- Når forsto du at dette var et glansbilde?

Geir Lippestad har tatt over utspørringen av terrortiltalte Anders Behring Breivik.

KRISTEN: Anders Behring Breivik påstår at nettverket hans består av kristne militante nasjonalister, men mener kirken i dag styres av pasifister, og derfor ikke anerkjenner dem. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
KRISTEN: Anders Behring Breivik påstår at nettverket hans består av kristne militante nasjonalister, men mener kirken i dag styres av pasifister, og derfor ikke anerkjenner dem. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik sier al-Qaida er rollemodellen til hans påståtte nettverk Knights Templar, og sier de har ønsket å bygge en tilsvarende organisasjon for kristne nasjonalister.

- De bruker esktremt brutale metoder for å påvirke samfunnsutviklingen, spesielt i den arabiske verden, og i veldig stor grad har de hatt suksess, sier han i retten i dag.

Han mener vestlige nasjonalistiske organisasjoner har vært «patetiske», og at de derfor må se til andre organisasjoner som metodiske rollemodeller.

- Pasifistiske ledere Han sier videre at mange militante nasjonalister har er kristne og tror på et etterliv, og ville sett på ham som en martyr hvis han hadde omkommet i terrorangrepene 22. juli.

- Hvordan tror du kirken hadde sett på dette, spør Engh.

- Jeg tror vi skal holde oss til saken, svarer Breivik, før han trekker det hele tilbake til 1400-tallet. Han forteller at kirken da var mer militant.

 - Jeg ønsker en mer militant kirke, sier Breivik, som tviler på at dette skjer, ettersom «kirken nå er styrt av pasifister».

Disse «pasifistiske kristne ledere» har bidratt til avkristningen av Europa, mener Breivik.

Frifinnelse eller dødsstraff Engh spør om terrortiltalte tror han har fått syndsforlatelse etter terrorangrepene i juli i fjor.

- Det er åpning for at selvforsvar er legitimt. Det som skjer nå er en avkristning av Europa og Norge, og jeg mener kristne ledere bør støtte militante nasjonalister og kristne, sier Breivik.

- Hvordan skulle du ønske den katolske kirken skulle se på deg og dine brødre?

- De som kjemper for kristendommen, vi ønsker jo at de som leder kirken skal anerkjenne kampen, svarer han.

Han sier videre at det eneste logiske utfallet av denne rettssaken er frifinnelse eller dødsstraff.

- Jeg ønsker ikke det, men jeg hadde respektert den avgjørelsen. 21 år er en latterlig straff, sier Breivik, noe som får et par av tilhørerne til å trekke på smilebåndet.

Han kommenterer imidlertid ikke forvaring, som sannsynligvis er den straffen han får hvis ikke han blir kjent utilregnelig.

- Sånn sett var det dumt at han meddommeren som var her i går ikke er her lenger. Han støtter jo mitt syn.

Flere celler Ifølge Breivik er det i dag to celler som står klar til å slå til i Norge når som helst.

- Hvis ikke arbeiderpartiet slutter med dekonstruksjonen av vår etniske rase vil angrep skje igjen og igjen, sier han.

Han sier også at han krevde å få innført dødsstraff og såkalt «waterboarding». Sistnevnte er en torturmetode kjent fra blant annet Guantanamo-fengselet.

- Hvis jeg hadde klart å få Norge til å  bryte med sine viktigste prinsipper, hadde det vært en stor seier, sier Breivik.

Kravet ble fremstilt overfor politiet, og ifølge Breivik ville han oppgi de andre cellene hvis han fikk ønsket innfridd.

- Jeg angrer på at jeg sa det, fordi jeg har ingen rett til å oppgi andre celler. Men jeg visste at det var usannsynlig, så derfor sa jeg det, sier han.

Et glansbilde Mot slutten av rettssaken i dag overtok forsvarer Geir Lippestad utspørringen av sin klient.- Når forsto du at dette var et glansbilde. Nnår forsto du at den framstillingen du ga var pompøs, spør han sin klient.

- Det har jeg forstått hele tiden, sier Breivik.

Lippestad refererer også til et avhør i oktober hvor Breivik sa: «Knights Templar er et glansbilde, men Knights Templar er i praksis i etablering.»

I retten i dag forklarer terrortiltalte at målet var så ambisiøst at arbeidet tar mange år.

Lippestad påpeker at dette var før den første sakkyndigrapporten, og før medieforbudet ble opphevet.