bakteriene har spredt seg i landet og ut over i Europa.

Over 300 personer i Tyskland har utviklet nyresykdommen HUS etter å ha blitt smittet, og 11 personer er døde. Det er også meldt om tilfeller i Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. De fleste av de smittede i andre land har nylig reist til Tyskland.

Daglig leder Vidar Grøtting i Økomat forteller til Trønder-Avisa at partiet med agurker kom til Levanger 17. mai.

- Agurkene er fortært for lengst. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kundene våre om at noen har blitt syke, sier Grøtting.

Økomat Innherred ble informert om mulig E. coli-smitte av Mattilsynet på fredag.

- Når folk ute i Europa dør av det, tar vi det alvorlig. Derfor går vi ut fra at agurkene våre er smittet, sier Grøtting.

Agurkene ble importert fra Frankrike, men stammer opprinnelig fra Spania. Det mistenkes at agurkene kan stamme fra det samme partiet som har drept 11 mennesker i Tyskland.

- Ikke solgt i vanlige butikker Agurkene er ifølge Mattilsynet ute på markedet, men skal ikke være solgt i vanlige matbutikker. Økomat Innherred driver distribusjon via abbonementsordning.

- Det er nesten underlig at det ikke er meldt fra om smitte. Vi har ikke oppdaget noen e-coli-agurker hos de største importørene I Norge. Vi mangler imidlertid svar tilbake fra de mindre importørene, sier seksjonsleder for plante- og vegetabilsk mat i Mattilsynet, Terje Røyneberg til TV2 Nyhetene.

Mattilsynet driver nå med omfattende inspeksjoner av alle de store frukt- og grønnsaksimportørene. Det aktuelle partiet kom til Levanger natt til 17. mai, og ble sendt ut fra og med den 18. mai til og med den 26. mai.

- Varsles Alle som mottar de aktuelle fruktpakkene fra den økologiske bedriften i Levanger har fått mail, og Mattilsynet håper at denne informasjonen er blitt lest.

- Alle kommuneleger er varslet i de aktuelle områdene, og distriktskontorene til Mattilsynet er også orientert om saken. Vi håper å fange opp hvis noen blir syke, sier Magnar Grudt, seksjonssjef for Mattilsynet i Levanger. til Adresseavisen.