Når forskere kutter hjørner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det norske medisinske forskningsmiljøet ryster i sine grunnvoller etter at det ble avdekket omfattende juks i en vitenskapelig artikkel presentert av en norsk forsker og med norske medforfattere. Jukset er så grovt at det savner sidestykke i norsk forskning. Det har vært antatt at det etiske nivå blant norske forskere ligger høyt, og at kontrollsystemet er patent. Etter dette må vi regne med at det også i norsk forskning er like stor fare for sjusk, juks, plagiat og manipulering av data som i andre land. Generelt mener eksperter at om lag ti prosent av det som presenteres som god vitenskap i anerkjente tidsskrifter er beheftet med juks i en eller annen form.

Det er sterk konkurranse innenfor internasjonal vitenskap. Spesielt i medisin handler det om mye penger og stor prestisje, og den som oppdager nye sammenhenger og behandlingsmetoder som kan utvikles til medisinske produkter, kan regne med å ha skutt gullfuglen. Det er derfor rikelig med fristelser. Foreløpige resultater kan slippe ut i offentlighetene før det er gjort tilstrekkelig med kontrollerte eksperimenter, og det kan ligge fristelser til eklatant juks med datagrunnlaget, som i dette til felles. Redaktør David Kennedy i et av verdens mest prestisjetunge vitenskaptidsskrifter, Science, har også uttalt at forskere er mindre kollegiale i vår tid enn tidligere, fordi de har sterke tilskyndelser til å framstå som først med det originale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer