Når forskere kutter hjørner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske medisinske forskningsmiljøet ryster i sine grunnvoller etter at det ble avdekket omfattende juks i en vitenskapelig artikkel presentert av en norsk forsker og med norske medforfattere. Jukset er så grovt at det savner sidestykke i norsk forskning. Det har vært antatt at det etiske nivå blant norske forskere ligger høyt, og at kontrollsystemet er patent. Etter dette må vi regne med at det også i norsk forskning er like stor fare for sjusk, juks, plagiat og manipulering av data som i andre land. Generelt mener eksperter at om lag ti prosent av det som presenteres som god vitenskap i anerkjente tidsskrifter er beheftet med juks i en eller annen form.

Det er sterk konkurranse innenfor internasjonal vitenskap. Spesielt i medisin handler det om mye penger og stor prestisje, og den som oppdager nye sammenhenger og behandlingsmetoder som kan utvikles til medisinske produkter, kan regne med å ha skutt gullfuglen. Det er derfor rikelig med fristelser. Foreløpige resultater kan slippe ut i offentlighetene før det er gjort tilstrekkelig med kontrollerte eksperimenter, og det kan ligge fristelser til eklatant juks med datagrunnlaget, som i dette til felles. Redaktør David Kennedy i et av verdens mest prestisjetunge vitenskaptidsskrifter, Science, har også uttalt at forskere er mindre kollegiale i vår tid enn tidligere, fordi de har sterke tilskyndelser til å framstå som først med det originale.

Men nettopp av denne grunn er det utviklet et omfattende kontrollsystem for å avsløre feil og eventuelt juks. Forskningsdata skal være kontrollerbare og kolleger på samme kunnskapsnivå skal etterprøve resultatene. Vitenskapstidsskriftene har også et ansvar her. I tilfellet fra Radiumhospitalet har dette sviktet i første omgang, og det er ufattelig at 13 medforfattere har satt sitt navn på Lancet-artikkelen, slik etikkprofessor Jan Helge Solbakk påpeker. Det er imidlertid også grunn til å legge vekt på at det var vitenskapssamfunnet selv som oppdaget jukset. Forskere som inntok den nødvendige kritiske holdning til dataene kunne slå alarm. Men skaden er skjedd og oppryddingen kan bli smertefull for Radiumhospitalet og norsk medisinsk forskning.